Είσαι κορίτσι 9-12 ετών; Γνώρισε τον μαγικό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής

Είσαι κορίτσι 9-12 ετών; Γνώρισε τον μαγικό κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής

Μία ημέρα ειδικά για κορίτσια ηλικίας 9 έως 12 ετών με δημιουργικά εργαστήρια πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Frederick στο πλαίσιο της εκστρατείας του για τη συμμετοχή περισσότερων κοριτσιών και γυναικών σε τομείς STEM – Θετικές Επιστήμες (Science), Τεχνολογία (Technology), Μηχανική (Engineering) και Μαθηματικά (Mathematics).

Η Μέρα STEM θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία στις 14 Μαΐου από τις 10:00 μέχρι τις 13:30 και στο πλαίσιό της τα κορίτσια θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια Ρομποτικής, Φαρμακευτικής, Αρχιτεκτονικής και Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής που θα πραγματοποιήσουν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πώς κινείται ένα ρομπότ; Πώς χτίζουμε ένα σπίτι; Πώς κάνουμε τη δική μας lava lamp; Αυτή τη μέρα, θα απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα μάθουμε τις ιστορίες ατρόμητων γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο.

Παράλληλα με τις δράσεις για παιδιά, όσοι γονείς το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από δύο εργαστήρια που απευθύνονται στους ίδιους: «Μεγαλώνοντας παιδιά χωρίς στερεότυπα φύλων» σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού και «Μαθαίνω τρόπους ψυχικής ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης του παιδιού μου».

Σπάζοντας τις προκαταλήψεις

«Πολλά κορίτσια σήμερα εξακολουθούν να περιορίζονται από διακρίσεις, προκαταλήψεις, κοινωνικούς κανόνες και προσδοκίες που υπάρχουν σε οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό επίπεδο και επηρεάζουν τις επιλογές τους σε σχέση με τους τομείς που ακολουθούν στο σχολείο αλλά και στις σπουδές. Ακόμη και σήμερα, επικρατούν προκαταλήψεις και στερεότυπα όπως το ότι η πρακτική σκέψη είναι έμφυτη στα αγόρια», αναφέρει η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick.

Σύμφωνα με έρευνες, τα κορίτσια επηρεάζονται και διστάζουν να επιλέξουν αντικείμενα σπουδών που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία, ακόμα και όταν έχουν εξαιρετική απόδοση σε αυτά τα μαθήματα. «Οι συνέπειες είναι πολλές και δυσάρεστες», εξηγεί η κα Φρειδερίκου: «Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στους τομείς STEM σημαίνει απώλεια ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορούσε να ανταποκριθεί με ξεχωριστό τρόπο στις πολλές προκλήσεις του κόσμου. Επιπλέον, οι τομείς STEM έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης και εάν οι γυναίκες δεν έχουν συμμετοχή σε αυτούς, δεν θα έχουν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που μπορούν να τους προσφέρουν σημαντικές προοπτικές και μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία.»

Τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή μας, γιατί φέρνουν μαζί τους διαφορετικές εμπειρίες, αντιλήψεις και ιδέες. Μόνο η ίση εκπροσώπηση των φύλων στους τομείς STEM θα οδηγήσει σε έναν κόσμο πιο δίκαιο και βιώσιμο. Ως μέλος του Δικτύου Λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Πανεπιστήμιο Frederick συμβάλλει στον στόχο της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των στερεοτύπων φύλου με τη μακροπρόθεσμη εκστρατεία “To all women & girls: Join the journey in Engineering, Science and Technology”. Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει υποτροφίες 50% σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στα προπτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick. Παράλληλα, προγραμματίζονται κι άλλες εκδηλώσεις και διαδραστικά εργαστήρια με τη συμμετοχή πετυχημένων γυναικών σε αυτούς τους τομείς, ενώ το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί STEM Camp για κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μέρα STEM και τα εργαστήρια στον σύνδεσμο . Η συμμετοχή στη Μέρα STEM είναι δωρεάν. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για εγγραφή, το αργότερο μέχρι τις 12 Μαΐου:

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick: https://www.frederick.ac.cy/women-in-STEM/el/

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανακαλούνται παιχνίδια και παιδικά μπρελόκ – Δείτε για ποια πρόκειται

Οι επιστήμονες καλούν τους γονείς να σταματήσουν να δίνουν ζαμπόν στα παιδιά

“Το αίμα της κόρης μου μετατράπηκε σε οξύ”: Μαμά προειδοποιεί για το σοβαρό πρόβλημα υγείας της κόρης της