Σάλο προκάλεσε η χθεσινή καμπάνια ιδιωτικής εταιρείας για τη βία κατά των γυναικών, η οποία ως κύριο σύνθημά της είχε τη φράση «Φέρσου Αντρίκια» και συνοδευόταν από μηνύματα, όπως «Τις γυναίκες δεν της χτυπάς ούτε με τριαντάφυλλο».
Πολλοί χρήστες των κοινωνιικών μέσων δικτύωσης έσπευσαν να σχολιάσουν το αναχρονιστικό ύφος της καμπάνιας και τόνισαν ότι οι δημιουργοί της «δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς γίνεται με τη βία έναντι του ανθρώπου».
Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Μαρίνος Νομικός, σε ανάρτησή σου ανέλυσε το γιατί αυτή η καμπάνια δεν συνάδει με την πραγματικότητα κατά της βίας των γυναικών.
Διαβάστε τα όσα έγραψε
“Σοβαρά τώρα; Ξεκινάς καμπάνια κατά της γυναικείας κακοποίησης και χρησιμοποιείς ως αναθεματισμένο σλόγκαν ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ;;; Και μάλιστα με μερικά από τα πιο παρωχημένα, άστοχα και νερόβραστα τσιτάτα που ποστάρουν πλέον μόνο κάτι πέφτουλες μεσήλικες κάτω από φωτο γυναικών στο Facebook;
Επειδή είναι ολοφάνερο ότι δεν έχετε καταλάβει τι στ’ ανάθεμα συμβαίνει γύρω σας (φαντάζομαι γιατί είστε ακόμα παγιδευμένοι σε κάποια χρονοκάψουλα του 1965) να σας το κάνω λιανά με μερικά απλά ερωτήματα που έτσι και είχαν τεθεί νωρίτερα, ας πούμε στο μίτινγκ όπου εγκρίθηκε αυτό το έκτρωμα, θα γλιτώναμε όλοι κόπο, χρόνο και αναγούλες: ΠΟΙΟ είναι το αντίθετο του “φέρομαι ΑΝΤΡΙΚΙΑ”; ΠΟΙΑ είναι αλήθεια η ανέντιμη, ξεδιάντροπη, ανήθικη συμπεριφορά που είναι ακριβώς αντίθετη από την τίμια, σωστή, ηθική και κιμπάρικη που ταυτίζεται -σύμφωνα με τα μυαλά σας- με την “αντρίκια”; Μήπως η.. κοριτσίστικη; Η… γυναικωτή; Η… πούστικη;
Θα μπορούσατε απλά να πείτε “φέρσου ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ” αλλά όχι, πρέπει να χαϊδέψουμε τον ανδρισμό, το αίσθημα ιδιοκτησίας (η γυναίκα ΜΑΣ, η κόρη ΜΑΣ) και επιβράβευσης του αυτονόητου (Αξίζει!) του μέσου Κυπραίου για να περάσουμε το μήνυμα, έτσι δεν είναι; Από κει να καταλάβετε πόσο δρόμο έχουμε ακόμα για τη γαμημένη ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ του προβλήματος, πόσο μάλλον για τη λύση του…”
Το post του έγινε σχεδόν αμέσως viral, ενώ οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν οδήγησαν ακόμα και το Υπουργείο Μεταφορών να ανακοινώσει ότι ουδεμία σχέση έχει με τη συγκεκριμένη καμπάνια.
Η καμπάνια «έτρεξε» από ιδιωτική εταιρεία και στόχο είχε να ενδυναμώσει το μήνυμα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων φέρεται να ήταν ένας εκ των υποστηρικτών του εγχειρήματος.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου
“Σε σχέση με την εκστρατεία ιδιωτικής εταιρείας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, στην οποία το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων παρουσιάζεται ως ένας εκ των υποστηρικτών της, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ουδέποτε έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την με οποιονδήποτε τρόπο υποστήριξη της συγκεκριμένης εκστρατείας.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, και ειδικότερα για το έτος 2018, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είχε αποδεχθεί να υποστηρίξει την κοινωνική εκστρατεία που πραγματοποίησε κατά το υπό αναφορά έτος, η ίδια εταιρεία, σε σχέση με κοινωνικά προβλήματα και τη νεανική παραβατικότητα.
Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει καλέσει, με επιστολή του, την εταιρεία, να αφαιρέσει το λογότυπο του, από την εν λόγω εκστρατεία, όπως και την λανθασμένη αναφορά ότι αποτελεί ένα από τους υποστηρικτές της.
Επί της ουσίας του θέματος, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει την άποψη ότι παρά τις προφανώς καλές προθέσεις της εταιρείας, ατυχώς η τελευταία χρησιμοποίησε ένα λανθασμένο μήνυμα, για να επιδιώξει ένα καλό σκοπό”.