Γιατί ο ύπνος των νεογέννητων στο δωμάτιο των γονέων είναι πιο ασφαλής;

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (AAP), τα νεογέννητα θα πρέπει να κοιμούνται σε κούνια στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, όταν τα νεογέννητα κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μειώνεται κατά 50%. Πρόκειται για την πρώτη σύσταση της AAP από το 2011 με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος ύπνου, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics.

Πώς να κοιμούνται τα νεογέννητα;

Η θνησιμότητα στα νεογέννητα στις ΗΠΑ είχε μειωθεί τη δεκαετία του 1990 έπειτα από μια εθνική εκστρατεία για τη βελτίωση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια του ύπνου, όμως μετά έμεινε στάσιμη. Περίπου 3.500 μικρά παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ την ώρα που κοιμούνται.

Η έκθεση της AAP συνιστά τα νεογέννητα να κοιμούνται ανάσκελα, σε μια σκληρή επιφάνεια στην κούνια τους και μέσα σε αυτή δεν θα πρέπει να υπάρχουν κουβέρτες, μαξιλάρια και μαλακά παιχνίδια. Τα βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου μήνα της ζωής τους, όμως νέες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κουβέρτες, τα μαξιλάρια και τα μαλακά παιχνίδια μπορεί να είναι επικίνδυνα και για βρέφη μεγαλύτερα των τεσσάρων μηνών.

Επιπλέον, αμέσως μετά τη γέννηση και για τουλάχιστον μία ώρα το νεογέννητο θα πρέπει να είναι σε επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του, ανεξάρτητα από το αν θηλάζει ή όχι και από το αν γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική. Έτσι, το νεογέννητο αισθάνεται πιο ασφαλές, η θερμοκρασία του σώματός του διατηρείται πιο σταθερή, το ίδιο και οι καρδιακοί του παλμοί.

Διαβάστε επίσης

Θετική ενέργεια: Ναι, ευχαριστώ!

Άσχημες λέξεις: Πώς σταματάμε τα παιδιά;