Είδαμε το Tully και… σας έχουμε 3 καλούς λόγους για να το δείτε κι εσείς!

Προσοχή: Πριν συνεχίσετε να διαβάζετε σας ενημερώνουμε, ότι ακολουθούν πληροφορίες που αποκαλύπτουν αποσπάσματα της ταινίας.

Όταν πρωτοείδα το trailer της ταινίας Tully ομολογώ, ότι ενθουσιάστηκα με το γεγονός, ότι επιτέλους θα βλέπαμε μία ταινία που θα έδειχνε πώς είναι πραγματικά η μητρότητα. Ανυπομονούσα, λοιπόν, να βγει στις αίθουσες, γιατί…

Λόγος νο. 1: Είναι ό,τι πιο ρεαλιστικό είδατε ποτέ στο σινεμά

Στο Tully η Charlize Theron υποδύεται την Marlo, μια μαμά τριών (!) παιδιών, η οποία κυριολεκτικά έχει «γονατίσει» από τις υποχρεώσεις, μέχρι που εμφανίζεται η Tully, μία νταντά που θα κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει τη ζωή της πιο εύκολη.

Η ταινία παρουσιάζει τη μητρότητα με τόσο ρεαλιστικό τρόπο όσο δεν έχουμε ξαναδεί: Μετά τον τοκετό της, η Marlo έχει μαστούς που στάζουν γάλα, πολλά παραπάνω κιλά και ένα σπίτι… άνω κάτω! Σε μία σκηνή, η ίδια χύνει κατά λάθος το γάλα που με τόσο κόπο έχει αντλήσει με το θήλαστρο και η απόγνωσή της είναι τόση που… σφίγγεται το στομάχι μας, γιατί την νιώθουμε!

Ο δε άντρας της παρουσιάζεται ως ένας καλός σύζυγος και πατέρας, που προσπαθεί να είναι παρών, αλλά που σίγουρα δεν βοηθά την γυναίκα του όσο εκείνη θα ήθελε (σας θυμίζει κάποιον;).

Όλα καλά μέχρι εδώ.

Μέχρι που η Tully, η νταντά, θα φέρει ορισμένες πολύ σημαντικές αποκαλύψεις και αλλαγές στη ζωή της Marlo και μία κορύφωση που θα την κάνει -και αυτήν μα και τον σύζυγό της- να αναθεωρήσoυν σημαντικά τον ρόλο της ως μαμά και όλα αυτά που προσφέρει στους γύρω της.

Λόγος νο. 2: Προβάλλεται το πραγματικό πρόσωπο της επιλόχειου κατάθλιψης μα και ψύχωσης και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί

Δύο φορές αναφέρεται ο όρος «επιλόχειος κατάθλιψη» στην ταινία, ενώ αρκετές φορές βλέπουμε την Marlo στα όρια αυτής. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό από το οποίο υποφέρει η πρωταγωνίστρια είναι η επιλόχειος ψύχωση. Πρόκειται για μία σχετικά σπάνια διαταραχή, η οποία εμφανίζεται σε περίπου 1 με 2 στις 1.000 γυναίκες και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

  • Ψευδαισθήσεις
  • Παραληρητικές ιδέες
  • Περιόδους εξαιρετικής δραστηριότητας
  • Θυμό
  • Παράνοια
  • Δυσκολία στην επικοινωνία

Οι ειδικοί λένε, ότι η διαταραχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ολέθριες επιπτώσεις, κατά τις οποίες μπορεί ακόμα και να κινδυνεύσει η μητέρα αλλά και το μωρό της.

Η κατάσταση αυτή δεν αναφέρεται ποτέ ανοιχτά στην ταινία, ούτε φαίνεται η Marlo να αναζητά την βοήθεια κάποιου ειδικού για να την αντιμετωπίσει. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο -μάλιστα, είναι μάλλον ανησυχητικό- ότι τόσες γυναίκες στην Αμερική, που η ταινία προβάλλεται εδώ και έναν μήνα, ταυτίστηκαν με αυτήν.

Κι όμως, όσο δύσκολη κι αν είναι η μητρότητα, ειδικά όταν έχεις 3 παιδιά, δεν είναι -και δεν πρέπει να είναι- αυτός ο εφιάλτης που ζει η Marlo.

Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα μήνυμα που μεταφέρει αυτή η ταινία και που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι:

Λόγος νο. 3: Ζήτα βοήθεια!

Δύο φορές στην ταινία η Marlo αναφέρεται στην αυτοκτονία. Στην αρχή, απευθυνόμενη σε όλη της την οικογένεια, λέει «θέλω να αυτοκτονήσω» (ο μπαμπάς τότε λέει στα μεγαλύτερα παιδιά, ότι η μαμά αστειεύεται) και μία στην συνέχεια, καθώς μιλάει στην νταντά Tully.

Παρ’όλα αυτά, κανείς δεν κάνει κάτι για να την βοηθήσει. Ούτε καν ο ίδιος της ο άντρας που βλέπει τι περνά η γυναίκα του και που θα έπρεπε, τουλάχιστον, να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, ώστε να προλάβει τα χειρότερα που ακολουθούν προς το τέλος της ταινίας (δεν θα αποκαλύψουμε περισσότερα).

Κάθε μαμά όπως η Marlo που αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, ακόμα κι αν η ίδια δεν το αναγνωρίζει, χρειάζεται βοήθεια από κάποιον ειδικό, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται στήριξη από το οικογενειακό της περιβάλλον για όλες τις υπόλοιπες δουλειές που έχει αναλάβει.

Αν είστε μια μαμά όπως η Marlo και υποφέρετε καθημερινά με όλες τις ευθύνες και τις αγωνίες που έρχονται «πακέτο» με μία μεγάλη οικογένεια και ένα σπίτι και ίσως μία καριέρα, πρέπει να ξέρετε, ότι η ζωή σας δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Δεν έχετε κάνει τίποτε λάθος, δεν φταίτε σε τίποτα και δεν είστε μόνη! Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας δώσουν να καταλάβετε πόσα αξίζετε: Ψυχολόγοι, οικογενειακοί σύμβουλοι, σύλλογοι μαιών –αρκεί να τους αναζητήσετε.