Αλλάζουν όλα με την Προδημοτική από 4 ετών – Χάνονται €12.2 εκατ.

Άκυρο για Προδημοτική από 4 ετών – Χάνονται €12.2 εκατ.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε απόφαση και έστειλε τον νόμο για την υποχρεωτική φοίτηση στην Προδημοτική από 4 ετών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μάλιστα ο ΠτΔ επικαλέστηκε δύο λόγους για την απόφασή του οι οποίοι είναι οι εξής:

α) Ο νόμος έτσι όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή αποκλείει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν επιλογή για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο.

β) Οι συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες για την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στην Προδημοτική κατά τα σχολικά έτη 2023-2024, 2024-2025.

Πάντως, από πλευράς Προεδρικού, εκτιμούν ότι θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την απόφαση του Ανώτατου, κάτι το οποίο ουσιαστικά βάζει και τέλος στα όποια σενάρια ήθελαν τον νόμο να μπορούσε ίσως να εφαρμοστεί από την νέα σχολική χρονιά.

Χάνονται €12.2 εκατ.

Η αλλαγή στον νόμο για την υποχρεωτική φοίτηση στην Προδημοτική, θα γινόταν στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η φοίτηση των παιδιών κατά την διάρκεια των 3 φάσεων όπου θα εφαρμοζόταν ο νόμος θα ήταν υποχρεωτική και δωρεάν.

Το κονδύλι από το Σχέδιο Ανάκαμψης γι’ αυτή την αλλαγή, ανέρχεται στα €12.2 εκατ. Ποσό το οποίο μετά και την τελευταία εξέλιξη ουσιαστικά χάνεται. Σημειώνεται πως οι 8000 οικογένειες που θα επωφελούνταν λόγω του νομοσχεδίου από την νέα σχολική χρονιά (2023-2024), δεν θα λάβουν κάποιο χρηματικό ποσό, εκτός κι αν προκύψουν αλλαγές μετά και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το στόρι με τον νόμο – Τι ψήφισε το Υπουργικό

Στις 8 Ιουνίου 2022 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο θα μειωνόταν το ηλικιακό όριο των παιδιών που θα φοιτούσαν στην Προδημοτική.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό αποφάσισε:

1η φάση

Τη σχολική χρονιά 2023-2024 θα επεκταθεί το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική Προδημοτική εκπαίδευση κατά 2 μήνες. Δηλαδή το 2023-2024 στην Προδημοτική θα μπορούν να φοιτούν παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 4 ετών και 6 μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023. 

2η φάση

Τη σχολική χρονιά 2024-2025 θα επεκταθεί 2 επιπρόσθετους μήνες (4 συνολικά). Άρα το 2024-2025 θα μπορούν να φοιτούν στην Προδημοτική παιδιά τα οποία συμπλήρωσαν την ηλικία των 4 ετών και 4 μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2024.

3η φάση

Τη σχολική χρονιά 2025-2026 το έργο θα εφαρμοστεί πλήρως με την επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική Προδημοτική εκπαίδευση, κατά 5 μήνες. Δηλαδή, το σχολικό αυτό έτος θα φοιτήσουν στην Προδημοτική τα παιδιά που θα είναι 4 ετών και συμπλήρωσαν αυτή την ηλικία πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2025.

Tι άλλαξε η Βουλή

Την 1η Δεκεμβρίου και μετά από συζητήσεις που προηγήθηκαν, η Βουλή υπερψήφισε τον νόμο με 31 ψήφους υπέρ και 12 εναντίον.

Όμως, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να επιφέρει ορισμένες αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν την τροποποίηση των μεταβατικών διατάξεών του.

Συγκεκριμένα προχώρησαν στις εξής αλλαγές:

1. Τις σχολικές χρονιές 2023-2025 θα φοιτούν σε δημόσια ή κοινοτικά νηπιαγωγεία. Για το 2023-24 θα αφορά τα παιδιά που θα έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 4 ετών και 6 μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και για το 2024-25 θα αφορά τα παιδιά που έχουν θα συμπληρώσει την ηλικία των 4 ετών και 4 μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Το Υπουργείο δηλαδή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρει θέσεις στα Δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά. Δεν θα μπορεί το Υπουργείο να επιχορηγά δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

2. Τη σχολική χρονιά 2025-2026 θα φοιτούν σε δημόσια ή κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Θα αφορά πλέον τα παιδιά που θα συμπληρώσουν τα 4 έτη πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2025. Ουσιαστικά δηλαδή την χρονιά 2025-26, αν δεν υπάρχει επαρκής χώρος στα δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά, το Υπ. Παιδείας θα μπορεί να επιχορηγήσει την φοίτηση παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία.

3. Από τη σχολική χρονιά 2026-2027 τα παιδιά θα φοιτούν σε δημόσιο νηπιαγωγείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού ανά εξάμηνο για την πρόοδο υλοποίησης της εν λόγω ρύθμισης. Θα αφορά τα παιδιά που θα συμπληρώσουν τα 4 έτη πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2026. Το Υπουργείο Παιδείας δηλαδή θα είναι υποχρεωμένο μέχρι τότε να κάνει τις ανάλογες υποδομές για να μπορεί να δέχεται όλα τα παιδιά στα δημόσια σχολεία.

Γιατί ανέπεμψε το νόμο ο ΠτΔ

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως αναπέμψει τον νόμο.

Σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς την ΠτΔ, ανέπεμψε το νόμο διότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου προστέθηκε τροπολογία (4γ), η οποία «φαίνεται να αποκλείει το δικαίωμα του πολίτη να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, εάν επιθυμεί και έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 2(1) της σχετικής νομοθεσίας». Σημειώνεται ακόμη ότι η ψήφιση του εδαφίου 4(γ) δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εφαρμογή του έργου για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος το Αύριο».

Τι μέλλει γενέσθαι με τις εγγραφές

Λόγω του αλαλούμ που διαδραματίστηκε το τελευταίο διάστημα, καταγράφηκε καθυστέρηση στις εγγραφές της νέας σχολικής χρονιάς.

Μετά και την απόφαση του ΠτΔ να στείλει τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι εγγραφές αναμένεται να προχωρήσουν κανονικά, κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δικαίωμα εγγραφής στην Προδημοτική, θα έχουν μόνο τα παιδιά τα οποία συμπλήρωσαν την ηλικία των 4 ετών και 8 μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023.

πηγή: Offsite (Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα)

Διαβάστε ακόμα:

Απέραντη θλίψη για τον 3χρονο Μάμα – Το σπαρακτικό «αντίο» των γονιών του

6χρονος πυροβόλησε δασκάλα μέσα σε τάξη: Πώς η «ηρωίδα» έσωσε τους υπόλοιπους μαθητές

Μαμά έδειξε το τέλειο κόλπο για να πιάνει το παιδί σωστά το κουτάλι ή το πιρούνι (βίντεο)