5 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία των παιδιών από τα μικρόβια

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν τα μικρόβια ως τον νούμερο ένα εχθρό των παιδιών τους. Εφοδιάζονται με σαπούνια και αντιβακτηριδιακά σπρέι και γεμίζουν τις τσάντες του μωρού με μεγάλο απόθεμα από απολυμαντικά μαντηλάκια. Όμως, γνωρίζατε ότι μέχρι ενός σημείου τα μικρόβια είναι ακίνδυνα και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν υγιή; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συμφωνούν ότι το να προσπαθείτε να κρατήσετε τα παιδιά εντελώς καθαρά και μακριά από τα μικρόβια είναι μια κακή ιδέα.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα υπερβολικά καθαρό σπίτι, δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια, τα οποία χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να μάθει πώς να αντιδρά σωστά στα βακτήρια και τους ιούς που προκαλούν ασθένειες. Η ελάχιστη έκθεση σε μικρόβια μπορεί να δημιουργήσει ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν ξέρει πώς να αυτορυθμιστεί, γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσες διαταραχές όπως αλλεργίες ή άσθμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η καθαριότητα δεν είναι σημαντική, αλλά το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν. Υπάρχουν καλά και κακά μικρόβια ή και μερικά που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες. Το κόλπο είναι να αποφύγετε τα κακά και να αγκαλιάσετε τα καλά. Διαβάστε 5 αλήθειες που δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα για τα μικρόβια:

Πλύσιμο χεριών

Τα χέρια είναι οι καλύτεροι φίλοι των μικροβίων, αναφέρει ο Chuck Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Τα χέρια είναι συνεχώς σε κίνηση και τα μικρόβια μπορούν έτσι να εξαπλωθούν παντού μέχρι να τα πλύνετε. Η κοινή λογική λέει να πλένετε τα χέρια του παιδιού σας πριν από τα γεύματα και όταν φαίνονται βρώμικα, αλλά θα πρέπει επίσης να τα σαπουνίζετε καλά κάθε φορά που φεύγετε από πολυσύχναστους χώρους, όπου τα μεταδοτικά μικρόβια ευδοκιμούν.

Αντιβακτηριδιακά σαπούνια

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια δεν είναι πιο αποτελεσματικά από τα συνηθισμένα στην προστασία από διάφορες ασθένειες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα που διεξήχθη το 2005 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις επιπτώσεις των αντιβακτηριδιακών έναντι των κανονικών σαπουνιών για ένα χρόνο, χωρίς να παρατηρήσουν καμία απολύτως διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης πυρετού, εμετού ή διάρροιας. Επιπλέον, τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια, αλλά όχι τους ιούς που οδηγούν σε κρυολογήματα και γρίπη.

Βρώμικα ρούχα

Παιχνίδι στη φύση

Τα παιδιά σήμερα ξοδεύουν όλο και λιγότερο χρόνο έξω από το σπίτι. Η τηλεόραση και οι υπερβολικά πολλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Το παιχνίδι στην αυλή ή την παιδική χαρά δεν είναι καλό μόνο για το σώμα των παιδιών, αλλά βοηθά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι αυτό, βρείτε χρόνο για τα παιδιά σας ώστε να παίξουν στο γρασίδι, να σκάψουν στην άμμο και να έρθουν σε επαφή με οργανισμούς που ζουν στο χώμα. Αυτό θα βοηθήσει πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας να δυναμώσει και να καταπολεμήσει τα επιβλαβή μικρόβια όταν εμφανιστούν.

Κανόνας των 5 δευτερολέπτων

Όταν ένα κομμάτι από το φαγητό του παιδιού πέφτει στο πάτωμα, θα θέλατε να ξέρετε: είναι ασφαλές να το φάει ή όχι; Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006 στο Πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο πολλά βακτήρια μεταφέρονται από το δάπεδο στο φαγητό σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Τα κακά νέα είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των βακτηρίων “κολλάνε” στο φαγητό μέσα στα πρώτα πέντε δευτερόλεπτα.Μπορεί να μην είναι τόσα πολλά όσα θα ήταν μετά από 60 δευτερόλεπτα, αλλά αρκετά για να αρρωστήσει κάποιος δυνητικά. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ποτέ δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι για τα αόρατα μικρόβια που κρύβονται στο πάτωμα, θα ήταν καλύτερα να πετάξετε το κομμάτι που έπεσε κάτω.

Κοινά αντικείμενα

Όσον αφορά τα μέλη της οικογένειας, τα αδέλφια έχουν τόσο μεγάλη επαφή που το να ανησυχείτε για κοινά ποτήρια ή κουτάλια δεν πρόκειται να κάνει τεράστια διαφορά στην εξάπλωση της ασθένειας. Ωστόσο, καλό θα ήταν να είστε προσεκτικές με τη σχέση μαμάς – μωρού. Μην τοποθετείτε στο στόμα του μωρού ένα σκεύος που προηγουμένως είχατε τοποθετήσει στο δικό σας στόμα, καθώς περιέχει περισσότερα βακτήρια από του παιδιού, επομένως η μεταφορά αντικειμένων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του. Όσον αφορά τον κοινωνικό περίγυρο, είναι λογικό να μην αφήνετε τους μικρούς φίλους να μοιράζονται φαγητό και ποτό, ειδικά αν το ένα παιδί είναι άρρωστο. Ωστόσο, είναι αδύνατο να σταματήσετε τα παιδιά από την ανταλλαγή μικροβίων, οπότε μην πανικοβληθείτε αν δείτε το παιδί σας να τρώει ένα μισοφαγωμένο μπισκότο.