Στη μαμά που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της τα Χριστούγεννα

Στη μαμά που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαράς και χαλάρωσης. Όλοι μας θέλουμε να ξεκουραστούμε, να βγούμε, να περάσουμε καλά. Ειδικά όσοι από εμάς είμαστε γονείς λαχταράμε αυτές τις ημέρες επειδή είναι αυτές που θα μας φέρουν πιο κοντά στα παιδιά μας.

Εκείνα δεν έχουν σχολείο και εμείς περνάμε περισσότερη ώρα στο σπίτι και, άρα, μαζί τους. Μάλιστα, για να δείξουμε πόσο τα αγαπάμε ξοδεύουμε πολλά χρήματα σε δώρα, λιχουδιές, στολίδια και βόλτες. Φυσικά και δεν μας πειράζει, αφού οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι αφιερωμένες στα παιδιά.

Έτσι είναι! Οι γονείς πάντα θα κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για τα παιδιά τους, ακόμα και αν είναι μόνοι, ακόμα και αν δεν έχουν βοήθεια, ακόμα και αν οι ίδιοι στερηθούν σχεδόν τα πάντα.

Σε μια μαμά, λοιπόν, που μεγαλώνει με χιλιάδες δυσκολίες και μόνη τα παιδιά της απευθύνεται το παρακάτω κείμενο, το οποίο διαβάσαμε στο momme.com:

«Έι, εσύ! Σε βλέπω. Σε βλέπω να μένεις ξάγρυπνη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ψάχνοντας τις καλύτερες προσφορές ανησυχώντας για το πώς θα καταφέρεις να έχεις φέτος δώρα κάτω από το δέντρο. Ξέρω ότι κάνεις οικονομία από τον Ιούλιο επειδή ελπίζεις αυτές τις γιορτές να κάνεις έκπληξη στα παιδιά σου με περισσότερα δώρα από όσα τους έκανες πέρυσι. Καταλαβαίνω πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα αν είχε το σπίτι σου ένα δεύτερο εισόδημα. Πόσο βάρος θα έφευγε από τους ώμους αν δεν ζούσατε με τόσο μεγάλο άγχος για τα οικονομικά κάθε μέρα.

Καταλαβαίνω επίσης ότι αυτή η περίοδος του χρόνου είναι ακόμη δυσκολότερη, επειδή θέλετε να κάνετε πολλά περισσότερα για τα παιδιά σας από όσα μπορείτε.

Αλλά σε είδα να κουβαλάς το χριστουγεννιάτικο δέντρο μόνη σου, χωρίς να παραπονιέσαι ή να ζητάς βοήθεια. Σε είδα να γυρνάς την γειτονιά πόρτα πόρτα και να ακούς τα παιδιά σου να τραγουδούν τα κάλαντα ή να κάνεις βόλτες με το αυτοκίνητο για να χαζεύουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα. Σε είδα να προσπαθείς να μείνεις ξύπνια για να τους διαβάσεις μια χριστουγεννιάτικη ιστορία ή για να πιείτε μαζί μια κούπα ζεστής σοκολάτας.

Σε είδα να ψήνεις μπισκότα, τα οποία ούτε τα είχες ανάγκη ούτε θα ήθελες, μόνο και μόνο για να δημιουργήσεις αναμνήσεις στα παιδιά σου.

Ξέρω ότι ίσως ανησυχείς για το αν θα περάσεις μόνη σου τα Χριστούγεννα, επειδή τα παιδιά θα πάνε στον μπαμπά τους ή ανησυχείς επειδή δεν μπορείς να τους προσφέρεις τα Χριστούγεννα που αξίζουν. Ξέρω ότι δεν είναι μόνο τα δώρα που είναι ακριβά αυτή την περίοδο. Οι βόλτες στα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια, το δέντρο, τα στολίδια, ακόμα και τα υλικά για τα μπισκότα: όλα αυξάνουν τον προϋπολογισμό. Και ίσως η δουλειά σου να είναι τέτοια που να μην σε πληρώνει στην ώρα της ή να σε πληρώνει ελάχιστα. Σε βλέπω να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, όπως και να έχει.

Ξέρω ότι έχεις λίγα δώρα τυλιγμένα με ελάχιστο χαρτί, επειδή δεν έχεις πολλά χρήματα να ξοδέψεις.

Αλλά ξέρεις κάτι; Τα παιδιά σου δεν φαίνεται να νοιάζονται! Δεν τους νοιάζει αν δεν έχεις πολλά δώρα κάτω από το δέντρο ή αν το δέντρο είναι το ίδιο με πέρυσι ή και λίγο χαλασμένο. Δεν θα ενοχληθούν πολύ αν δεν επισκεφθείτε τον Άγιο Βασίλη φέτος και σίγουρα θυμούνται τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες που διαβάζετε τόσα χρόνια τώρα μαζί!

Και ξέρεις κάτι; Σε βλέπουν όμορφη όπως και να έχει, ακόμα και αν έχεις φάει όλα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα , ακόμα και αν είσαι κουρασμένη.

Ίσως αυτή είναι η πρώτη χρόνια που τα περνάς όλα μόνη ή μπορεί να ήταν πάντα έτσι. Όπως και να έχει όταν είσαι μόνος γονιός η πίεση είναι μεγαλύτερη, ειδικά την περίοδο των γιορτών. Δεν θέλεις τα παιδιά σου να χάσουν τίποτα. Δεν θέλεις να νιώσουν ότι δεν έχουν όσα οι άλλες οικογένειες. Και αυτή την περίοδο του χρόνου αυτή η έλλειψη γίνεται πολύ πιο έντονη.

Αλλά σου το υπόσχομαι. Τα πας μια χαρά. Επειδή σε κάθε βήμα και απόφασή σου βάζεις πρώτα τα παιδιά σου. Παλεύεις για να κάνεις αυτές τις γιορτές μοναδικές, καλύτερες από τις προηγούμενες. Αγωνίζεσαι για να δημιουργήσεις ξεχωριστές αναμνήσεις αγάπης και θαλπωρής, για να δείξεις στα παιδιά σου πόσο τα αγαπάς.

Είσαι μια σούπερ-γυναίκα. Και είμαι εδώ για να σου πω ότι ακόμα και αν τα σχέδια σου δεν πάνε όπως είχες αρχικά σκεφτεί εκείνα το ξέρουν.

Και σε βλέπουν και εκείνα.

Μπορεί να μην είναι σε θέση να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους ακόμα και μπορεί να τους πάρει λίγο καιρό για να σου πουν πόσα σήμαιναν οι προσπάθειές σου για αυτά.

Σε βλέπουν και πάντα θα θυμούνται. Μάλιστα, δεν θα θυμούνται πόσα δώρα είχες βάλει κάτω από το δέντρο, αλλά πόσο σκληρά η μαμά τους δούλεψε για να κάνει τα Χριστούγεννα ξεχωριστά.

Κάνεις καταπληκτική δουλειά. Γι΄ αυτό να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου, αξίζεις και εσύ ορισμένες χαρούμενες αναμνήσεις…»