Αυτά είναι τα 4 πράγματα που γεμίζουν άγχος τους γονείς

Αυτά είναι τα 4 πράγματα που γεμίζουν άγχος τους γονείς

Κάθε γονιός όταν φέρνει στον κόσμο ένα παιδί αγωνιά για το πώς θα το μεγαλώσει σωστά, ποια θα είναι η συμπεριφορά τους απέναντί του, το μέλλον του και πολλά άλλα.

Πολλές φορές τα άγχη των γονιών για τα παιδιά τους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν όμως τέσσερα τα οποία «βασανίζουν» σχεδόν όλους!

Για να δούμε ποια είναι αυτά:

1. Θα μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους;

Δεν έχετε την πλήρη ευθύνη για αυτό. Τα παιδιά πάντα συναντούν και επηρεάζονται και από πολλούς άλλους ανθρώπους. Θα κάνουν λάθη (αυτό είναι αναπόφευκτο!) και αυτά είναι μέρος της ζωής και της ωρίμανσης.

2. Ανησυχείτε για το μέλλον τους;

ΔΕΝ μπορείτε να το ελέγξετε. Ίσως πχ. θέλετε να σπουδάσουν, αλλά δεν το κάνουν ή δεν αγαπούν ή δεν τελειώνουν τις σπουδές τους. Μερικές φορές πρέπει να κάνουμε πίσω, καθώς δεν είμαστε Θεοί και δεν ορίζουμε εμείς το μέλλον ή την ευτυχία τους. Αν το δεχθούμε, συχνά εμφανίζουν ξαφνικά πρωτοβουλία!

3. Στενοχωριέστε για πιθανούς κινδύνους;

Προστατέψτε τα από μεγάλες συμφορές που μπορούν να αποφευχθούν (πνιγμός, δηλητηρίαση, μεγάλα ατυχήματα). Αποβάλετε τις εμμονές με πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου σας, και προετοιμάστε τα παιδιά σας για δυσκολίες και αναποδιές που θα συναντήσουν.

4. Θέλετε να τους μάθετε ΤΑ ΠΑΝΤΑ;

Τα παιδιά μαθαίνουν ωραιότατα χωρίς να τα διδάσκουμε επίτηδες. Όσο δίνουμε το καλό παράδειγμα με τις πράξεις μας, τους διδάσκουμε άπειρα πράγματα πριν καν πατήσουν το πόδι τους στο σχολείο!

Dr. Σουζάννα Kemper – Μαργαρίτη

Διαβάστε επίσης:

Χριστουγεννιάτικο παζαράκι με δραστηριότητες για παιδιά στο Τεχνόπολις Πάφου

Υπ. Παιδείας: Συζητάμε να εντείνουμε τον εμβολιασμό στη Μέση Εκπαίδευση

Μητέρα προσπαθεί να ακυρώσει δικαστικά τον γάμο της 12χρονης κόρης της