«Αγαπητά μου κορίτσια, η ζωή είναι πολύ μικρή για να έχετε κακούς φίλους»

H Ann Lind Thomas είναι μαμά ενός κοριτσιού και ιδρύτρια μια χιουμοριστικής ιστοσελίδας για γυναίκες. Παρακολουθώντας τη σχέση των σημερινών κοριτσιών με τα social media και την τεράστια ανάγκη τους να αρέσουν, διαπιστώνει, ότι πολλές φορές κάνουν εκπτώσεις στα θέλω τους και στην αξιοπρέπειά τους, προκειμένου να μη μειώσουν τα likes στις φωτογραφίες τους. Έτσι, καταλήγουν να συναναστρέφονται με άτομα που δεν είναι πραγματικοί τους φίλοι, καταπατώντας ακόμα και την αξιοπρέπειά τους. Τι λες, όμως, σε ένα τέτοιο κορίτσι που μοιάζει απρόθυμο να ακούσει το οτιδήποτε;

Της διαβάζεις το παρακάτω:

«Αγαπητά μου κορίτσια,

Σας έχω ένα μυστικό. Το να είστε δημοφιλείς, να αρέσετε στους φίλους σας και να σας θέλουν όλοι στην παρέα τους είναι υπερεκτιμημένο. Βλέπω ότι ετοιμάζεστε να διαφωνήσετε. Αφήστε, όμως, να σας εξηγήσω. Αφήστε κάτω τα tablet. Δώστε μου λίγη προσοχή:

Καταρχάς, μη με παρεξηγήσετε. Οι φίλοι είναι σημαντικοί. Είμαστε “προγραμματισμένοι” να δημιουργούμε κοινότητες. Θα θέλετε απεγνωσμένα να είστε cool στο σχολείο. Ελπίζω να αναπτύξετε φιλίες που θα σας επιτρέψουν να είστε ο εαυτός σας. Οι φίλοι που νοιάζονται για εσάς, θα σας υποστηρίζουν και θα σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Αλλά αν δεν μπορείτε να βρείτε τόσο ξεχωριστούς φίλους, μην πανικοβληθείτε. Και σας παρακαλώ, μη νιώσετε απόγνωση.

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να σας πω τώρα για να σας πείσω. Το να ακούτε κάποιον να σας λέει ότι η δημοφιλία είναι υπερεκτιμημένη, όταν είστε χαμένοι στην άβυσσο της μοναχικότητας είναι σα να σας λέω ότι κάποια μέρα θα σταματήσουν να σας αρέσουν οι Barbie και η Πριγκίπισσα Σοφία. Ξέρω, αυτή τη στιγμή ούτε που μπορείτε να το διανοηθείτε αυτό που σας λέω!

Αφήστε με απλά να σας πω αυτό που ξέρω ότι είναι αλήθεια. Μπορεί μια μέρα, όταν θα νιώθετε λυπημένες, μόνες, αποκλεισμένες από τον περίγυρο ή ζηλιάρες, να θυμηθείτε αυτά μου τα λόγια και να πάρετε κουράγιο.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να έχετε κακούς φίλους.

Απλά δεν έχουμε χρόνο για τέτοιες ανοησίες. Ο καθένας μας έχει έναν σκοπό στην ζωή. Κάποιοι μπορεί να σας πουν ότι όλα είναι εφήμερα και άσκοπα, άρα μπορείτε να τα παίρνετε όλα στην πλάκα. Αλλά ελπίζω να μην τους πιστέψετε. Έχετε προσόντα και ταλέντα, δραστηριότητες που σας χαροποιούν και σας γεμίζουν. Μπορεί να σας αρέσει να ζωγραφίζετε ή να γράφετε ιστορίες. Μπορεί να τραγουδάτε καλά ή να παίζετε κάποιο όργανο. Μπορεί να είστε διάνοιες στα μαθηματικά και να αγαπάτε την αρχιτεκτονική.

Μπορεί να μην είναι τίποτα από τα παραπάνω, αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι. Το ξέρω.

Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να καλλιεργήσετε αυτά σας τα ταλέντα. Για να εξασκηθείτε, να παίξετε και να εξερευνήσετε ό,τι σας τραβάει την προσοχή –όλα αυτά είναι δώρα που έχετε να χαρίσετε για να κάνετε τον κόσμο καλύτερο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να ανακαλύπτετε ποιες είστε πραγματικά.

Ένας καλός φίλος, τον οποίον αξίζει να κρατήσετε, θα σας στηρίξει εσάς και όλα αυτά που αγαπάτε. Θα τιμήσει τα ταλέντα σας και μπορεί ακόμα και να τα μοιραστεί μαζί σας. Ένας καλός φίλος θα βγάλει τον καλύτερό σας εαυτό, θα σας αγαπά και θα σας συγχωρεί όταν έχετε κακή διάθεση και του λέτε π.χ. ότι οι ζωγραφιές του μοιάζουν με ορνιθοσκαλίσματα.

Είστε απλά άνθρωποι. Πιθανότατα δεν εννοούσατε κάποια πικρά λόγια που είπατε. Απλά να θυμάστε να ζητάτε συγγνώμη –o καλός φίλος θα καταλάβει πότε το εννοείτε και πότε όχι.

Η επιθυμία μας να είμαστε αρεστοί (ή να παίρνουμε likes στις φωτογραφίες μας στο Facebook) είναι φυσιολογική, αλλά μπορεί και να ξεπεράσει την επιθυμία μας να είμαστε πραγματικά ο εαυτός μας. Και τότε ξεκινούν τα πραγματικά προβλήματα.

Αν ζούμε τη ζωή μας επιδιώκοντας την έγκριση των άλλων, ποτέ δεν θα ζήσουμε πραγματικά τη ζωή μας. Και έχουμε μόνο μία ευκαιρία για να το κάνουμε, οπότε ας μην το κάνουμε λάθος!

Υπάρχουν εμφανή σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος διατηρεί φιλίες που δεν θα έπρεπε. Μερικά από αυτά τα σημάδια είναι ότι ο άλλος σε κάνει νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου, ότι αγχώνεσαι διαρκώς μη τυχόν χάσεις αυτόν τον φίλο ή ότι το άτομο αυτό σε χρησιμοποιεί ωμά και μπορεί ακόμα και να είναι κακό μαζί σου ή να σου ασκεί, κατά καιρούς, λεκτική βία.

Υπάρχουν και λιγότερο εμφανή σημάδια. Οι κακοί φίλοι μπορεί να μη σου φέρονται «ανοιχτά» με άσχημο τρόπο, αλλά να υπάρχει κάτι στον τρόπο που συναναστρέφονται μαζί σου, που να σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής. Κάποιες φορές αποφασίζεις να κρύψεις στοιχεία του χαρακτήρα σου, επειδή δεν είσαι σίγουρη ότι θα αρέσεις ή ότι θα γίνεις αποδεκτή. Κάποιες φορές θα αρχίσεις να συμβιβάζεις τις αξίες σου για να έχεις κάτι κοινό με τους άλλους. Κάποιες φορές θα πιάσεις τον εαυτό σου να συμπεριφέρεται όπως νομίζεις ότι θέλουν οι άλλοι για να γίνουν φίλοι σου, και όχι να είσαι απλά το υπέροχο πλάσμα που είσαι.

Κάποιες φορές, ακόμα κι όταν είσαι περιτριγυρισμένος από «φίλους» αρχίζεις να νιώθεις μόνος και ανασφαλής. Είναι οι φίλοι σου, αλλά η φιλία έχει όρια. Μπορεί τα συναισθήματά σου να μη μετρούν όταν τους είναι άβολα ή να σε βρίσκουν κουραστικό, όταν παραπονιέσαι για κάτι.

Ανάφερα ότι η ζωή είναι μικρή για να έχεις κακούς φίλους;

Να και κάτι άλλο που ίσως να μην πιστέψετε: Αν σταματήσετε να ανησυχείτε για το αν θα αρέσετε ή αν θα είστε δημοφιλείς ή αν θα έχετε κάποιον για να βγείτε μαζί έξω στο διάλλειμα και αρχίσετε να επικεντρώνεστε στο πώς να βελτιώσετε τον εαυτό σας, τα ταλέντα σας και τις ικανότητές σας στο να είστε εσείς καλοί φίλοι προς τους άλλους, θα αρχίσουν να έρχονται προς εσάς όλο και πιο υπέροχοι άνθρωποι.

Θα με πείτε εξυπνάκια τώρα, αλλά είναι γεγονός ότι προσελκύουμε ακριβώς ό,τι «βγάζουμε». Αν προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε, θα προσελκύουμε ανθρώπους που επίσης προσποιούνται, δημιουργώντας ψεύτικες φιλίες με ανθρώπους που πιθανότατα θα μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για τον εαυτό μας. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

Σε κάθε περίπτωση, το να είσαι ο αληθινός, αυθεντικός σου εαυτός απαιτεί πραγματικό κουράγιο, ενώ μπορεί ακόμα και να σημαίνει ότι δεν θα έχεις πληθώρα φίλων. Έρχονται στιγμές στη ζωή που μπορεί να νιώσετε ότι δεν έχετε κανέναν φίλο. Πολλοί άνθρωποι θα μεγαλώσουν χωρίς να βρουν ποτέ αυτό το κουράγιο. Να είστε σίγουροι, όμως, ότι θα περάσουν τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους ευχόμενοι να είχαν αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και πραγματικοί φίλοι, παρά στο να ανησυχούν πώς να κάνουν πάντα τους άλλους να γελάνε.

Παρόλο που η ζωή και οι προτεραιότητές σας θα εξελιχθούν μεγαλώνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι αυτά τα προβλήματα με τις φιλίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στην ενήλικη ζωή σας. Θα συνεχίσετε να θέλετε να σας συμπαθούν, να καλούν την οικογένειά σας σε γιορτές, να σας ζητούν οι συνάδελφοι από το γραφείο να βγείτε όλοι μαζί. Και οι μεγάλες γυναίκες νοιάζονται για όλα αυτά.

Γιατί; Γιατί όλοι θέλουμε να μας αγαπούν. Το θέλουμε απελπισμένα, κάποιες φορές, τόσο που κι εμείς συμβιβαζόμαστε με επιφανειακές αηδίες, ενώ μας αξίζουν μόνο αληθινοί άνθρωποι. Το «εγώ» μας θέλει να είναι αρεστό, με κάθε κόστος. Ο πραγματικός μας εαυτός θέλει να αγαπά τους άλλους και να πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα του επιστραφεί αυτή η αγάπη, χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα για τις λεπτομέρειες.

Είναι δύσκολο να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός –σε κάνει ευάλωτο. Είναι δύσκολο να αποδεχτείς ότι οι άξιοι φίλοι είναι στην πραγματικότητα πολύ λίγοι –όταν έχεις ένα κενό, θέλεις να το γεμίσεις γρήγορα. Είναι, όμως, εύκολο να σε νοιάζει διαρκώς τι σκέφτονται οι άλλοι. Είναι εύκολο να προσποιείσαι πως είσαι κάποιος που δεν είσαι. Είναι εύκολο να δίνεις σημασία στα ανούσια, θυσιάζοντας τα σπουδαία. Ο καλός φίλος, που σε αγαπάει άνευ όρων, είναι πολύ καλύτερος από 100 επιφανειακούς φίλους, οι οποίοι διόλου δεν νοιάζονται για εσένα.

Αν νιώθετε μόνες σας, μέσα σε μία σχολική αίθουσα στα 14 σας ή μέσα σε ένα γραφείο στα 34, ελπίζω να βρείτε τη δύναμη να ανασυντάξετε το κουράγιο σας. Ελπίζω να βάλετε όλη σας την ενέργεια στο να ζήσετε τη ζωή σας με τον αυθεντικό σας εαυτό, με σκοπό και με ενθουσιασμό. Ελπίζω να στρέψετε την προσοχή σας στα ταλέντα και τις ικανότητές σας, να τα καλλιεργήσετε με σκοπό να κάνετε τον κόσμο (ή έστω τη μέρα κάποιου) καλύτερο!»

Πηγή: babble.com