Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ρετινόλη όταν θηλάζεις -Η ειδικός εξηγεί

Αν γέννησες πρόσφατα, το πιθανότερο είναι, ότι θα έχεις παρατηρήσει πως το πρόσωπό σου έχει χάσει τη λάμψη που είχε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες ευθύνονται σίγουρα γι’αυτό, οπότε η πρώτη σου σκέψη είναι να επιστρέψεις στα καλλυντικά που χρησιμοποιούσες πριν μείνεις έγκυος, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνουν και το συστατικό ρετινόλη. Μην το κάνεις, συμβουλεύει η δερματολόγος με ειδίκευση στην αντιγήρανση Dr. Rosmy Barrios, μιλώντας στο scarymommy. Και εξηγεί γιατί.

Τι είναι η ρετινόλη

Τα ρετινοϊδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, τα οποία βρίσκονται σε πολλά καλλυντικά που χρησιμοποιούν οι γυναίκες. Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν σημαντικά στην λειτουργία ανανέωσης των κυττάρων και στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου, πράγμα που προσφέρει άμεσα αποτελέσματα δίνοντας ένα πιο λαμπερό, λείο και νεανικό δέρμα.

Επίσης, εξομοιώνουν την υφή και τον τόνο του δέρματος, ελαχιστοποιώντας τις όποιες πιθανές δυσχρωμίες. Λειαίνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, ελαττώνουν τα σημάδια ακμής και προλαμβάνουν ή βελτιώνουν νέα ξεσπάσματα κάνοντάς τα πιο ήπια, ενώ απαλύνει και λειάνουν αισθητά την εμφάνιση των δερματικών πόρων.

Ακριβώς επειδή η ρετινόλη είναι τόσο δραστική είναι και ένα αμφιλεγόμενο συστατικό και έτσι η χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και την περίοδο της λοχείας και του θηλασμού θα πρέπει να αποφεύγεται.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ρετινόλη κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Στην πραγματικότητα, η ποσότητα της ρετινόλης που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος είναι ελάχιστη, όμως υπάρχει. Έτσι, οι γιατροί συμφωνούν να αποφεύγεται τελείως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού.

Έχει ήδη αποδειχθεί πως όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να πυροδοτήσει μία σειρά από αλλαγές που τελικά να δημιουργήσουν γενετικά θέματα στο έμβρυο. Έτσι, καλό είναι να την αποφύγεις τελείως και κατά την περίοδο του θηλασμού.

Με τι μπορείς να αντικαταστήσεις τη ρετινόλη;

Ένας πιστοποιημένος δερματολόγος θα σου δώσει επιλογές αντί της ρετινόλης. Ως γενικός κανόνας, τα συστατικά που θεωρούνται ασφαλή είναι: Τα άλφα υδροξυ-οξέα και η Βιταμίνη C.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ζωγραφιές των παιδιών αποκαλύπτουν το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν (παραδείγματα)

Νέο μωρό στην οικογένεια: 7 συμβουλές για να βοηθήσετε το πρώτο σας παιδί

Bραβείο στην εκπαιδευτικό Μ. Ευθυμιάδου-Ζάγκουλου στον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Κ.Π.Καβάφης»