Αγαπητοί γονείς, εννοείται πως θα κάνετε λάθη – Τι θα κάνει τα παιδιά σας ανθεκτικά;

Μπορεί να είχατε ή να έχετε κάποιες δυσκολίες κατά την ανατροφή ή κατά την γέννηση του παιδιού σας. Μπορεί ο τοκετός να μην πήγε όπως τον σχεδιάζατε ή ο θηλασμός να αποδείχθηκε πιο δύσκολο εγχείρημα ή η απόδοση (κοινωνική και μαθησιακή) του παιδιού σας στο σχολικό περιβάλλον να μην είναι η αναμενόμενη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η αγάπη που τρέφετε για το παιδί σας.

Όσο πιο μεγάλη είναι η αγάπη σας τόσο πιο πολύ θα το βοηθάτε να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και εσείς τις ματαιώσεις σας.

Εννοείται πως στην πορεία θα κάνετε λάθη. Αυτό συμβαίνει σε όλους μας στη ζωή. Το παιδί δεν συνοδεύεται με οδηγίες χρήσης. Όσο καταλαβαίνετε και αντιμετωπίζετε τα σφάλματά σας, διορθώνοντάς τα τόσο θα ενισχύετε τον δεσμό ανάμεσα σε σας και τα παιδιά σας.

Η εικόνα που έχουμε για την ιδανική οικογένεια απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα. Είναι ένα σύστημα ανθρώπων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και κάθε οικογένεια θεωρείται μοναδική με δικούς της κανόνες. Η οικογένεια προσφέρει ασφάλεια, επιβίωση, καλλιέργεια γνώσεων και κοινωνικοποίηση. Ο ρόλος του γονέα δεν είναι δοσμένος στους ανθρώπους.

Η προσαρμοστικότητα και η ανταπόκριση στις ανάγκες καθώς και ο σεβασμός στα συναισθήματα του παιδιού είναι αυτά που θα τον οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας. Η καλύτερη που μπορώ να σκεφτώ είναι να δέχεσαι καλοπροαίρετα το καινούριο, να έχεις συνείδηση του εαυτού σου, να ακούς, να έχεις υπομονή και χιούμορ.

Οι αλλαγές μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου αρκεί να είσαι έτοιμος γι αυτές αλλά πρώτα δέξου πως κάνεις ότι καλύτερο μπορείς και ότι θα προσπαθήσεις για καλύτερα. Η επικοινωνία είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία.

Τα παιδιά παρά τις ελλείψεις ή τα λάθη σας θα μεγαλώσουν. Αυτό που θα τα κάνει ανθεκτικούς ανθρώπους είναι η αγάπη σας.

Και εκείνα δεν περιμένουν από σας να είστε τέλειοι. Περιμένουν όμως να είστε υποστηρικτικοί και τρυφεροί. Περιμένουν να είστε ανθρώπινοι.

Μπραζιώτη Χριστίνα

Σύμβουλος Σχέσεων και Ψυχικής Ενδυνάμωσης

facebook page: Brazioti Christina Counselling