Μπορεί ο λαός να ισχυρίζεται ότι ο έρωτας περνά πρώτα από το στομάχι, αλλά ο καθηγητής Daniel Davis εξηγεί ότι υπάρχουν ανθρώπινα γονίδια που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο ελκυστικός είναι ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλο.
Πώς; Με το αλάνθαστο κριτήριο της όσφρησης! Ο καθηγητής πιστεύει ότι οι «συμβατοί σύντροφοι» μπορούν να το οσφρηστούν όταν έχουν βρει ένα σύντροφο με το βέλτιστο γενετικό κώδικα. Η ιδέα βασίζεται στο «πείραμα της βρώμικης μπλούζας», βάσει του οποίου ο σουηδός επιστήμονας Claus Wedekind μελέτησε το DNA μιας ομάδας φοιτητών και τα γονίδια ιστοσυμβατότητάς τους, γράφει ο Guardian.
Ο ερευνητής ζήτησε από άντρες φοιτητές να φορέσουν ένα μπλουζάκι για δύο ημέρες, αποφεύγοντας να κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει τη φυσική τους μυρωδιά. Μετά τις δύο ημέρες οι μπλούζες τοποθετήθηκαν σε κουτιά. Στη συνέχεια ζητήθηκε από φοιτήτριες να τα μυρίσουν και να κατατάξουν τη μυρωδιά βάσει της έντασης, της ευχαρίστησης και της σεξουαλικότητας που τους απέπνεαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν την τάση να επιλέγουν τη μυρωδιά αντρών, με διαφορετικά γονίδια ιστοσυμβατότητας. Αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη, υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να επιλέγουν υποσυνείδητα συντρόφους, με τους οποίους θα αποκτήσουν παιδιά με γενετικό προβάδισμα.
«Κάποια γονίδια διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όπως για παράδειγμα εκείνα που μάς κάνουν να έχουμε διαφορετικό χρώμα ματιών ή μαλλιών. Το βιβλίο μου πραγματεύεται εκείνα τα λίγα γονίδια –τα γονίδια ιστοσυμβατότητας- που ποικίλουν περισσότερο μεταξύ των ανθρώπων. Πρώτα απ’ όλα τα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος, που ελέγχουν πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται ότι επηρεάζουν το εγκεφαλικό νευρικό σύστημα, το πόσο ελκυστικοί είμαστε, ακόμη και το πόσο πιθανό είναι να αναπαραχθούμε» ανέφερε ο καθηγητής.