Για τη μάνα που είπε το μεγάλο «ΝΑΙ» όταν ξεψύχησε το παιδί της…

Γράφει η μαμά-blogger Tiffany Haislip

Η φωτογραφία μου αυτή τραβήχτηκε πριν από έναν χρόνο ακριβώς, σαν σήμερα. Απεικονίζει ένα συνονθύλευμα έντονων συναισθημάτων, από αγνή χαρά έως βαθύ πόνο ταυτόχρονα. Η μέρα αυτή είναι εξίσου σημαντική με την αυριανή.

Όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα… σοκαρίστηκα. Πίστευα, ότι είχα προετοιμαστεί κατάλληλα για όταν θα ερχόταν η στιγμή, αλλά τα έχασα. Η καρδιά μου ήθελε να χοροπηδήσει από χαρά, αλλά ήμουν και τρομερά λυπημένη. Σε έφερα στο μυαλό μου και αυτό με έκανε ως μαμά να σε συμπονέσω με το κάθε μου κύτταρο.

Δεν υπάρχει μέτρο στο πένθος της μάνας. Και δεν μπορώ ούτε να διανοηθώ τον πόνο που ένιωσες εκείνη τη μέρα. Μου είναι δύσκολο να αντιληφθώ τι σήμαινε να σου κάνουν μια τέτοια ερώτηση για το παιδί σου, για το μωρό σου. Το να ακούς αυτές τις λέξεις το έκαναν ακόμα πιο αληθινό.

Θυμάμαι όταν μας είχαν πει ότι η μεταμόσχευση είναι η μόνη μας εναλλακτική, και ήμουν διστακτική. Ψάξαμε να βρούμε οποιαδήποτε άλλη λύση, αλλά δεν υπήρχε. Βλέπεις, ήξερα τι σημαίνει μεταμόσχευση και τι θα είχε χάσει κάποιος άλλος για να ζήσει το δικό μου παιδί. Ήθελα το παιδί μου να ζήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, αλλά όχι εις βάρος μιας άλλης μάνας που θα είχε χάσει το δικό της παιδί. Ποτέ δεν προσευχήθηκα να χάσει μια μάνα το παιδί της, όμως προσευχήθηκα μια μάνα να πει το «Ναι». Και ήσουν εσύ αυτή που το έκανε: Είπες «ναι» στη δωρεά οργάνων.

Κατά την πιο τραγική στιγμή της ζωής σου, εσύ αποφάσισες να σκεφτείς τους άλλους. Τις ώρες που προσπαθούσες να επεξεργαστείς αυτό που έπαθες και να θρηνήσεις, σκέφτηκες τους άλλους. Επέλεξες  να τιμήσεις τη ζωή του παιδιού σου, επιτρέποντάς του να ζήσει μέσω κάποιου άλλου. Είσαι το πιο ανιδιοτελές άτομο που έχω γνωρίσει, παρόλο που δεν σε έχω γνωρίσει ποτέ.

Θέλω να ξέρεις ότι θα τιμάμε και θα λατρεύουμε πάντα το δώρο που μας έκανες. Είναι ένας θησαυρός, για τον οποίον δεν μπορούμε να βρούμε λόγια να σε ευχαριστήσουμε όπως πρέπει. Μπορεί να μην γνωριστούμε, να μην συναντηθούμε ποτέ αλλά θα είμαστε για πάντα συνδεδεμένες μέσω της καρδιάς του παιδιού σου που τώρα χτυπά για το δικό μου παιδί. Αυτή η μέρα, λοιπόν, και η αυριανή θα είναι για πάντα αφιερωμένη στο παιδί σου, που έσωσε τη ζωή του δικού μου παιδιού.

Σε ευχαριστώ που είπες «Ναι» στη δωρεά οργάνων και έσωσες το παιδί μου.