Εξαντλήθηκαν τα εμβόλια για τη γρίπη – Ο παιδίατρος Αδάμος Χαζηπαναγής συνιστά ψυχραιμία και συμβουλεύει

Ο πανικός που έχει προκληθεί από την έξαρση της γρίπης, μετά και τον θάνατο επτά ατόμων από τον ιό Η1Ν1, έχει οδηγήσει πολλούς Κυπρίους στο να εμβολιαστούν ιδιωτικά, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα εμβόλια στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να έχουν «φορτωθεί» τα εξωτερικά ιατρεία με άτομα που δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
«Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος», είπε σήμερα το το πρωί μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής. «Χρειάζεται να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα για να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού και είναι θέμα ημερών αυτό το πράγμα σιγά-σιγά να καταλλαγιάσει.»
Ο παιδίατρος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η Γρίπη Α΄ μπορεί να σκοτώσει ένα υγιές βρέφος αλλά και ένα υγιή ενήλικα. Εξάλλου, ο ιός μεταλλάσσεται κάθε χρόνο και είναι πιθανό να αλλάζει και η λοιμογόνος δύναμή του. Ο καιρός, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγής,  παίζει ρολό αλλά η γρίπη είναι μη προβλέψιμη στο πως θα εκδηλωθεί.
Αναφορικά με τη σοβαρότητα του ιού της γρίπης η κ. Χατηπαναγής είπε, ότι προκαλεί ασθένεια με έντονα συμπτώματα: Κάνεις υψηλό πυρετό (40άρια), τα παιδιά δεν έχουν όρεξη να σηκωθούν από το κρεβάτι, δεν έχουν όρεξη καν να ανοίξουν τα μάτια τους, δεν έχουν όρεξη να φάνε, παρουσιάζουν μυαλγίες, μπορεί να έχουν έντονη καταρροή και βήχα. Αυτό τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και στο κοινό κρυολόγημα, αλλά τα συμπτώματα εκεί είναι πιο ήπια.
Κλείνοντας, ο κ. Χατζηπαναγής είπε: «Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν, ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν το κάνεις για να σε προστατεύσει από το κοινό κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα, είτε κάνεις το εμβόλιο είτε όχι, αν είναι να το αρπάξεις θα το αρπάξεις. Το εμβόλιο της γρίπης το κάνουμε για να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο και δυστυχώς, σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και τον θάνατο.»