Γιατί πολλά παιδιά μπορεί να μείνουν χωρίς σοκολατένια κουνελάκια το Πάσχα;

Γιατί πολλά παιδιά μπορεί να μείνουν χωρίς σοκολατένια κουνελάκια το Πάσχα;

Χωρίς πασχαλινά κουνελάκια κινδυνεύουν να μείνουν πολλά παιδιά, λόγω των περιορισμένων προμηθειών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ζάχαρης και του κακάο, καθώς και των παγκόσμιων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως προειδοποιούν οι ζαχαροπλάστες στη Γερμανία.

«Η αγορά σημαντικών πρώτων υλών έχει αδειάσει, μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού δεν λειτουργούν πια», δήλωσε ο Κάρστεν Μπέρνοθ, επικεφαλής της Ενωσης Ζαχαροπλαστών της Γερμανίας (BDSI). «Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο εν όψει των αναγκών για το Πάσχα, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή των σοκολατένιων κουνελιών, επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε σημαντικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και μεταφοράς», σημείωσε.

Οι ζαχαροπλάστες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις υψηλές τιμές- σε παγκόσμιο επίπεδο- αγαθών, όπως το σιτάρι, η ζάχαρη, το γάλα σε σκόνη, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο. Η φτωχή συγκομιδή σε ορισμένες περιοχές του κόσμου σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ειδικά στην Ασία, έχουν ωθήσει τις τιμές σε υψηλό επίπεδο.

Η πρόσφατη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει πλήξει επίσης τη γερμανική βιομηχανία, ανέφερε ο Μπέρνοθ. Στα οικονομικά βάρη ήρθε να προστεθεί και το αυξανόμενο κόστος της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Πάντως οι ζαχαροπλάστες στη Γερμανία κατάφεραν το 2021 να αυξήσουν την παραγωγή τους -συμπεριλαμβανομένων και των αλμυρών σνακ- κατά 1,3% σε περίπου 3,9 εκατομμύρια τόνους, παρά τον αντίκτυπο που είχε το lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, εξαιτίας του οποίου συρρικνώθηκαν οι πωλήσεις.

Ειδικότερα, η παραγωγή προϊόντων σοκολάτας αυξήθηκε το 2021 κατά 2,7% σε περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους, με την αξία τους να υπολογίζεται σε 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ (+5,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά).

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση συντακτικού για το Δημοτικό: Πώς να φτιάχνουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση

Ο 14χρονος Γιώργος πάσχει από πολύ σπάνια ασθένεια – Το φάρμακο που του δίνει ελπίδα (εικόνες)

Στο “ψυγείο” τα ζωάκια του Pafos Zoo: Άλλα το απολαμβάνουν και άλλα κρυώνουν (εικόνες)