Εγκληματικότητα των ανηλίκων: Η εγκληματολόγος μας λέει τι φταίει για τη ραγδαία αύξησή της

Ποια είναι τα σημάδια που μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί σε αυτή την κατάσταση; Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας στην αύξηση βίαιων συμπεριφορών; Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την εγκληματολόγο-κοινωνιολόγο Δήμητρα Τσίτση για την εγκληματικότητα των ανηλίκων.

Κυρία Τσίτση όταν αναφερόμαστε σε εγκληματικότητα ανηλίκων, τι εννοούμε με απλά λόγια;

«Η εγκληματικότητα ανηλίκων είναι οι παραβατικές πράξεις που διαπράττονται από τους ανήλικους. Δηλαδή, οποιαδήποτε πράξη είναι ενάντια στον νόμο και διαπράττεται από άτομο κάτω των 18 ετών εμπίπτει στην κατηγορία της εγκληματικότητας των ανηλίκων.

Δυστυχώς αυξήθηκε η εγκληματικότητα ανηλίκων τα τελευταία χρόνια και θα αυξηθεί γιατί ενώ τη βλέπουμε να αυξάνεται εντούτοις δεν βλέπω πράξεις να γίνονται».

Ποια είναι τα σημάδια που μπορούν να οδηγήσουν ένα ανήλικο σε αυτή την κατάσταση;

«Ποικίλοι είναι οι λόγοι που οι ανήλικοι μπορούν να παραβατούν. Μερικοί από τους οποίους είναι η μη οριοθέτηση από το σπίτι, είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν όρια και κανόνες και να μην είναι ανεξέλεγκτα σε κάθε πράξη τους, πολλοί γονείς το θεωρούν φυσιολογικό και επίσης γελούν και χαίρονται όταν τα παιδιά τους είναι οι νταήδες του σχολείου αγνοώντας ότι ίσως το παιδί τους στο αύριο να συνεχίσει να εγκληματεί με χειρότερους τρόπους.

ο ρόλος της  γειτονιάς

Άλλος λόγος είναι η γειτονιά που συνεπάγεται οι φίλοι. Στην Κύπρο και γενικά σε όλες τις χώρες υπάρχουν γειτονιές ή περιοχές που η κοινωνία τις ονόμασε επικίνδυνες.

Επικίνδυνη καμιά περιοχή δεν είναι από μόνη της παρά μόνο οι άνθρωποι την κάνουν, όμως εδώ και χρόνια εξακολουθούν οι γειτονιές αυτές να είναι επικίνδυνες, αυτό από μόνο του λέει πολλά. Σημαντικός παράγοντας είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες που βλέπουμε πως μέρα με την μέρα αυξάνονται και μειώνεται η ηλικία κατανάλωσης τους.

Επίσης, παλιά για να μπει κάποιος σε ένα κέντρο αναψυχής χρειαζόταν ταυτότητα και να είναι άνω των 22 ετών περίπου, τώρα βλέπουμε από 14 χρονών να βρίσκονται σε χώρους αναψυχής να καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά και πλέον η κοινωνία το θεωρεί φυσιολογικό. 14 χρονών όμως δεν είναι φυσιολογικό, είναι ακόμη παιδιά.

χρηση ναρκωτικων

Η διακίνηση των ναρκωτικών πλέον αυξήθηκε τόσο πολύ, βρίσκουν τόσο εύκολα να κάνουν την χρήση τους και αν τους πει κάποιος κάτι; Είναι για προσωπική χρήση λένε. Αποτέλεσμα μηδέν. Να σημειωθεί, ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι το διαδίκτυο, δυστυχώς πλέον οι νέοι από 4 χρονών έχουν ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά, tablet, ξέρουν να το ελέγχουν, να μιλούν με φίλους τους, να παρακολουθούν βίντεο, μόνο και μόνο αυτό δημιουργεί πρόβλημα γιατί τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στις μαζικές πληροφορίες τόσο τις εποικοδομητικές όσο και στις πληροφορίες που το μυαλό τους δεν είναι έτοιμο να λάβει.

ο σημαντικός παραγοντας του σχολείου

Αν σκεφτούμε ότι τα παιδιά είναι σφουγγάρια σκεφτείτε πόσο επικίνδυνο είναι να παρακολουθούν βίντεο με βία ή παράνομες διαδικασίες. Σχολείο, σημαντικός παράγοντας- προτιμότερο σκοπός μας να έχουμε υγιή κοινωνία με σωστούς ανθρώπους παρά επιστήμονες!

Τι εννοώ; Ας μπει ένα μάθημα κάθε βδομάδα σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό, με τις συνέπειες, με τα θύματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί κάθε ηλικία να δεχτεί το οποίο θα αναγνωρίζουν τους κινδύνους! Τέλος, βλέπω ότι δεν υπάρχει σεβασμός στο σύστημα μας.

Οι ανήλικοι αναγνωρίζουν πως δεν θα έχουν συνέπεια από τον νόμο με αποτέλεσμα να εγκληματούν και να χλευάζουν. Πρέπει να μπουν παραδειγματικές τιμωρίες. Αλλά ότι και να πούμε, όσοι ποικίλοι λόγοι και αν συντρέχουν, το Α και το Ω είναι η παιδεία, το σπίτι, η οικογένεια, το νου μας στα παιδιά!».

Τα παιδιά που κακοποιούνται ή εκτίθενται σε οικογενειακή βία είναι πιθανό να αναπτύξουν τάσεις εγκληματικότητας Κυρία Τσίτση;

«Σίγουρα, τα παιδιά τα οποία βίωσαν βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή σε αυτά ή στους γύρω τους, είναι πιο ευάλωτα στην εγκληματικότητα, ή παραδειγματίζονται και δεν ακολουθούν το μοτίβο των γονιών τους. Ο λόγος είναι επειδή μαθαίνουν στην βία, βλέπουν ότι κάθε δυσκολία λύνεται με βία, σίγουρα λένε πώς αυτοί δεν θα είναι έτσι μεγαλώνοντας αλλά δυστυχώς μερικοί καταλήγουν σε χειρότερα εγκλήματα επειδή αυτά είναι τα ερεθίσματά τους και το θεωρούν φυσιολογικό».

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πιστεύετε ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την σωστή ποδηγέτηση των ανηλίκων;

«Βεβαίως και το σχολείο είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά και τους εκπαιδευτικούς τα χέρια τους είναι δεμένα μερικές φορές, πλέον κάναμε τα παιδιά μας κακομαθημένα, αν συμβεί κάτι και του θυμώσει η δασκάλα, ο γονιός πάει να λάβει τον λόγο!

Σίγουρα, αν είναι άδικο εννοείται πως θα επέμβει ο γονιός, όμως συνήθως με βάση την δική μου επαγγελματική εμπειρία, τον γονιό δεν τον ενδιαφέρει η πράξη του παιδιού του παρά μόνο το γιατί ο εκπαιδευτικός του θύμωσε. Άρα το παιδί νιώθει πως έχει πάντα στήριξη ακόμη και στα λάθη του τα οποία μπορούν να βλάψουν άλλους ανθρώπους.

Επίσης, όπως έχω προαναφέρει, τι θέλουμε τους επιστήμονες; Βλέπουμε ότι πλέον έχουμε έλλειψη από ανθρώπους, άρα γιατί στο σχολείο έχουμε μόνο μαθήματα για να κάνουμε τους άλλους επιστήμονες και δεν έχουμε ένα μάθημα για την παιδεία και τον σεβασμό; Πάρτε το πιο απλά, παλιά απαγορευόταν το κινητό, τα ρούχα εκτός στολής. Τώρα, οι καθηγητές με τους μαθητές στα διαλείμματα καπνίζουν μαζί ! Πώς ο μαθητής μετά θα υπολογίζει την κοινωνία; Ότι είναι μπάτε σκύλοι αλέστε!

Όχι, δεν φταίνε οι ανήλικοι, οι γονείς φταίνε!

Πηγαίνετε μέσα σε κάθε κέντρο της κάθε πόλης και κοιτάξτε γύρω σας. Τι βλέπετε; Ανήλικους με ποτά στο χέρι, να μπαινοβγαίνουν σε κέντρα αναψυχής, να βρίζουν, να λογομαχούν, να υπάρχει βία, να καπνίζουν και όλα φυσιολογικά για την κοινωνία! Πόσοι ανήλικοι κρατάνε παράνομα αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες απλά γιατί είναι νταήδες; Όχι, δεν φταίνε οι ανήλικοι, οι γονείς φταίνε!

Συμφωνώ, να πηγαίνουμε με την κοινωνία ! Ναι , δεν μπορούμε εμείς να είμαστε 20 χρόνια πίσω ενώ η κοινωνία εξελίσσεται, συμφωνώ να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις για τα παιδιά αφού άλλαξε η κοινωνία! Η μαγκιά είναι η υποχώρηση να μην γίνεται βόλεμα και το βόλεμα εκμετάλλευση ! Ας δώσουμε λίγη σημασία και ας επικοινωνούμε με τα παιδιά μας καθημερινά, ας τους δείξουμε τι σημαίνει να σέβονται πρώτα τον εαυτό τους και μετά τους υπόλοιπους γιατί όταν σέβονται αυτούς, δεν θα παρανομήσουν».

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού: Αμνιακό υγρό πέρασε στο αίμα της

«Σκέφτομαι, Εφαρμόζω και Μαθαίνω»: Μια σύγχρονη ματιά στα Μαθηματικά της Στ΄ Δημοτικού

Ένας χρόνος χωρίς τον μικρό Λάμπρο Καλλένο: «Μου λείπεις»