Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης μας προτείνει το παιδικό βιβλίο «Ο Καφετής, ο υπέροχος φίλος μου» της Γεωργίας Αριστείδου Θεμιστοκλέους σε εικονογράφηση Βιβής Μαρκάτου.

Κυρία Θεμιστοκλέους, πώς γεννήθηκε η ιδέα συγγραφής αυτού του παιδικού βιβλίου;

H ιδέα γεννήθηκε μετά από ένα συμβάν που έζησα με τη μικρή μου κόρη. Ήταν για εκείνη τόσο φυσική η κίνηση αγάπης προς ένα πληγωμένο τετράποδο που δυσκολευόταν να καταλάβει γιατί κάποιος μπορούσε να το εγκαταλείψει ή να το κακομεταχειρίζεται. Η παιδική αθωότητα πάντοτε με εμπνέει, η καθαρότητα της ψυχής των παιδιών! Ταυτόχρονα, η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη προστασία των ζώων προάγεται με ποικίλους τρόπους στη σύγχρονη εποχή, έτσι ένιωσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για τον Καφετή.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Πιστεύετε ότι ο σκύλος είναι «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», και όχι τυχαία, καθώς είναι πάντα εκεί και στα εύκολα και στα δύσκολα;

Ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου και στα εύκολα και στα δύσκολα. Στα δύσκολα, θα είναι η καλύτερη παρέα, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Η άνευ όρων, άδολη αγάπη τους, μπορεί να αμβλύνει τη θλίψη στην οποία οδηγεί συχνά η μοναξιά. Ξέρουν ότι κάποιος τους αγαπά και τους νοιάζεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά προσεγγίζουν με τρυφερότητα κάποιον που κλαίει ή που βρίσκεται σε κίνδυνο. Έχουν κατανόηση και είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν. Συμπονούν και συμπαραστέκονται αθόρυβα, αλλά πολύτιμα.

Στα εύκολα, από την άλλη, δείχνουν με κάθε τρόπο τη συμμετοχή τους στη χαρά του ανθρώπου, εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους και γίνονται η πιο τρυφερή παρέα στη βόλτα, στην άσκηση και στην ξεκούραση. Είναι πιστοί, προστατευτικοί – βλέπετε ο Καφετής ήταν δίπλα στην Ελένη μέχρι αυτή να τελειώσει το διάβασμά της, πήγαινε στο σχολείο μαζί της και περίμενε να τη δει να περνάει το προαύλιο του σχολείου. Και δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω από αγάπη, τροφή και ένα ζεστό μέρος για να μείνουν.

Άλλαξε πραγματικά η ζωή της Ελένης από αυτό το παιχνιδιάρικο ζωάκι;

Βεβαίως την άλλαξε! Η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στη ζωή ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική για τον τρόπο που αυτό θα σταθεί τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τους άλλους. Έτσι έγινε και με την Ελένη. Η τρυφερή της σχέση με τον Καφετή την έκανε χαρούμενη και ευτυχισμένη. Ήταν η συντροφιά της στο παιχνίδι αλλά και την ώρα της μελέτης. Ήταν ένας καινούργιος υπέροχος φίλος, πρόθυμος να ακούσει τα πάντα για τη μέρα της! Επίσης, η ζωή της μικρής ηρωίδας άλλαξε και χάρη στο γεγονός ότι πρόσφερε φροντίδα στον Καφετή, είχε πλέον την ευθύνη και την έγνοια για την ευημερία του. Αυτή την αμοιβαιότητα επικοινωνεί η περιεκτική φράση της ιστορίας «όση αγάπη του πρόσφερε, έπαιρνε άλλη τόση από αυτό!»

Κυρία Θεμιστοκλέους θα λέγατε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες;

Σίγουρα, αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της συνύπαρξης με ένα κατοικίδιο. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες, μια δεξιότητα που έχει προεκτάσεις σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας τους και είναι ουσιαστική για τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Η περιποίηση ενός κατοικίδιου βάζει το παιδί στη διαδικασία να το ταΐζει, να φροντίζει τη βόλτα του, την καθαριότητα του και όλα όσα χρειάζεται το ζώο. Όλα αυτά καλλιεργούν στο παιδί το αίσθημα της ευθύνης και της προστατευτικότητας.

Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέως

Η Γεωργία Αριστείδου Θεμιστοκλέους κατάγεται από τον Ύψωνα. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους και έχει δύο παιδιά. Δραστηριοποιείται στον χώρο της ομορφιάς. Αγαπά την ποίηση και γενικά τη λογοτεχνία. Από τις Βιβλιοεκδόσεις «Αναζητήσεις» έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Ποίηση με Θέα» και «Αποσκευές» που κυκλοφόρησε σε μορφή ημερολογίου για το 2023.

Ακολούθησε η σειρά παραμυθιών «Μαμά, που βρίσκεται η καρδιά μας;», «Ομορφαίνει η αγάπη τους ανθρώπους» και « Ο Καφετής, ο υπέροχος φίλος μου» με κεντρικούς ήρωες ένα κοριτσάκι, την Ελένη και τη μητέρα της. Η τελευταία της συγγραφική δουλειά, που έχει μόλις κυκλοφορήσει είναι η ποιητική συλλογή «Ξέφωτο», που έχει μορφή ημερολογίου για το 2024. Περισσότερα για το συγγραφικό της έργο: https://www.facebook.com/profile.php?id=100070086313902

Διαβάστε επίσης

θ. Ασκητής: Παιδοφιλία και Παιδεραστία – Δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος

«Επιλέξτε τον σύντροφό σας σοφά – όχι μόνο για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας»: Μια μαμά συμβουλεύει