Άνοδος της θερμοκρασίας – O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει μέτρα για αποτροπή περιστατικών θερμοπληξίας

Με αφορμή τη ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας και τα περιστατικά θερμοπληξίας, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος στέλνει προειδοποίηση μέσω ανακοίνωσης του, προς πάσα κατεύθυνση ώστε να προστατεύσει την κοινή γνώμη από ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Όταν το σώμα αδυνατεί να αποβάλλει θερμότητα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, της αυξημένης υγρασίας και της απουσίας της κίνησης του αέρα, ο οργανισμός δυσφορεί και σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα για την υγεία των πολιτών μέχρι και θάνατος, αναφέρει.

Ως εκ τούτου ο Σύλλογος επισημαίνει ότι όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, στον άνθρωπο δημιουργείται το αίσθημα του ψύχους και αντιθέτως το αίσθημα του καύσωνα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή.

Το εύρος διακύμανσης των τιμών της φυσιολογικής θερμοκρασίας και υγρασίας και της σωστής κίνησης του αέρα, ονομάζεται ζώνη ευεξίας ή ζώνη ευφορίας.

Η ζώνη ευεξίας χαρακτηρίζεται από τις εξής τιμές:

Θερμοκρασία: Καλοκαίρι 22ο C έως 26ο C / Χειμώνας 18ο C έως 22ο C

Υγρασία: 40% έως 60%

Κίνηση του αέρα: Ο όγκος του αέρα ενός κλειστού χώρου θα πρέπει να ανανεώνεται 1 έως 3 φορές ανά ώρα.

Όταν οι αποκλίσεις, προσθέτει ο ΠΙΣ από το εύρος διακύμανσης των τιμών της ζώνης ευεξίας είναι μικρές, είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο όταν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, τότε ο οργανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί και εμφανίζει παθολογικές καταστάσεις.

Σε περίπτωση πρόκλησης θερμοπληξίας, όταν αφορά τις ελαφρές περιπτώσεις το άτομο εμφανίζει κεφαλαλγία, μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία του, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, αυξημένη εφίδρωση, ερυθρότητα στο πρόσωπο, και τάση προς λιποθυμία. Σε βαρύτερες καταστάσεις παρατηρείται θερμοκρασία 40-41ο C, ηλεκτρολυτική διαταραχή, παραλήρημα, απώλεια συνείδησης, κώμα, ακόμα και θάνατος.

Παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την πρόκληση θερμοπληξίας είναι η βαριά μυϊκή εργασία, η βαριά ενδυμασία, η υπερκατανάλωση τροφής, η μη λήψη ικανοποιητικής ποσότητας υγρών – αφυδάτωση – η παχυσαρκία και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει απλές συμβουλές πρόληψης των περιστατικών θερμοπληξίας, συνιστώντας την αποφυγή άσκοπης εργασίας, ακόμη και απλής παραμονής στην έκθεση του ήλιου κατά τη διάρκεια ημερών που χαρακτηρίζονται από νηνεμία, υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Αν παρόλα αυτά είναι αναπόφευκτη η εργασία μας στο ύπαιθρο, φροντίζουμε να κάνουμε συχνά διαλείμματα σε σκιερά μέρη, να πίνουμε άφθονα υγρά κυρίως νερό και να καταναλώνουμε με μέτρο αλμυρή τροφή, ώστε να αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε μέσω της εφίδρωσης. Επιπλέον, φροντίζουμε πάντα να φορούμε ελαφριά ρούχα τα οποία διευκολύνουν την εφίδρωση.

Η παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα τα οποία έχουν υποστεί θερμοπληξία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή τους. Η παροχή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την μεταφορά του ατόμου σε σκιερό και δροσερό μέρος, την απομάκρυνση των ενδυμάτων, το ράντισμα του σώματος με δροσερό νερό, την πόση άφθονων υγρών και μεταφορά αν χρειαστεί σε ιατρό.

Όσον αφορά στους χώρους εργασίας, είναι επιβεβλημένο από τον Νόμο όπως οι εργοδότες μεριμνούν για τον κλιματισμό των κλειστών χώρων εργασίας και λαμβάνουν όλα τα μέτρα, αλλά και διασφαλίζουν τα μέσα ατομικής προστασίας που ενδείκνυνται για εργασία σε εξωτερικούς χώρους, καταλήγει η ανακοίνωση.