Αστ. Κύπρου: Πώς να τοποθετήσετε σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου για να είναι ασφαλές το παιδί (video)

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 186.300 παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάθε μέρα, περισσότερα από 500 παιδιά χάνουν την ζωή τους, ενώ χιλιάδες άλλα τραυματίζονται. Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε το παιδί σας από έναν τέτοιον κίνδυνο είναι να τοποθετείτε σωστά το παιδικό καθισματάκι στο αυτοκίνητο και -κυρίως- να το χρησιμοποιείτε.

Γονείς, η αγκαλιά δεν σώζει ζωές

Η ψευδαίσθηση που έχουν πολλοί γονείς  ότι κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά τους, τα προστατεύουν από πιθανή σύγκρουση καταρρίπτεται αν αναλογιστεί κανείς ότι το βάρος μας αλλάζει ανάλογα με την ταχύτητα σύγκρουσης. Σε σύγκρουση π.χ. με ταχύτητα 30 χλμ/ώρα το βάρος μας γίνεται 20 φορές μεγαλύτερο, ενώ με 50χλμ/ώρα γινόμαστε 40 φορές βαρύτεροι. Ένα παιδί, δηλαδή, 15 κιλών σε ένα ατύχημα με 50χλμ/ώρα ζυγίζει περίπου 600 κιλά, ενώ ένας ενήλικας 75 κιλών ζυγίζει περίπου 3 τόνους! Είναι προφανές λοιπόν ότι όχι μόνον «η αγκαλιά δεν σώζει», αλλά σε ενδεχόμενη σύγκρουση το παιδί λειτουργεί ως «αερόσακος» στην κίνηση του γονιού που το κρατάει αγκαλιά.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας “για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας”. Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού:

Κατηγορία 0 / 0+ (0-13 κιλά)

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών. Τα παιδιά πρέπει να τοποθετούνται στο παιδικό καθισματάκι, ήδη από όταν βγαίνουν από το Μαιευτήριο. Τοποθετούνται πάντα στις πίσω θέσεις του οχήματος και αντίθετα προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία βάρους του κεφαλιού του σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Εξαιτίας αυτού και επειδή ο αυχένας δεν έχει ακόμα οστεοποιηθεί, σε μια εμπρόσθια σύγκρουση που είναι και η πιθανότερη, το παιδί μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά. Στην περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού, φροντίζουμε να έχουμε απενεργοποιήσει τον αερόσακο.

Κατηγορία 1 (9-18 κιλά)

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών. Τα καθίσματα αυτής της κατηγορίας πρέπει αρχικά να τοποθετούνται ανάποδα προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Το ενδεδειγμένο είναι τα παιδιά να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με το σκανδιναβικό μοντέλο, τα παιδιά που κοιτάζουν προς τα πίσω, μπορούν να είναι έως και πέντε φορές πιο ασφαλή.

Κατηγορία 2 / 3 (15-36 κιλά)

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, τα καθίσματα αυτής δεν έχουν ενσωματωμένες ζώνες ασφαλείας. Τα παιδιά, λοιπόν, δένονται με τη ζώνη του αυτοκινήτου. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε πάντα, είναι η ζώνη του αυτοκινήτου να περνά από την κλείδα και το ισχίο και όχι από το λαιμό του παιδιού. Προσοχή! Το να περνάμε τη ζώνη ασφαλείας κάτω από τη μασχάλη του παιδιού δεν αποτελεί λύση, καθώς αναιρείται με αυτό τον τρόπο η λειτουργία της και το παιδί μπορεί να τραυματιστεί άσχημα.

“Τα παιδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Τα σφαλίζουμε γιατί νοιαζόμαστε”

Η Αστυνομία Κύπρου δημοσίευεσε ένα χρήσιμο video όπου δείχνει στους γονείς μέσα σε μόλις 90 δευτερόλεπτα όλα όσα πρέπει να κάνουν για να τοποθετήσουν σωστά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Με σύνθημα “Τα παιδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Τα σφαλίζουμε γιατί νοιαζόμαστε” αξίζει όλοι οι γονείς να δούμε αυτό το άκρως επιμορφωτικό βίντεο. Και πριν βιαστείτε να θεωρήσετε ότι τα έχετε κάνει ήδη όλα αυτά, δείτε παρακάτω ορισμένα σημεία στην τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος, στα οποία ίσως δεν είχατε δώσει την απαιτούμενη σημασία μέχρι σήμερα.