Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πότε θα δώσει το «Οκ» για τον εμβολιασμό παιδιών 5-15 ετών

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πότε θα δώσει το «Οκ» για τον εμβολιασμό παιδιών 5-15 ετών

Την απόφαση του για το κατά πόσο συστήνεται ο εμβολιασμός παιδιών 5 με 11 ετών, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) , όπως δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής βιολογικών απειλών, υγείας και εμβολίων.

Σύμφωνα με τον κ. Καβαλέρι, ο ΕΜΑ θα έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα στοιχεία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει πως η τελική απόφαση του οργανισμού θα δημοσιοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.

Ο κ. Καβαλέρι δήλωσε πως ο ΕΜΑ ακόμα εξετάζει την καταλληλότητα της χορήγησης επιπρόσθετης ή ενισχυτικής δόσης, όμως πρόσθεσε πως δεν συστήνεται χορήγηση επιπρόσθετων δόσεων σε αυτή τη φάση.

Επιβεβαίωσε πως ο ΕΜΑ αξιολογεί τα στοιχεία για το κατά πόσο θα μπορεί να συστήνεται χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε ενήλικες, και πως βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμή με τη συμμετοχή 300 ατόμων στα οποία χορηγείται πρόσθετο εμβόλιο έξι μήνες μετά τη 2η δόση. Τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, θα ανακοινωθούν σε μερικές εβδομάδες.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Καβαλέρι σημείωσε πως η Δέλτα παραμένει κυρίαρχη παρά τις ανησυχίες για την L και για την Mu. Όπως είπε, υπάρχουν περισσότερες ανησυχίες για την Mu καθώς φαίνεται να έχει αύξηση της διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΓΡΙΘΕΙ

Σε σχέση με τα εμβόλια τα οποία δεν έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής από την ΕΕ, ο αξιωματούχος του ΕΜΑ σημείωσε πως τα στοιχεία για το εμβόλιο της CureVac δείχνουν καλά αποτελέσματα, και προανήγγειλε νεότερα τις επόμενες εβδομάδες. Για το εμβόλιο της Novavax ανέφερε πως υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την κατασκευή του, αλλά πως τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο.

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik και το κινεζικό Sinovac, ο κ. Καβαλέρι ανέφερε πως ο ΕΜΑ βρίσκεται σε εποικοδομητικές συζητήσεις με τους κατασκευαστές αλλά πως ακόμα χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Πρόσθεσε πως τέσσερα φάρμακα αντι-ιικών μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη θεραπεία του ήπιου Covid19 βρίσκονται επί του παρόντος υπό κυλιόμενη επανεξέταση από τον EMA και σημείωσε πως νεότερα αναμένονται τον Οκτώβριο.

Τέλος, υπενθύμισε τη σημασία του εμβολιασμού και επανέλαβε πως όλα τα εμβόλια μειώνουν τον αριθμό των νοσηλειών, τα περιστατικά βαριάς νόσησης και τους θανάτου

Διαβάστε επίσης:

Πόσο εύκολα μπορούμε να κολλήσουμε κορωνοϊό σε κοινόχρηστη τουαλέτα;

«Δεν προλαβες να χαρείς το μωρό σου»: Θρήνος για την 33χρονη Μαίρη που «έσβησε» στον ύπνο της

«Σήμερα γραφτήκαμε στο γυμνάσιο, αλλά δεν είμαστε χαρούμενες»: Συγκινεί η μαμά 14χρονης με ιχθύωση