«Έκπτωτοι Άγγελοι»: Το συγκλονιστικό έργο μαθητών από την Κύπρο για την εμπορία ανθρώπων (φωτογραφίες)

Τα παιδιά, ειδικά κατά τα εφηβικά χρόνια, αντιλαμβάνονται περισσότερα από όσα νομίζουμε και συχνά βρίσκουν ιδιαίτερους τρόπους για να εκφράσουν όσα νιώθουν και βλέπουν.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με το έργο «Έκπτωτοι Άγγελοι», το οποίο δημιούργησαν μαθητές από την Κύπρο με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια τέχνης, κα. Πόπη Νικολάου, και 19 μαθητές της Α,Β,Γ τάξης του Λυκείου Απ.Λουκά Κολοσσίου στην Κύπρο μας εντυπωσιάζουν και πάλι με ένα συγκλονιστικό έργο τέχνης.

Τίτλος του έργου: «Έκπτωτοι Άγγελοι»

Το έργο μιλά για την εμπορία προσώπων, ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία, όπως είπε στο euronews η κ.Νικολάου. Περισσότεροι από 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου 5,5 εκατομμύρια είναι παιδιά, ζουν σε συνθήκες απόλυτου εξευτελισμού, απόλυτης δουλείας.

Όπως είπε η κ. Πόπη Νικολάου: «Άνδρες, γυναίκες, ανήλικα παιδιά γίνονται θύματα κακοποίησης και εμπορίας καθημερινά. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκμετάλλευση στην εργασία αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων, ενώ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εμπορία προσώπων αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος, μετά την εμπορία ναρκωτικών».

Το έργο τους παρουσιάζει ένα πηγάδι μέσα στο οποίο βρίσκονται άνθρωποι, γονείς και παιδιά. Άλλοι κρεμασμένοι στο στόμιο του πηγαδιού, άλλοι απλώνουν τα χέρια τους, ενώ γύρω-γύρω άλλοι άνθρωποι αναμένουν με χαραγμένη στα πρόσωπά τους τη λαχτάρα και την αγωνία.

Η κα.Νικολάου καταλήγει, λέγοντας: «Δυστυχώς, η εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων χαρακτηρίζεται από ατιμωρησία! ΕΣΥ δέχεσαι να συμμετέχεις σε αυτή την κουλτούρα ατιμωρησίας; Εγώ, εσύ, ο άλλος… ας μην κλείνουμε τ’ αυτιά μας… ας αφουγκραστούμε τις κραυγές, την αγωνία, τη θλίψη των συνανθρώπων μας! Η δική μας απάθεια τους σπρώχνει όλο και πιο βαθιά στο πηγάδι της θλίψης, του πόνου, της απελπισίας… Ας τους βοηθήσουμε να γαληνέψει η ψυχή τους!».

Τα παιδιά αυτά μαζί με την καθηγήτρια τους εργάστηκαν για περίπου τέσσερις μήνες καθημερινά τα απογεύματα τους μετά το σχολείο.

Τα προηγούμενα χρόνια η κ.Νικολάου μαζί με μαθητές τόσο από το Λύκειο Απ. Λουκά όσο και από την Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου έφτιαξαν εντυπωσιακά έργα τέχνης τα οποία μάλιστα κέρδισαν βραβεία διεθνείς διαγωνισμούς.

Δείτε το video