6 πράγματα που κάθε ζευγάρι πρέπει να σκεφτεί προτού αποκτήσει παιδί

Ο ερχομός του παιδιού είναι μια πρόκληση για το ζευγάρι, που τις περισσότερες φορές φέρνει νέα δεδομένα στη σχέση του και σαφώς την επηρεάζει. Πολλά ζευγάρια παραδέχονται, ότι με τη γέννηση του μωρού oι συνήθειές τους αλλάζουν και ενώ μέχρι πρότινος τον πρώτο ρόλο είχε η σχέση τους, πλέον το παιδί είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος και όλα κινούνται γύρω από εκείνο.

Ο ύπνος σας θα περιοριστεί αρκετά, η πίεση και οι ευθύνες σας θα αυξηθούν κατά πολύ, όμως θα ζήσετε ένα νέο είδος αγάπης που θα αλλάξει τη ζωή σας με τρόπους που δεν είχατε ποτέ φανταστεί.  Αν λοιπόν προετοιμάζεστε με το σύντροφό σας να ξεκινήσετε την προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού καλό είναι να διαβάσετε τις παρακάτω 6 ερωτήσεις που πρέπει να έχετε κατά νου πριν σταματήσετε την αντισύλληψη.

«Σε τι φάση βρίσκεται η σχέση μας;»

Αν σκέφτεσαι το ενδεχόμενο απόκτησης ενός παιδιού πρέπει να είσαι σίγουρη ότι η σχέση που έχεις με το σύντροφό σου είναι καλή και αρμονική. Με την άφιξη του πρώτου παιδιού, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Ο ρυθμός της ζωής, οι παλιές συνήθειες, οι παλιοί τρόποι επικοινωνίας, η σχέση του ζευγαριού αλλάζουν αναγκαστικά. Πολλοί λανθασμένα θεωρούν ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα τους ενώσει, θα σταθεροποιήσει τη σχέση τους, θα δώσει νέα πνοή και θα αποκαταστήσει τυχόν προβλήματα επικοινωνίας. Κι όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ζευγαριών που βιώνουν καλύτερη ποιότητα στη σχέση µετά τον ερχοµό του παιδιού. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.  Η φράση «Μόλις γεννηθεί το παιδί θα αλλάξει..» είναι αρκετά οικεία σε γάμους ή σχέσεις που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά παρόλα αυτά επιμένουν να είναι μαζί. Ίσως αυτή είναι και η εξήγηση στο γιατί το 15% των νέων γονέων καταλήγουν διαζευγμένοι τρία μόλις χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Οπότε πριν προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο βεβαιωθείτε ότι η σχέση σας είναι πλέον δοκιμασμένη και ότι ο ερχομός ενός μωρού είναι κοινή επιθυμία.

«Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε πράγματα και να στερηθούμε αγαπημένες απολαύσεις για χάρη ενός μωρού;»

Με τον ερχομό ενός μωρού, ορισμένες ελευθερίες του ζευγαριού πάνε περίπατο και αυτό πολλές φορές δεν το είχαν υπολογίζει οι γονείς. Οι νέοι γονείς δίνουν πλέον προτεραιότητα στις ατελείωτες ανάγκες του μωρού τους και, συνήθως, ξεχνάνε τις δικές τους προσωπικές ανάγκες . Και ενώ νοιάζονται από την πρώτη στιγμή για την υγεία του, τη διατροφή, το ντύσιμο την διασκέδαση ακόμα και την μόρφωση του, προσπαθώντας να βρουν πόρους για να καλύψουν όλα αυτά, σχεδόν πάντα ξεχνάνε την δική τους σχέση με δυσάρεστες συνέπειες δυστυχώς.

«Δεν πειράζει που η σεξουαλική μας ζωή θα μείνει πίσω για ένα μεγάλο διάστημα;»

Το σεξ για ένα άτεκνο ζευγάρι μπορεί να συμβαίνει πάντα και παντού –δεν χρειάζεται να βρείτε ποιος θα κρατήσει το μωρό για να περάσετε μερικές ώρες οι δυο σας. Άλλωστε, μετά τη γέννηση ενός παιδιού οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για το πώς και πότε θα καταφέρουν να κοιμηθούν λιγάκι παραπάνω, πώς θα φροντίσουν καλύτερα το μωρό τους και πώς θα καταφέρουν να νιώσουν ξανά αυτοπεποίθηση σε σχέση με το σώμα τους.Είναι πολύ σημαντικό τα ζευγάρια να επικοινωνούν καλά και να είναι ανοιχτοί ως προς τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τα άγχη τους.

«Τι είδους γονείς θα γίνουμε;»

Η ανθρώπινη φύση μας δίνει 9 μήνες καιρό να συνηθίσουμε στην ιδέα, να προετοιμαστούμε. Κανένας δεν γεννιέται γονιός, όλοι μας ωριμάζουμε σε αυτό τον νέο ρόλο . Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσεις, ούτε κανένα απλό εγχειρίδιο. Ενημερωθείτε, ρωτήστε, αλλά κυρίως έχετε εμπιστοσύνη στο ένστικτο σας, στα συναισθήματα σας. Όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, μην έχετε καμία ανησυχία για αυτό.

«Αντέχουμε το οικονομικό βάρος της απόκτησης ενός παιδιού;»

Μήπως έχετε σκεφτεί πόσο θα κοστίσει ο ερχομός του μωρού σας; Είναι λοιπόν η σωστή στιγμή, πριν μείνετε έγκυος, να υπολογίσετε τα έξοδά σας σύμφωνα με τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να εξετάσετε προσεκτικά τις παροχές που σας προσφέρει το ταμείο σας, τι καλύπτουν και τι όχι ώστε να ξέρετε αν μπορείτε να επωμιστείτε αυτό το βάρος εξαρχής. Ο ερχομός του, δεν σημαίνει απαραίτητα την οικονομική σας καταστροφή.

«Για ποιο λόγο θέλουμε να γίνουμε γονείς;»

Γιατί θέλετε να κάνετε παιδί; Είναι επειδή το θέλει πολύ ο σύντροφός σας; Γιατί το θεωρείτε λογικό επόμενο βήμα στη σχέση σας; ‘Η είναι επειδή νιώθετε έτοιμη να κάνετε οικογένεια και να μοιραστείτε τη ζωή σας με το νέο σας δημιούργημα;