Δραματική έκκληση για αιμοδοσία – Μεγάλες ελλείψεις λόγω πανδημίας

Μειωμένα είναι τα ποσοστά συλλογής αίματος, εξαιτίας την πανδημίας και των αυξημένων κρουσμάτων στην κοινότητα.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος, Σωκράτης Μενελάου, ανέφερε πως οι αιμοδοσίες περνούν την χειρότερη τους περίοδο της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αιμοδοτών που δεν είναι διαθέσιμοι για αιμοδοσία είτε επειδή είναι θετικοί είτε επειδή είναι σε αυτοπεριορισμό.

Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους

Επιπλέον ανέφερε ότι και οι εμβολιασμοί είναι ένας παράγοντας αποκλεισμού για λίγες μέρες. «Μπορεί να δώσει αίμα κάποιος που έχει εμβολιαστεί, όμως υπάρχει ο ακόλουθος περιορισμός:

• Για τα σκευάσματα της Moderna και της Pfizer υπάρχει αποκλεισμός 7 ημερών από την κάθε δόση

• Για το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson υπάρχει αποκλεισμός 28 ημερών από την κάθε δόση

Ο λόγος που οι ημέρες δεν είναι οι ίδιες έχει να κάνει με τον τρόπο κατασκευής του κάθε εμβολίου» είπε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η αιμοδοσία έχει εξαιρεθεί από το γραπτό μήνυμα στο 8998. «Δίνουμε σε όλους τους αιμοδότες βεβαίωση ότι έχουν προσέλθει για αιμοδοσία».

«Έχουμε κάνει επέκταση των ωραρίων σε μια προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο να έρθει χωρίς πανικό και συνωστισμό».

Πού πραγματοποιούνται αιμοδοσίες

Στη Λευκωσία στον σταθμό αιμοδοσίας στην Έγκωμη από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη έως τις 20:00 και την Πέμπτη μέχρι τις 18: 00.

Στη Λεμεσό με τα ίδια ωράρια στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Χαβούζας.

Στη Λάρνακα στον 3ο όροφο της νέας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο μέχρι τις 19:00 Δευτέρα με Τετάρτη και μέχρι τις 18:00 την Πέμπτη.

Στην Πάφο στην κοινότητα Μεσόγης στο πολιτιστικό κέντρο Γεώργιος Χρίστου και εκεί καθημερινά μέχρι τις 19:00 και την Πέμπτη μέχρι τις 15:00

Στην Αμμόχωστο σήμερα και αύριο στην αίθουσα Παναγίας στο Λιοπέτρι μέχρι τις 19:00. Την Τετάρτη στο πολιτιστικό κέντρο Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι μέχρι τις 19:00 και την Πέμπτη μέχρι τις 15:00.