6 παιδικά βιβλία για να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες φοβίες του

Μέχρι τα 12 χρόνια τους, όλα τα παιδιά μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με διάφορους φόβους, και αυτό αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση για τη γνωστική και συναισθηματική τους εξέλιξη. Για τις ηλικίες των 2-4 ετών, ο πιο γνωστός φόβος είναι αυτός των ζώων, ενώ από τα 4-6 χρόνια τα παιδιά εκφράζουν το φόβο για το σκοτάδι και τα φαντάσματα, γιατί ακόμη δεν έχουν ξεχωρίσει το αληθινό από το φανταστικό. Οι φόβοι αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται όσο το παιδί αναπτύσσει τη γνωστική του ικανότητα να κατανοεί τον κόσμο και να ερμηνεύει λογικά τα φαινόμενα γύρω του, οπότε μέχρι τα 12 αναμένεται και η εξάλειψη των φόβων.

Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που σχετίζεται με μια γνωστή στο άτομο εξωτερική απειλή. Ως συναίσθημα, μάλιστα, είναι και αναγκαίο, μιας που μας προστατεύει από καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Από την άλλη, η φοβία είναι ο αδικαιολόγητος φόβος και η υπερβολική αντίδραση του ατόμου μπροστά σε ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση. Είναι ένας άγνωστος και ασαφής κίνδυνος εσωτερικής προέλευσης. Το άτομο αποφεύγει το φοβικό αντικείμενο και, καθώς η φυγή εδραιώνει τη φοβία, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Το Infokids.com.cy σας προτείνει 6 παιδικά βιβλία για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες φοβίες του. Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό το οποίο φοβούνται τα παιδιά, η αντιμετώπιση είναι πάντα η ίδια. Στόχος είναι να βοηθήσουμε παιδί μας να ξεπεράσει το φόβο του. Θα πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε υπομονετικοί και να το παρηγορούμε, χωρίς όμως να το κάνουμε μεγάλο θέμα, διότι έτσι του ενισχύουμε την ιδέα ότι υπάρχει κάτι το απειλητικό στην κατάσταση.

Το σκοταδάκι που φοβόταν

Όλοι έχουμε τους φόβους μας. Φαντάσου όμως να ζεις μ’ αυτό που σε φοβίζει! Έτσι συνέβη με το σκοταδάκι της ιστορίας μας. Έμενε στο ίδιο δωμάτιο μ’ ένα κορίτσι, που το είχε πει ξεκάθαρα: «Μισώ το σκοτάδι!». Οπότε, τι λες πως έκανε το σκοταδάκι; Έφυγε να βρει αλλού την ησυχία του; Ή μήπως προσπάθησε ν’ αντιμετωπίσει το φόβο του; Μπορεί ένας εχθρός να γίνει φίλος; Γίνεται να έχεις «κολλητό» κάποιον που δεν μπορείς να δεις; Και, τελικά, πώς βλέπεις πιο καθαρά: με τα μάτια ή με την καρδιά; Ένα θα σου πω, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται (ή δεν φαίνονται)! Κι ο καλύτερος τρόπος να το καταλάβεις αυτό είναι να μοιραστείς τις περιπέτειες που έζησε ένα σκοταδάκι!

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Πρωτογέρου Ασπασία
Εκδότης: Polaris
Σελίδες: 40
Για παιδιά 3+

Αλέξη, μη φοβάσαι!

Τι σκαρφίζεται ο Αλέξης που τον γεμίζει φόβο;
Γίγαντες και τέρατα που προκαλούνε τρόμο,
Κι έναν σκύλο άγριο που συναντά στον δρόμο.
Ένα σχολειό τεράστιο, που μέσα θα χαθεί.
Τον μαλλιαρό εξωγήινο που θα επιτεθεί.
Και κάτω απ’ το κρεβάτι κακούς που ’χουν κρυφτεί.
Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Φαλκονάκη Άλισον

Εκδότης: Μεταίχμιο

Σελίδες: 40

Για παιδιά 3+

Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι

«Μαµά, δεν το θέλω που φοβάµαι, αλλά δεν µπορώ να κάνω αλλιώς. Είναι τόσο ψηλά εκεί πάνω…»
Η Λελέκα, βλέπετε, έχει ένα µυστικό: φοβάται το ύψος.
Όµως µια µέρα ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κι άλλα ζώα που φοβούνται:
Ο καλύτερός της φίλος, ο Γκρίµο το µαϊµουδάκι, φοβάται το σκοτάδι, αλλά εκείνη όχι.
Η Μελίνα η γατούλα φοβάται το νερό, αλλά εκείνη όχι.
Ο Ηλίας ο ελέφαντας φοβάται τα ποντίκια, αλλά εκείνη όχι!
Τελικά, δεν είναι «φοβητσιάρα» η Λελέκα µόνο και µόνο επειδή φοβάται το ύψος – εξάλλου, είναι τόσα εκείνα που δε φοβάται! Κι όταν µάλιστα µαθαίνει να χρησιµοποιεί τη δύναµη της σκέψης, τότε…

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Αρματάς Ανδρέας
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 32
Για παιδιά 4+

Δε φοβάμαι πια… τον γιατρό

Ο Λεωνίδας είναι ένα γενναίο κροκοδειλάκι. Δε φοβάται τίποτα και κανέναν παρά µόνο… τον γιατρό! Έτσι µια µέρα που αρρωσταίνει και η µαµά του φωνάζει τον παιδίατρο, το κροκοδειλάκι τρέχει γρήγορα να κρυφτεί. Άραγε, ο Λεωνίδας θα καταφέρει να ξεπεράσει τον φόβο του για τον γιατρό;

Θα το βρείτε εδώ

Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 20
Για παιδιά 1+

Οι Ατρόμητοι κάνουν το μεγάλο άλμα

Οι Ατρόμητοι είναι η Αλέξια, ο Τάσι και ο σκύλος τους ο Ρόκι. Δεν το ξέρουν ακόμη, αλλά σύντομα θα ανακαλύψουν πώς να κάνουν μαγικά με τα συναισθήματά τους. Με τη συντροφιά του πανέξυπνου και έμπειρου εκπαιδευτή συναισθημάτων, του γλάρου Φλορεστάν, αντιμετωπίζουν κάθε βράδυ συναρπαστικές και διασκεδαστικές προκλήσεις. Μέσα από τις περιπέτειές τους, μαθαίνουμε με ευχάριστο τρόπο πώς να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας, δηλαδή να τα αναγνωρίζουμε, να τα τιθασεύουμε ή να τα αλλάζουμε. Στο βιβλίο , οι φίλοι μας ανακαλύπτουν, μέσα από μια εντυπωσια­κή δοκιμασία, πώς να είναι γενναίοι και να κυριαρχούν στους φόβους τους.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Elsa Punset

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

Σελίδες:44

Για παιδιά 5+

Βόλιος Εμβόλιος

Ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια αποσκοπεί στη μετάδοση γνώσεων μέσα από τη μυθοπλασία και αφορά ένα θέμα που έχει κρίσιμη σημασία για την υγεία των παιδιών: τον εμβολιασμό. Είναι αλήθεια πως σε αυτό το θέμα, όπως και σε αρκετά άλλα θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία των παιδιών, δεν υπάρχουν στην ελληνική παιδική λογοτεχνία παρά ελάχιστες προσπάθειες προσέγγισης. Οι συγγραφείς Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, και Φλώρα Κασσαβέτη, δημοσιογράφος, με τη συνδρομή στην εικονογράφηση της εικαστικού Μαρίας Κουτρουμπά, αποδίδουν με εξαιρετικό τρόπο, ειλικρινή, απλό και απολύτως κατανοητό για ένα παιδί, τη διαδικασία, τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το ταξίδι του Βόλιου από τη στιγμή που μπαίνει στον οργανισμό και ο τρόπος που αναλαμβάνει να εκτελέσει το καθήκον του, που είναι να τον προστατεύσει, αποτυπώνουν ελκυστικά τη σκοπιμότητα των εμβολίων.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφείς: Σπύρος Μαζάνης, Φλώρα Κασσαβέτη

Εκδόσεις: Σόκολη

Για παιδιά 3+