Ευάλωτα τα baby monitors – Μπορούν να παραβιαστούν από χάκερ, σύμφωνα με έρευνα

Οι περισσότεροι γονείς αγοράζουν συσκευές ενδοεπικοινωνίας με κάμερα (baby monitors), καθώς τους δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας να ελέγχουν τα μωρά τους, όταν δεν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με εκείνα.

Όμως, μία νέα αυστραλιανή έρευνα αποκάλυψε ότι χιλιάδες τέτοια monitor μπορούν να αποτελούν πιθανούς στόχους για χάκερ, οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν και να παρακολουθούν, όποτε το θελήσουν.

Η εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας SafetyDetectives πραγματοποίησε έρευνα σε χιλιάδες μονάδες και διαπίστωσε το πόσο ευάλωτη είναι η πλειοψηφία αυτών των συσκευών.

Οι συσκευές αυτές φέρουν κάμερες που χρησιμοποιούν το Real Time Streaming Protocol, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτούν έλεγχο ταυτότητας για τη σύνδεση.

Αυτό μπορεί να επιτρέψει στον καθένα από οπουδήποτε να μπορεί να βλέπει τι συμβαίνει μέσα στο κάθε σπίτι. Κι αυτό δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για το παιδί, αλλά και για οποιονδήποτε περπατά μπροστά από αυτήν την κάμερα ή θηλάζει ή αλλάζει και να μπορεί να παίρνει τις εικόνες, να τις αποθηκεύει και να τις διαθέτει online χωρίς την συναίνεσή σας.

Μία τέτοια περίπτωση συνέβη τον Οκτώβριο στη Μελβούρνη, όταν μία μαμά ξύπνησε από μία παράξενη αντρική φωνή που ερχόταν μέσα από τη συσκευή που ήταν δίπλα στο μωρό της.

«Ήταν μία βαθιά αντρική φωνή, που δεν ανήκε σε κανέναν που ξέρω. Τον άκουσα να λέει: πόσο γλυκούλι! Πάγωσα, τρομοκρατήθηκα. Ξύπνησα τον άντρα μου και διαπιστώσαμε ότι η φωνή ερχόταν από τη συσκευή. Ελέγξαμε το σπίτι μήπως κάποιος είχε εισβάλει, αλλά δεν υπήρχε κανείς. Η φωνή ερχόταν ακριβώς από το μηχάνημα. Έτσι, του είπα να το βγάλουμε από την πρίζα», ανέφερε η γυναίκα.

Πώς θα διασφαλίσετε την ασφάλεια του μηχανήματος

Η ομάδα της SafetyDetectives έφτιαξε μία χάρτα οδηγών για το πώς να καταλάβετε ότι η συσκευή σας είναι ασφαλής. Αν δεν περάσει αυτό το τεςστ, τότε καλύτερα να βρείτε μία άλλη.

Μπορείτε να συνδεθείτε με τη συσκευή όταν δεν είστε στο σπίτι;

Αν όχι, είστε ασφαλείς. Αν ναι, τότε ρωτά: Χρειάζεστε κωδικό ασφαλείας για κάθε σύνδεση; Αν ναι, είστε ασφαλείς. Αν όχι, ρωτά: συνδεθήκατε με προσωπικό κωδικό; Αν ναι, είστε ασφαλείς, αν όχι τότε είστε εκτεθειμένοι.

Πάντως, καλού κακού, αν θέλετε να αγοράσετε μία τέτοια συσκευή ψάξτε το πολύ καλά, ρωτήστε, ενημερωθείτε για την ασφάλειά του. Ακόμη κι αν δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο τέτοιο φαινόμενο, καλό είναι να είστε θωρακισμένοι.

Πηγή: kidspot.au