Ο τοκετός είναι μια διαδικασία που αγχώνει κάθε μέλλουσα μαμά. Αν, όμως, έχει γίνει η σωστή προετοιμασία, η ψυχολογία και η υγεία της γυναίκας είναι καλή, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για να την καταβάλλει υπερβολικό άγχος.
Η σελίδα “Yoga for the mama” με ένα post στο Facebook, το οποίο υπογράφει η μαία, σύμβουλος θηλασμού και δασκάλα γιόγκα, Δήμητρα Παγανέλη, καταδεικνύει πώς ο καλός και γρήγορος τοκετό ξεκινά από την εγκυμοσύνη.
Διαβάστε το κείμενό της
Η προετοιμασία για έναν εύκολο και γρήγορο τοκετό ξεκινά απο την εγκυμοσύνη.
- Το γυναικείο σώμα θα πρέπει να εχουμε καταφέρει να το ισορροπήσουμε πριν ακομη ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού.
Η κακή στάση σώματος και ο δυτικός τρόπος ζωής σίγουρα δεν βοηθούν. - Μέσα απο την εμπειρία μου παρατηρώ όλο και περισσότερα παιδια να παραμένουν ψηλά, να μην εμπεδώνονται,να παίρνουν περίεργες θέσεις μέσα στην μήτρα ή να έχουν ισχιακή προβολή.
- Ειναι μείζονος σημασίας να αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε οτι το παιδι κολυμπάει μέσα σε νερο και οτι το παιδι καταλαμβάνει τον χώρο στην μήτρα που του εχει δοθεί. Ετσι δημιουργούνται οι θέσεις και οι προβολές μέσα στην μήτρα.
Τεράστια σημασία, επίσης, έχουν:
- η ευθυγράμμιση της λεκάνης,
- της μήτρας καθώς
- και το ποσο χαλαροί οι σφιγμένοι ειναι οι σύνδεσμοι αυτής
Για παράδειγμα πολλοί σφιχτοί σύνδεσμοι μπορούν να καθηλώσουν το κατώτερο τμήμα της μήτρας και να μην αφήνουν το κεφάλι του παιδιού να κατέβει!
Εχω βοηθήσει πολλές μητέρες να γυρίσουν τα παιδια τους απο ισχιακά σε κεφαλικά,να γλιτώσουν απο τους ανυπόφορους πόνους σε μέση και πλάτη,οι οποίοι ειναι προάγγελοι μεγάλης ανισορροπίας.
Δουλευω απο την εγκυμοσύνη μου για μια ιδανική θέση και προβολή του παιδιού μου, ώστε να εχω έναν γρήγορο και υπέροχο τοκετό.
- Ισορροπία
- βαρύτητα
- ευθυγράμμιση









