«Δεν είναι αγάπη αν σε πονάει»: Το ποίημα μιας αδικοχαμένης 16χρονης που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

Το ολικό lockdown που επιβλήθηκε σχεδόν παγκόσμια τους περασμένους μήνες δεν είχε καταστροφικές συνέπειες μόνο για την οικονομία και την εργασία.

Δυστυχώς, ανέδειξε ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα, το οποίο – όπως και η πανδημία – δεν γνωρίζει σύνορα.

Τα ποσοστά βίας στην οικογένεια εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας, τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου, με τους δράστες σε ορισμένες περιπτώσεις να μην μένουν μόνο στην άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, αλλά να φτάνουν μέχρι και τη δολοφονία.

Ο Σύνδεσμος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) δημοσιεύσε στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, ενώ η UNICEF χαρακτήρισε τις γυναίκες και τα παιδιά ως τα «κρυφά θύματα της πανδημίας«.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν τελευταία με αφορμή και τον άδικο θάνατο ενός ανθρώπου από αστυνομικούς στην Μιννεαπολη των ΗΠΑ, και την έξαρση της βίας σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποίημα που έγραψε ένα κοριτσί 16 ετών από την Ιταλία, το οποίο ζούσε σε μια κακοποιητική σχέση και έχασε τη ζωή του από το χέρι του ίδιου της του συντρόφου, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Διαβάστε ακόμη: «Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο»: Η 6χρονη κόρη του αδικοχαμένου Τζόρτζ Φλόιντ σε ένα συγκινητικό video

Η τραγική ιστορία της αδικοχαμένης 16χρονης

10 ημέρες έψαχναν οι αρχές τη νεαρή Noemi Durini, το άψυχο κορμί της οποίας βρέθηκε στο σημείο που υπέδειξε ο 17χρονος σύντροφός της, σε μια υπόθεση που συντάραξε την Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 2017.

Όταν εξαφανίστηκε από το χωριό Specchia στην επαρχία Λέτσε της Ιταλίας οι υποψίες έπεσαν κατευθείαν στον φιλικό κύκλο της, και ιδιαίτερα στον 17χρονο σύντροφό της, μαζί με τον οποίο ήταν η έφηβη την τελευταία φορά που την είδαν ζωντανή.

Η μητέρα της ήταν εκείνη που στις 3 Σεπτεμβρίου του 2017 συνειδητοποίησε ότι η Noemi δεν ήταν στο δωμάτιό της. 10 εφιαλτικές μέρες αργότερα, ο σύντροφός της ομολόγησε τη δολοφονία της, οδηγώντας την αστυνομία στο σημείο που την είχε θάψει και φέρνοντας τους αστυνομικούς αντιμέτωπους με ένα αποτρόπαιο θέαμα, καθώς ο 17χρονος είχε χτυπήσει το άτυχο κορίτσι με πέτρα στο κεφάλι, αφού το είχε μαχαιρώσει.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έκανε επειδή η φίλη του τον απείλησε πως θα σκοτώσει όλη του την οικογένεια με ένα μαχαίρι που είχε μαζί της…

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή το μικρό κορίτσι – ίσως από ένστικτο ίσως λόγω των όσων βίωνε – είχε προβεί σε μια ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για την αγάπη και τις σχέσεις η οποία παρεαμένει επίκαιρη και προκαλεί ανατριχίλα…

αγάπη

Διαβάστε το ποίημα που είχε γράψει η Noemi

– Δεν είναι αγάπη αν σε πονάει.

– Δεν είναι αγάπη αν σε ελέγχει.

– Δεν είναι αγάπη αν φοβάσαι να είσαι αυτό που είσαι.

– Δεν είναι αγάπη αν σε δέρνει.

– Δεν είναι αγάπη αν σε ταπεινώνει.

– Δεν είναι αγάπη αν σου απαγορεύει να φοράς τα ρούχα που σου αρέσουν.

– Δεν είναι αγάπη αν αμφιβάλλει για την πνευματική σου ικανότητα.

– Δεν είναι αγάπη, αν δεν σέβεται τη θέλησή σου.

– Δεν είναι αγάπη αν σου κάνει σεξ και οχι έρωτα

– Δεν είναι αγάπη αν αμφιβάλλει για τον λόγο σου.

– Δεν είναι αγάπη, αν δεν σε εμπιστεύεται.

– Δεν είναι αγάπη αν σε εμποδίζει να μελετάς ή να δουλεύεις.

– Δεν είναι αγάπη αν σε απατάει.

– Δεν είναι αγάπη αν σε αποκαλεί ηλίθια και τρελή.

– Δεν είναι αγάπη αν κλαις περισσότερο απ’ όσο χαμογελάς.

– Δεν είναι αγάπη, αν επηρεάζει τα παιδιά σου.

– Δεν είναι αγάπη αν χτυπάει τα κατοικίδιά σας.

– Δεν είναι αγάπη αν λέει συνεχώς ψέματα.

– Δεν είναι αγάπη αν σε ρίχνει, αν σε συγκρίνει, αν σε κάνει να νιώθεις μηδενικό.

Το όνομα της είναι κακοποίηση.

Παντρεύεσαι από αγάπη. ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ.

Υπάρχει ζωή πέρα από την κακοποιητική σχέση.

Η τραγική ιστορία του μικρού κοριτσιού που «έφυγε» από τη ζωή εξαιτίας ενός εγκλήματος πάθους (όπως θα έλεγαν πολλοί, αν και το πάθος και η αγαπή δεν σκοτώνουν) έγινε, μάλιστα, ταινία μικρού μήκους στην χώρα της, η οποία έτυχε ευρείας αποδοχής. Τίτλος της ήταν: «Se vi picchia non vi ama» («Αν σε χτυπά δεν σε αγαπάει»).

Η κεντρική φωτογραφία είναι από την καμπάνια «Until death do us part» (2012) για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας