Είπαν σε μαμά ότι η κόρη της με αναπηρία θα είναι «βάρος στην κοινωνία» – Η απάντησή της είναι για χειροκρότημα

Είναι από τις περιπτώσεις που αναρωτιέται κανείς πόση κακία μπορεί να κρύβει μία ανθρώπινη ψυχή και από την άλλη πόση δύναμη μπορεί να έχει ένας άλλος άνθρωπος για να την αντικρούσει.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη με την μητέρα ενός 11χρονου κοριτσιού, το οποίο πάσχει από Σύνδρομο Έντουαρντς, μία σπάνια διαταραχή γνωστή ως τρισωμία 18, είναι μια χρωμοσωμική ανωμαλία που προκαλείται από την παρουσία ενός τρίτου αντιγράφου όλου ή μέρους του χρωμοσώματος 18.

Τα παιδιά που γεννιούνται με σύνδρομο Έντουαρντς μπορεί να έχουν την εξής κλινική εικόνα: νεφρική δυσπλασία, συγγενείς καρδιοπάθειες, ομφαλοκήλη, οισοφαγική ατρησία, νοητική υστέρηση, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, δυσκολίες στη σίτιση, δύσπνοια, και αρθρογρύπωση.

Στην περίπτωση της Ιζαμπέλ, η μικρούλα έχει αλαλία και νοητική υστέρηση, γεγονός που απαιτεί έναν άνθρωπο να τη φροντίζει όλο το 24ωρο.

Θέλει να δείξει ότι μπορεί

Η μητέρα θέλει να επικεντρωθεί σε όλα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα η κόρη της κόντρα σε κάθε πρόβλεψη. Να σημειωθεί ότι μόνο 13 στα 100 μωρά που γεννιούνται ζωντανά με το εν λόγω σύνδρομο μπορούν να ζήσουν μέτα τον έναν χρόνο τους.

«Θα ήταν εύκολο να εστιάσουμε στο τι ΔΕΝ μπορεί να κάνει και συχνά αυτό είναι που θέλει να γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Η Ιζαμπέλ έχει σημαντική υστέρηση στην ανάπτυξη, έτσι νιώθεις σαν να έχεις ένα πιο μικρό παιδί. Χρειάζεται κάποιον μαζί της συνεχώς και πρέπει να τη βοηθά να φάει και να τη φροντίσει», λέει η μητέρα.

«Δεν έχει επίγνωση κινδύνου και δεν μπορεί να μιλήσει, κάτι που δεν της επιτρέπει να εκφράσει τα συναισθήματά της, όμως κάθε μέρα μας δείχνει πόσο όμορφη είναι. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι αυτά που μπορεί να κάνει και θέλω να το ξέρουν όλοι αυτό», προσθέτει.

«Η αναπηρία δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι ξεγραμμένος, σημαίνει ότι απλά είναι διαφορετικός, σκέφτεται διαφορετικά και μερικές φορές μπορεί να μας διδάξει πολλά πράγματα, κάτι που είναι ένα μεγάλο δώρο», τονίζει η μητέρα.

Η ίδια ανεβάζει βίντεο στο διαδίκτυο με την μικρούλα να παίζει, να διασκεδάζει στην πισίνα ή να απολαμβάνει ένα παγωτό, όλα εκείνα που πολλοί γονείς φοβούνται, ότι δεν θα μπορέσει να κάνει ποτέ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μία περίοδος με ιδιαίτερη αγωνία για τους γονείς της μικρής, καθώς λόγω της κατάστασής της επ’ουδενί δεν έπρεπε να κολλήσει, προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την κατάσταση της μικρής, ειδικότερα για τη χρήση μάσκας ή για το πόσο ανεπαρκές για αυτά τα παιδιά ήταν η τηλεκπαίδευση.

«Πολλοί ήταν εκείνοι που μας έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης, ωστόσο υπήρχαν και πολύ σκληρά και αγενή μηνύματα. Μάλιστα, κάποιος μας έγραψε, ότι η κόρη μας δεν έχει καμία αξία και θα είναι βάρος στην κοινωνία, καθώς δεν θα μπορέσει να εργαστεί. Αυτό πραγματικά με τσάκισε. Ήταν κάποιος ανώνυμος, χωρίς φωτογραφία και στοιχεία στο προφίλ του», αναφέρει.

«Θα ήθελα να ξέρει ο κόσμος, ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που οι άνθρωποι σαν την Ιζαμπέλ κάνουν πολύ καλύτερα από άλλους και όχι χειρότερα. Οπότε να μην νιώθετε οίκτο και λύπηση, αλλά ενσυναίσθηση. Η Ιζαμπέλ λάμπει με τρόπο που δεν μπορούν άλλοι και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος έκανε ένα τέτοιο σχόλιο. Ναι έχει αναπηρίες, δεν θα πω ότι δεν έχει προκλήσεις, αλλά λάμπει και το χαμόγελό της φωτίζει όλο τον χώρο», απαντά αφοπλιστικά η μητέρα.

«Έχει σοφία στα μάτια της, μία σοφία σαν να βλέπει την ψυχή σου και πολλοί άνθρωποι που είναι κοντά της μπορούν να το νιώσουν. Είναι ένα λαμπερό και χαρούμενο κορίτσι, που φέρνει χαρά στις ζωές μας. Η αξία κάποιου δεν κρίνεται από το πόσο μπορεί να δουλέψει και αυτού του είδους η οπτική είναι τουλάχιστον αγενής και εξοργιστική», καταλήγει.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

«Αν όλα τα παιδιά της Γης»: Το εκπληκτικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για την Ειρήνη

Ο μικρός Νικόλας και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού: Η πιο διασκεδαστική φιλανθρωπική εκδήλωση στη Λάρνακα

Τι νιώθεις; Μια αφίσα για κάθε δωμάτιο που βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματά τους