Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε στο παιδί μας αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν το παιδί μας. Κάθε φάρμακο είναι δηλητήριο, με πιθανότητα πολλών ανεπιθύμητων ενεργειών και μιας επιθυμητής, εκείνης για την οποία δίνεται. Κάθε φάρμακο που δίνεται στο παιδί μας άσκοπα μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του επισημαίνει ο ο Στέλιος Παπαβέντσης, MRCPCH DCH IBCLC, παιδίατρος – σύμβουλος Γαλουχίας.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν άμεσες παρενέργειες, πιθανόν σοβαρές, όπως αλλεργική αντίδραση, διάρροιες, πόνο στην κοιλιά. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μωρά που παίρνουν αντιβίωση συχνά ή χωρίς λόγο, ίσως κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργίες στο μέλλον, όπως έκζεμα ή άσθμα.

Στο σώμα μας (στη μύτη, στο λαιμό, στο δέρμα, στο έντερο) κατοικούν «καλά» ή αθώα μικρόβια που αποτρέπουν τα επικίνδυνα να εισβάλουν σ’ αυτό. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια χωρίς εξαίρεση, ακόμα και τα καλά. Ετσι μπορούν να βλάψουν την άμυνα του οργανισμού εάν δεν χρειάζονται και να ανοίξουν το έδαφος σε λοίμωξη από πιο επικίνδυνα μικρόβια.

Τα μικρόβια βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αν ένα παιδί παίρνει συχνά αντιβιοτικά αλόγιστα, κινδυνεύει να αναπτύξει στο σώμα του μικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα. Ετσι μπορεί στο μέλλον μια βαριά λοίμωξη να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η αντίσταση των μικροβίων από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα στη σύγχρονη Ιατρική και σημαντική αιτία θανάτου στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από ιό (ίωση);

Ο οργανισμός του παιδιού σας έχει αμυντικά όπλα, όπως αντισώματα και ειδικά κύτταρα στο αίμα που καταπολεμούν κάθε λοίμωξη. Το μικρό παιδί έρχεται συνεχώς σε επαφή με καινούργιους ιούς. Εως ένα βαθμό, η έκθεση αυτή σε ήπιους βλαπτικούς παράγοντες βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού παιδιού να ωριμάσει, είναι δηλαδή θεμιτή και απαραίτητη για το χτίσιμο της άμυνάς του. Ο οργανισμός του τους αντιμετωπίζει για πρώτη φορά. Αν αντιμετωπίσει έναν ιό επιτυχώς, την επόμενη φορά που ο ίδιος ιός θα μπει στο σώμα του δεν θα αρρωστήσει γιατί θα προστατεύεται από τα αντισώματα που φτιάχτηκαν την πρώτη φορά. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι το μωρό είναι ευαίσθητο να αρρωστήσει κάθε φορά -ιδιαίτερα όταν ξεκινάει για πρώτη φορά παιδικό σταθμό, ενώ όσο μεγαλώνει τόσο ωριμάζει η άμυνά του και δεν πέφτει στο κρεβάτι με το παραμικρό.

Πώς να βοηθήσω την άμυνα του οργανισμού του παιδιού μου;

Ενα κατά τα άλλα υγιές παιδί που παίρνει βάρος, τρώει και κοιμάται σωστά, έχει όλα τα εφόδια να αντεπεξέλθει στις ιώσεις. Ο θηλασμός θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού παιδιού. Οταν είναι άρρωστο, βοηθάμε την άμυνά του με απλούς τρόπους: του δίνουμε άφθονα υγρά -θα προτιμήσει το γάλα του για λίγες μέρες, δεν πρέπει να το πιέζουμε να φάει στερεές τροφές εάν δεν θέλει. Οταν αναρρώσει, η όρεξή του θα επιστρέψει οπότε και θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. Ξεκουράζεται εάν το επιθυμεί, ανακουφίζουμε τα συμπτώματά του όπως τον υψηλό πυρετό και τη ρινική καταροή, το ντύνουμε σωστά και το βγάζουμε και λίγο στο φρέσκο αέρα, εάν αναρρώνει και δεν έχει πυρετό. Επίσης του δίνουμε άφθονες αγκαλιές και αγάπη.