«Είμαι 15 και δεν μου έχει έρθει ακόμη περίοδος»: Τι πραγματικά συμβαίνει και πότε να συμβουλευτείτε ειδικό

Όταν έρχεται περίοδος στα κορίτσια, το σώμα τους αλλάζει. Καθώς αρχίζει η εφηβεία, το στήθος μεγαλώνει, αναπτύσσεται τριχοφυΐαν και ξεκινά η έμμηνος ρύση.

Κι ενώ το να έρθει περίοδος σε ένα κορίτσι, κάποτε αποτελούσε θέμα ταμπού και το ψιθύριζαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, στις μέρες μας είναι κάτι που κάνει τα νέα κορίτσια να ενθουσιαστούν και να το γιορτάσουν, ως ένα κανονικό κομμάτι της ανάπτυξής τους.

Πλέον τα κορίτσια μπορούν να μιλήσουν ευθέως για αυτό το κομμάτι τις ζωής τους και τις αλλαγές στο σώμα τους, ωστόσο τι γίνεται, αν έχει φτάσει 15 ετών και ακόμη δεν της έχει έρθει περίοδος;

Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την ηλικία, στην οποία θα έρθει η περίδοος σε ένα κορίτσι για πρώτη φορά, όμως υπάρχουν κάποιοι οδηγοί που ακολουθούν οι περισσότεροι.

To Nemours Teen Health επισημαίνει, ότι υπάρχει μεγάλη γκάμα ηλικιών που ξεκινά η περίοδος, από τα 8 η μικρότερη μέχρι τα 15 η μεγαλύτερη. Ο μέσος όρος της ηλικίας εκκίνησης της εμμήνου ρύση θεωρούνται τα 12 χρόνια.

Γιατί δεν έχει έρθει η περίοδος

Ενώ πολλές νεαρές γυναίκες μπορεί να ανησυχούν που έφτασαν 15 ετών και δεν έχουν ακόμη περίοδο, δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Τα γονίδια παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του σώματος και αν άλλα μέλη της οικογένειάς του άργησαν τόσο πολύ, πιθανότατα πρόκειται για κληρονομικότητα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το ξεκίνημα της περιόδου. Αυτοί είναι:

  • Διατροφικές διαταραχές
  • Ορμονική ανισορροπία
  • Παχυσαρκία
  • Ελλιποβαρές παιδί
  • Στρες
  • Ζητήματα θυρεοειδούς και ωοθηκών
  • Αδένωμα υποφύσεως
  • Φάρμακα
  • Υπερβολική άσκηση, ειδικά στις περιπτώσεις πρωταθλητισμού

Είτε σε περίπτωση κληρονομικότητας ή άλλων οργανικών ζητημάτων, μία καθυστέρηση στην έναρξη της περιόδου είναι κάτι, για το οποίο θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το φαινόμενο της απουσίας περιόδου ονομάζεται αμηνόρροια και συμβαίνει, όταν ένα κορίτσι φτάσει στην ηλικία των 15 ετών και δεν έχει ξεκινήσει ο κύκλος του. Ενώ μία καθυστερημένη έναρξη του κύκλου μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό, οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν ιατρική συμβουλή, εάν συμβεί αυτό σε ένα κορίτσι.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Η πλειονότητα των ειδικών συμφωνεί ότι υπάρχει μία ευρεία κλίμακα έναρξης του έμμηνου κύκλου. Εάν η κόρη σας έχει φτάσει στα 15 και δεν έχει ξεκινήσει, τότε καλό είναι να δείτε έναν γυναικολόγο.

Μία από τις αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν είναι η έλλειψη οιστρογόνων. «Χωρίς επαρκή οιστρογόνα, όχι μόνο σταματά ο κύκλος, αλλά και το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει ασβέστιο για να ενισχυθούν τα οστά», αναφέρει το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα συστήσει μία σειρά εξετάσεων. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Rochester θεραπείες που ενδέχεται να γράψει ο γιατρός είναι ορμονοθεραπεία με προγεστερόνη, με αντισυλληπτικά, θεραπεία του θυρεοειδούς, αλλαγές στην διατροφή ή την άσκηση, θεραπεία διατροφικών διαταραχών και συμπληρώματα ασβεστίου.

Πηγή: moms.com