Έκτακτο! 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο και ένας ακόμη θάνατος

Τον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη πλέον διάσκεψη τύπου του Υπουργείου Υγείας, ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων εχθές να φτάνει μόλις στα 7, σήμερα εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα σε 1796 εργαστηριακούς ελέγχους. Συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο είναι 822, συμπεριλαμβανωμένων και εκείνων από τις Βρετανικές Βάσεις.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:

  • Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 280 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, με 1 θετικό αποτέλεσμα,
  • Από σύνολο 108 εργαστηριακές εξετάσεις από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα,
  • Από σύνολο 395 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα,
  • Από σύνολο 551 δείγματα που λήφθηκαν από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα,
  • Από σύνολο 241 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα, και
  • Από σύνολο 212 διαγνώσεων από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 800 ατόμων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 16,287 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 800 ατόμων, ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα 494 εργαστηριακές εξετάσεις.

Όσα δήλωσε ο καθ. Λεόντιος Κωστρίκης 

Οι αριθμοί που μόλις ανακοινώσαμε ενισχύουν την ενθαρρυντική εικόνα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες. Τα επιδημιολογική δεδομένα είναι σε πολύ επίπεδο και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για αυτή την εξέλιξη.

Με βάση, λοιπόν, αυτά τα θετικά δεδομένα, η Επιστημονική Επιτροπή θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση του πλάνου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι αποφάσεις είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας για αυτό δεν θα επεκταθώ.

Δεν θα κουραστούμε να σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη βοήθεια που έχετε προσφέρει και την ίδια ώρα να μας επιτρέψετε να σας υπενθυμίζουμε, ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί για να διαφυλάξουμε αυτά που έχουμε επιτύχει. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, έχει κριθεί η μάχη αλλά όχι ο πόλεμος.

Έναν ακόμη θάνατο ανακοίνωσε ο Δρ. Μάριος Λοΐζου. Ένας 76χρονος άνδρας με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό είναι το τελευταίο θύμα του ιού. Στο σύνολο, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό είναι 15.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε σχετικά με τα κρούσματα στο νησί

Τα κρούσματα παγκόσμια ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των θανάτων έφτασε τις 208,000. Πέραν των 890,000 ασθενών ανέρρωσαν πλήρως.

Στην Κύπρο, ανακοινώνουμε σήμερα ακόμα ένα θάνατο ασθενούς που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και κατέληξε χθες. Πρόκειται για άντρα, 76 ετών, με εξαιρετικά βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 20, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 15, 11 άντρες και τέσσερεις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 19 άτομα, ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Όπως και τις προηγούμενες μέρες, έτσι και σήμερα, η εικόνα όσον αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων είναι θετική.

Ετοιμαζόμαστε και το δικαιούμαστε για σταδιακή επιστροφή όχι στην καθημερινότητα που είχαμε συνηθίσει, αλλά σε μια νέα καθημερινότητα. Είναι αντιληπτό ότι και σε αυτή την φάση, ο κάθε ένας από εμάς έχει να παίξει τον δικό του ρόλο.

Με τη σταδιακή επάνοδο σε κάποια μορφής κανονικότητα, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των σωστών αποστάσεων θα είναι καθοριστική. Οποιαδήποτε χαλάρωση από μέρους μας θα οδηγήσει σε αρνητικές καταστάσεις. Ό,τι έχουμε πετύχει είναι εύθραυστο.

Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι και νέα κρούσματα θα έχουμε και νοσηλείες στα νοσηλευτήρια και βαριά πάσχοντες και ενδεχόμενα κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν θα τα καταφέρουν. Στόχος μας θα πρέπει να είναι αυτοί οι αριθμοί να είναι όσο το δυνατό μικρότεροι. Είμαστε λοιπόν θεωρητικά σε θέση να περάσουμε στην 1η φάση χαλάρωσης των μέτρων. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας.

Η κατάσταση στα κατεχόμενα

Για έβδομη συνεχόμενη μέρα δεν καταγράφηκε νέο κρούσμα κορωνοϊού  στα κατεχόμενα. Από τους 453 ελέγχους που διενεργήθηκαν εντός της ημέρας δεν εντοπίστηκε θετικό κρούσμα.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό στα κατεχόμενα είναι πέντε. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου Covid-19 ανέρχονται στα 108. Σήμερα δόθηκαν επτά εξιτήρια.