«Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη»: Το βιβλίο ενός παιδιού-πρόσφυγα και τα όνειρά του για ένα «σπίτι»

Στην έκδοση βιβλίου «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» προχώρησε η Ομάδα AΝΤΑΜΟSIS. Το βιβλίο αποσκοπεί στη μύηση μικρών και μεγάλων αναγνωστών, στις πολυδιάστατες πτυχές του ταξιδιού ενός παιδιού-πρόσφυγα, του εγκλεισμού κατά την πανδημία και στο όνειρο για ένα «σπίτι».

Η έκδοση περιλαμβάνει προφορικές και γραπτές αφηγήσεις 50 περίπου παιδιών, εφήβων και νέων από την Κύπρο, την Ευρώπη και προσφύγων από τη Συρία, οι οποίες προέκυψαν μέσα από τρεις σειρές πέντε διαδοχικών θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων με τίτλο: «Φύγαμε-ήρθαμε: Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη», υπό τον συντονισμό της εμψυχώτριας Δήμητρα Σωκράτους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα παιδί-πρόσφυγας μοιράζεται το βίωμα, τις πραγματικότητες, τις ανάγκες και τις προκλήσεις του, κατά το γεμάτο περιπέτειες και διλήμματα «ταξίδι» εγκατάλειψης της χώρας καταγωγής του, για να φθάσει τελικά σε μια νέα, ασφαλή χώρα που θα το υποδεχτεί και θα το φιλοξενήσει.
Η δύσκολη αυτή εμπειρία μετακίνησης αντιπαραβάλλεται με την απομόνωση, τη στατικότητα, τη μονοτονία και την κοινωνική αποστασιοποίηση που επέφερε η πανδημία.

Διαβάστε ακόμη:«Σε μια άλλη γη»: Το animation της ομάδας ANTAMOSIS που θα συγκλονίσει μικρούς και μεγάλους

Η εικονογράφηση της έκδοσης εμπλουτίζεται με στοιχεία από την τοιχογραφία «ELEMENTS: Γη | Θάλασσα | Ήλιος | Ζωή» σε κτίριο στη Χλώρακα, από τον

Η καλλιτεχνική επιμέλεια και σελιδοποίηση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε από τον Vassos Vlachos. Η γλωσσικη επιμέλεια από τις Despina Ioannidou Stella Dimitriou.

Το πολυπολιτισμικό, βιωματικό και δημιουργικό αυτό συναπάντημα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» της Ομάδας Antamosis, με τη στήριξη του Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus – Σχέδιο ReCOVer20.

Στα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια αξιοποιήθηκαν παραμύθια, αληθινές ιστορίες, άρθρα εφημερίδων, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, έργα τέχνης, κινούμενα σχέδια, βίντεο και άλλο πολυτροπικό υλικό, ώστε οι συμμετέχοντες να εκφραστούν και να αναστοχαστούν γύρω από ιστορίες μετακινήσεων-εγκλεισμού και γύρω από τα δικαιώματά τους.

Οι φωνές των συμμετεχόντων σμίγουν πίσω από τη μάσκα ενός πολυφωνικού αφηγητή που μοιράζεται το «οδοιπορικό» του, το οποίο ξεδιπλώνεται μέσα από τις εξής ενότητες: «Εγκαταλείπω το σπίτι μου», «Η βαλίτσα μου», «Εμπρός στη φουσκωτή βάρκα», «Άνθρωποι στη βάρκα», «Στον προσφυγικό καταυλισμό», «Στο νέο μου σπίτι, στη νέα μου χώρα», «Εγκλεισμός στο σπίτι», «Τι είναι ‘σπίτι’;» και «Το σπίτι των ονείρων μου».

Λίγα λόγια για την επιμελήτρια της έκδοσης

Η εμψυχώτρια των εργαστηρίων κι επιμελήτρια της έκδοσης, Δήμητρα Σωκράτους, πραγματοποίησε σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής. Έλαβε τα Μεταπτυχιακά ‘Drama and Theatre in Education’ και ‘Arts and Culture Management’. Είναι εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έλαβε βραβεία και διακρίσεις για το ακαδημαϊκό, κοινωνικοπολιτιστικό, εθελοντικό και λογοτεχνικό της έργο, σε Κύπρο κι Ελλάδα. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου ‘Νεολαία και Πολιτισμός’ του ΠΑΦΟΣ 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και συν-Συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Είναι Νεαρή Πρέσβειρα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο.

Οι αφηγητές του βιβλίου

Στο βιβλίο αφηγούνται οι: Άλα, Ζωή Αντρέου, Αχμέτ, Χριστίνα Βασιλείου, Δανάη Βρυώνη, Αντιγόνη Γεωργίου, Μάριος Γεωργίου, Νικολέττα Γιαννήτσαρου, Γιασμίν, Παναγιώτα Δημητρίου, Ρηνέτα Ελευθερίου, Νεόφυτος Κ., Στέλλα Καραγιώργη, Φλώρα Καραγιώργη, Έλενα Καραπιπέρη, Ραφαέλλα Κυριάκου, Κυριάκος Κυριάκου, Χρίστος Λ., Αναστασία Λαμπριανού, Ιωάννης Λοϊζίδης, Μιχαήλ Άγγελος, Μαραγκός, Μοχάμεντ, Αλίκη Ν., Νουρέν, Ομάρ, Μαρία Π., Νικόλας Πενταράς, Χαράλαμπος Πενταράς, Ρ. Σ., Έλενα Τσιμούρη, Αριάνα Φακοντή, Μαρία Χαραλάμπους, Σταυρούλα Χαριλάου, Σοφία Χρ., Μαρίνα Χαραλάμπους, Παναγιώτα Ψαλτά (Σεβαστήκαμε την επιθυμία ορισμένων συμμετεχόντων/-ουσών να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμο ή μόνο το όνομά τους, για λόγους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων).

Οι «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» καταφέρνουν να μυήσουν, με ιδιαίτερη τρυφερότητα κι ευαισθησία, τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, στις πολυδιάστατες πτυχές του ταξιδιού του παιδιού-πρόσφυγα, του εγκλεισμού κατά την πανδημία και στο όνειρο για ένα «σπίτι».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προλογικό σημείωμα η κοινωνιολόγος Rafaella Pentara (ΜΑ Σπουδές Φύλου), η εν λόγω έκδοση «γεννά την ελπίδα, τις πανανθρώπινες αξίες, τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση και την αγάπη, έμπρακτα. Γιατί σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής κι αν βρεθούμε, ας μη λησμονήσουμε πως, πριν κρίνουμε κάποιον, θα πρέπει πρώτα ‘να περπατήσουμε ένα φεγγάρι δρόμο μέσα στα δικά του παπούτσια’, να δούμε μέσα από τα δικά του μάτια».

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την έντυπη έκδοση «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» (ISBN 978-9925-7726-0-5, περιορισμένος αριθμός αντιτύπων, αποστολή σε Κύπρο κι Ελλάδα) μπορείτε να αποταθείτε στο τηλέφωνο (+357) 96 21 99 21 ή στο dsocratous@hotmail.com ή να αποστείλετε μήνυμα στη σελίδα
Antamosis.

Η έκδοση εκτυπώθηκε στα τυπογραφεία H Loizides Invitations. Θερμές ευχαριστίες στους ακόλουθους για τη συμβολή τους στην έκδοση:
Nayia Demetriou
Despoina Onisiforou χρυσοβαλάντης λοΐζου (Xrysovalantis Loizou).