Γιατί έχει επικρατήσει να φιλιόμαστε κάτω από το γκι τα Χριστούγεννα;

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τα Κάλαντα και ο Άγιος Βασίλης είναι παραδόσεις που όλοι γνωρίζουμε, όμως έχετε ακούσει για το καθιερωμένο φιλί κάτω από το γκι με τα πράσινα φύλλα και τους λευκούς καρπούς του;

Σύμφωνα με την παράδοση, εάν ένα ζευγάρι βρεθεί κάτω από ένα γκι, τότε πρέπει να φιληθεί. Η σχέση ανάμεσα στο γκι και το φιλί προέρχεται από τη σκανδιναβική μυθολογία.

Ο Μπάλντουρ, γιος της θεάς Φριγκ, σκοτώθηκε από εχθρικό βέλος που ήταν φτιαγμένο από γκι. Η μητέρα του έκλαψε πάνω από το σώμα του, τα δάκρυά της μετατράπηκαν σε καρπούς γκι και οι θεοί έδωσαν ξανά ζωή στον Μπάλντουρ. Έτσι, η θεά Φριγκ ευλόγησε το φυτό και υποσχέθηκε ένα φιλί για όποιον περάσει κάτω από αυτό.

Οι παραδόσεις γύρω από το γκι, ωστόσο, έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Τον 18ο αιώνα οι Βρετανοί έφτιαχναν μπάλες από γκι, με τις οποίες στόλιζαν τα σπίτια τους. Αν κάποιο ζευγάρι περνούσε κάτω από τα φυτά, τότε έπρεπε να φιληθεί και να κόψει έναν από τους καρπούς του.

To γκι και το houx

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που συγχέουν το γκι με το houx ή αλλιώς αρκουδοπούρναρο, το οποίο έχει κόκκινους καρπούς, σε αντίθεση με το γκι που έχει σαρκώδη μικρά φύλλα και λευκούς καρπούς.

πηγή: Infowoman.gr