«Ακρωτηρίασέ τον ή άφησέ τον να πεθάνει»: Το δίλημμα μιας μαμάς παιδιού με επιπλοκές του covid

«Ακρωτηρίασέ τον ή άφησέ τον να πεθάνει»: Το δίλημμα μιας μαμάς παιδιού με επιπλοκές του covid

Ένα σπαρακτικό δίλημμα κλήθηκε να αντιμετωπίση μία μητέρα την περασμένη εβδομάδα, αφότου το 10χρονος γιος της παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού, που απειλούσαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με μέλη της οικογένειας, οι γιατροί είπαν στην Άμπερ Ένγκμαν, ότι ο 10χρονος γιος της δεν θα επιβίωνε, αν δεν ακρωτηριάζονταν όλα τα μέλη του. Ακόμη και τότε όμως είχε μόνο 25% πιθανότητες να τα καταφέρει.

Στις 12 Οκτωβρίου την κάλεσαν για να της ζητήσουν να βγάλει το παιδί της από την μηχανική υποστήριξη για να σταματήσει πια να υποφέρει.

Την τραγική ιστορία της οικογένειας μοιράστηκε η θεία του μικρού, Άσλεϊ, η οποία ανέφερε ότι το 10χρονο παιδί κόλλησε τον ιό από έναν συμμαθητήτου. Στις 30 Σεπτεμβρίου τα συμπτώματα υποτροπίασαν δραματικά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Τέξας, όπου οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να τον περιθάλψουν.

Δυστυχώς, αργότερα το ιατρικό προσωπικό ανακοίνωσε ότι η περίπτωση του 10χρονου ήταν μία από τις χειρότερες που είχαν αντιμετωπίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κι αυτό γιατί το παιδί δεν έδινε μάχη μόνο με τον κορωνοϊού, αλλά και από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

Επιπροσθέτως, οι γιατροί πιστεύουν ότι ο Ζίριν είχε και πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο περιέπλεκε την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Επαθε γαγγραινα

Η κατάσταση επιδεινώνεται, όταν επηρεάζονται όργανα, όπως καρδιά, πνεύμονες, νεφρά, εγκέφαλος, μάτια, δέρμα ή κλπ. Στην περίπτωση του Ζίριν το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν στην καρδιά.

«Επειδή η καρδιά του δεν έστελνε αίμα έπαθε γάγγραινα στα πόδια», ανέφερε η θεία του. Καθώς η κατάστασή του γινόταν όλο και χειρότερη, το σώμα του άρχισε να παραλύει.

«Έβαλαν στην αδελφή μου ένα δίλημμα: να ακρωτηριάσει τα πόδια και τα χέρια του ή να τον αφήσει να πεθάνει. Χωρίς τον ακρωτηριασμό δεν είχε καμία πιθανότητα να ζήσει. Αντίθετα, ακόμη και με αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν 25%», συμπλήρωσε η θεία μιλώντας στο ABC13.

Τελικά, η απόφαση για τη μητέρα ήταν μονόδρομος, όπως φάνηκε. Θέλησε να δώσει ένα τέλος στον πόνο του παιδιού της. Στις 12 Οκτωβρίου αποχαιρέτισαν τον 10χρονο και λίγη ώρα αργότερα έδωσε την άδειά της στους γιατρούς να αποσυνδέσουν το παιδί.

«Ο Ζίριν έφυγε για να βρει τους αγγέλους» στις 13 Οκτωβρίου.