Αυτά είναι τα βιντεοπαιχνίδια που απειλούν ακόμη και τη ζωή των παιδιών

Αυτά είναι τα βιντεοπαιχνίδια που απειλούν ακόμη και τη ζωή των παιδιών

Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα από νέα ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας σχετικά με τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν τα βιντεοπαιχνίδια στα παιδιά.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν μια σπάνια, αλλά χαρακτηριστική διαταραχή, σε παιδιά τα οποία έχασαν τις αισθήσεις τους ενώ έπαιζαν ηλεκτρονικά video games.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα βιντεοπαιχνίδια που προκάλεσαν αυτού του είδους τα επεισόδια ήταν τα online παιχνίδια πολέμου πολλαπλών παικτών.

Σε έκθεση που δημοσιεύουν στην ιατρική επιθεώρηση Heart Rhythm, οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς των οποίων τα παιδιά λιποθυμούν ενώ παίζουν, να τα πάνε επειγόντως σε έναν ειδικό καρδιολόγο.

«Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για μερικά παιδιά με αρρυθμία. Μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα για τους μικρούς ασθενείς με αρρυθμική προδιάθεση, την ύπαρξη της οποίας συχνά αγνοούν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Claire M. Lawley, από το Καρδιολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Westmead, στην Αυστραλία.

«Τα παιδιά που χάνουν ξαφνικά τις αισθήσεις τους ενώ παίζουν, πρέπει να αξιολογούνται από έναν καρδιολόγο», πρόσθεσε. «Η απώλεια των αισθήσεων μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ενός σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος».

Νέα ανάλυση

Η Dr. Lawley και συνάδελφοί της από διάφορες χώρες πραγματοποίησαν ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, αναζητώντας περιστατικά παιδιών που έχασαν τις αισθήσεις τους ενόσω έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια.

Εντόπισαν συνολικώς 22 δημοσιευμένα περιστατικά, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 7-16 ετών. Οι 19 από τους ασθενείς (ποσοστό 86%) ήταν αγόρια.

Στο σχεδόν ένα τρίτο των περιπτώσεων (ποσοστό 31%) υπήρχε διάγνωση προαρρυθμικής καρδιακής διαταραχής. Σε 12 από τους ανήλικους ασθενείς (ποσοστό 54%) διαγνώστηκε καρδιακή αρρυθμία μετά το λιποθυμικό επεισόδιο.

Τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν στα παιδιά

Τα συμπτώματα που ανέφεραν τα παιδιά ενώ έπαιζαν τα βιντεοπαιχνίδια ήταν ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  • «Φτερουγίσματα» και/ή πόνος στο στήθος
  • Παροδική απώλεια των αισθήσεων
  • Καρδιακή ανακοπή
  • Αιφνίδιος θάνατος

Στην πραγματικότητα, έξι από τους ανήλικους ασθενείς (ποσοστό 27%) υπέστησαν ανακοπή καρδιάς. Τέσσερις (ποσοστό 18%) έχασαν αιφνιδίως τη ζωή τους.

Σε φάση διέγερσης

Οι εξετάσεις που έγιναν στα παιδιά μετά τα καρδιακά επεισόδια έδειξαν ότι έπασχαν από καρδιακές αρρυθμίες, όπως το συγγενές σύνδρομο του μακρού QT (LQTS).

Μεταξύ των ασθενών, εξ άλλου, υπήρχε επίσης υψηλό ποσοστό (63%) γενετικών μεταλλαγών που σχετίζονται με τις αρρυθμίες. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στις οικογένειές τους.

Στην πραγματικότητα, η λιποθυμία του παιδιού ενόσω έπαιζε βιντεοπαιχνίδια αποτέλεσε σε αρκετές περιπτώσεις το έναυσμα για να ελεγχθούν ολόκληρες οικογένειες. Και αρκετοί άνθρωποι έμαθαν χάρη σε αυτό το περιστατικό ότι έπασχαν από καρδιακή αρρυθμία.

Διαβάστε επίσης:

Ολοήμερο γυμνάσιο σε κάθε επαρχία με τη νέα σχολική χρονιά: Ποιο σχολείο κάνει την αρχή

Μητροπολίτης τέως Κιτίου: Κλήθηκε σε απολογία για άσεμνη επίθεση σε ανήλικη

Συγκλονίζει ο παππούς του 11χρονου Μαρίνου: «Μετράμε απώλειες σε ζωτικά όργανα, του κάνουν αιμοκάθαρση»