Αγχωμένο παιδί εν μέσω πανδημίας: Πώς η μουσική το βοηθά να νιώσει ασφάλεια

Τα περισσότερα παιδιά βιώνουν άγχος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξη τους ακόμα από την βρεφική ηλικία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε όταν μιλάμε για άγχος που δημιουργείται ακόμα από την βρεφική ηλικία, με τον αποχωρισμό τους βρέφους από τους γονείς του και ιδιαίτερα από τη μητέρα του.

Το άγχος βιώνεται από τα παιδιά με διαφορετικό τρόπο από ότι στους ενήλικες και μπορεί να προσδιοριστεί ως ένα δυσάρεστο συναίσθημα απέναντι σε μια συγκεκριμένη ή φανταστική απειλή.

Στα παιδιά το άγχος μπορεί να επιφέρει εκρήξεις οργής ή θυμού, ευερεθιστικότητα, εκνευρισμό, αλλά και απομάκρυνση από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, στην τάξη, στο σχολείο ή και μη εξωτερίκευση του αισθήματος άγχους κυρίως στους γονείς.

Παρόλο, που το άγχος στα παιδιά δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στους ενήλικες, επιδρά εξίσου το ίδιο στην ψυχολογία τους.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, αλλά και η πανδημία που έγινε πλέον μέρος της καθημερινότητας μας, έχουν επιφέρει πολλά προβλήματα, τα οποία λειτουργούν πολλές φορές επιβαρυντικά.

Διαβάστε επίσης: Ο μουσικός δεκάλογος ενός ευτυχισμένου παιδιού: Πώς να βάλετε μουσική στη ζωή του μικρού σας

Το καθημερινό βαρυφορτωμένο πρόγραμμα των γονιών, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ο φόβος που δημιουργήθηκε με την πανδημία τον τελευταίο χρόνο είναι ικανά για να προκαλέσουν ανησυχία στα παιδιά.

Δυστυχώς, τα παιδιά μας πολλές φορές φορτώνονται τα δικά μας άγχη, τις δικές μας ανησυχίες και ανασφάλειες. Πολλές φορές όμως, τα παιδιά βλέπουν τα πράγματα μέσα από τη δική τους οπτική γωνία, βιώνοντας τις ανησυχίες τους με διαφορετικό τρόπο, όπως η αποστασιοποίηση ή η υπερκινητικότητα, ενώ σε κάποια άλλα παιδιά μπορεί να εμφανιστούν κοιλιακοί πόνοι, τάση για εμετό, πονοκεφάλοι, άρνηση να μεταβεί στο σχολείο.

Μπορεί η μουσική να βοηθήσει τα παιδιά θεραπευτικά στη διαχείριση του άγχους;

Όπως εξηγεί o διδάκτωρ Μουσικολογίας και Μουσικής Τέχνης, διευθυντής Χορωδίας, μουσικός παιδαγωγός, πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Μουσικής Προπαίδειας και CIPR Professional, δρ. Μιχάλης Παγώνη, η μουσική, η οποία αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία, μπορεί θεραπευτικά να μειώσει τα επίπεδα άγχους που νοιώθει ένα παιδί και να το βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.

Είναι γνωστές, άλλωστε οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Μέσα από πάρα πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τις επιδράσεις της μουσικής στην ψυχοσύνθεση του ατόμου διακρίνουμε τις ευεργετικές ικανότητες της ως προς τις συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, στη μείωση των στρεσογόνων επιπέδων, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και μαθησιακών δυσκολιών, στη διαχείριση ψυχολογικών διαταραχών, ακόμα και σε νευρολογικές παθήσεις.

Άλλες πάλι έρευνες αναφέρουν ότι η μουσική κάνει καλό στην καρδιά, ανακουφίζει τους πόνους στην πλάτη, αλλά και επιτυγχάνει την ανάρρωση σε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η θετική επίδραση της μουσικής θεωρείται ευεργετική από την κύηση ακόμα του παιδιού, αφού έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύουν την επίδραση της στο έμβρυο όταν η μητέρα ακούει μουσική. Αρχίζει ενεργά να εκδηλώνεται από τις πρώτες μέρες ζωής του βρέφους προσφέροντας του ηρεμία, χαλάρωση, ασφάλεια.

Όμως και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας η μουσικής βοηθά τα παιδιά να μειώσουν το άγχος που βιώνουν στην καθημερινότητα τους. Μέσω της μουσικής, ακόμα και στο σπίτι, το παιδί μετουσιώνει τις εντάσεις του δημιουργικά (τραγούδι-χορός), απελευθερώνει την ενέργεια που συσσωρεύεται στο σώμα, μπλοκάροντας στην ουσία το μυαλό του και βοηθώντας το να εξωτερικεύσει προβλήματα που το απασχολούν.

Ακόμα και ένα απλό τραγούδι να τραγουδήσουμε με το παιδί μας, θα δούμε ότι αυτό θα το βοηθήσει να εκτονωθεί και παράλληλα το προτρέπει να εκφραστεί.

Διαχείριση άγχους και μουσική

Η διαδραστικότητα που προσφέρει η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνει το παιδί να νοιώσει ασφάλεια, να ηρεμήσει, να εκφράσει και διαχειριστεί τα συναισθήματα του.

Θεωρείται σημαντικό να βρούμε τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική ακόμα και μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε την καταπραϋντική της δύναμη.

Μερικοί τρόποι αποφόρτισης των παιδιών μας από τους αγχώδεις ρυθμούς της ημέρας είναι στο σπίτι, αφού περνούμε αρκετό από τον χρόνο μας πλέον εκεί, στο αυτοκίνητο, στις καθημερινές ρουτίνες των παιδιών (κατά την ετοιμασία τους για το σχολείο, πριν το φαγητό, κατά τη διάρκεια του φαγητού, την ώρα του μπάνιου, κατά το πλύσιμο των δοντιών κλπ).

Τραγουδώντας τραγούδια μαζί με τα παιδιά μας ή απλά να ακούμε τραγουδάκια που μας ευχαριστούν, είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη ψυχική υγεία τόσο τη δική μας, όσο και των παιδιών μας, την αυτοεκτίμηση τους, την αυτοσυγκέντρωση τους και τη σύνδεση με τον εαυτό μας, αποφορτίζοντας τον ταυτόχρονα από το στρεσογόνο φορτίο που κουβαλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε επίσης: Όχι, η μουσική δεν είναι τέχνη μόνο για λίγους – Τα οφέλη για τα παιδιά από τον ειδικό

Ως αποτέλεσμα θα νοιώθουμε λιγότερο άγχος, ενώ παράλληλα τα παιδιά βιώνουν ένα αίσθημα ανακούφισης και άνεσης.

Για όλους αυτούς του λόγους και άλλους τόσους, η μουσική χαρακτηρίζεται συχνά ως το «φάρμακο της ψυχής». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολλές έρευνες καταδεικνύουν, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται μόλις 13 λεπτά ακούγοντας ενεργά μουσική για να ηρεμήσει, να απαλλαχτεί από αρνητικές σκέψεις, να νοιώσει γαλήνη και ευφορία. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική προσφέρει κυρίως χαρά, διασκέδαση και ψυχαγωγία, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Βάλτε λοιπόν, όσο περισσότερη μουσική μπορείτε στη ζωή των παιδιών σας και στη δική σας καθημερινότητα.

Σχετικά άρθρα:

Παιδιά, ελάτε να φτιάξουμε καστανιέτες, το υπέροχο μουσικό όργανο του φλαμένκο!

«Ραβδί της Βροχής»: Πώς να φτιάξετε το πιο τέλειο, αυτοσχέδιο, ινδιάνικο μουσικό όργανο