5 στάσεις της γιόγκα που γυμνάζουν, διώχνουν το άγχος και βοηθούν στη συγκέντρωση του έφηβου παιδιού

Η γιόγκα είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης, εάν ψάχνετε τρόπους να γυμνάσετε το σώμα σας, αλλά και να χαλαρώσετε το μυαλό σας.

Υπάρχουν διάφορες μορφές άσκησης που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής υγείας. Εάν το εφηβάκι σας, λοιπόν, ψάχνεται τώρα που και το lockdown έχει περιορίσει τις δυνατότητες άσκησης, η γιόγκα είναι μία ιδανική επιλογή.

Γιόγκα στα σανσκριτικά σημαίνει σύνδεση, ένωση. Η πρακτική στοχεύει στην τέλεια αρμονία μεταξύ σώματος και πνεύματος. Εκτός αυτού, ενισχύει την ευλυγισία, τη δύναμη, βοηθά στη διαχείριση του άγχους και χαρίζει ενέργεια και ευεξία. Συνεπώς, γιατί να μην τους την προτείνετε;

Εμείς σας παρουσιάζουμε 5 βασικές στάσεις της γιόγκα που μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να εξερευνήσουν την πρακτική και -γιατί όχι;- να βελτιώσουν την σωματική και ψυχική τους ρουτίνα

Η στάση του Βουνού

Η Tadasana είναι μία όρθια στάση. Οι όρθιες στάσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους νέους να ξεκινήσουν γιόγκα, καθώς βοηθούν στη σωστή στάση του σώματος και είναι από τις βασικές, αν θέλουν μελλοντικά να συνεχίσουν με την πρακτική τους. Οι όρθιες στάσεις βοηθούν επίσης στη διάταση των μυών των πιδιών, καθώς και την ενδυνάμωσή τους.

Όσον αφορά τη σύνδεση με το πνεύμα, η ιδέα ότι τα πόδια είναι συνδεδεμένα με τη γη, συμβάλλει στο να νιώθεις προσγειωμένος. Εξηγήστε στο παιδί, λέγοντάς του ότι τους βοηθά να σκέφτονται σημαντικές πλευρές του κόσμου, όπως η φύση και η ενσυναίσθηση.

Στάση του Κάτω Σκύλου

Ο κάτω σκύλος (Adho Mukha Svanasana) ανήκει στις αντεστραμμένες στάσεις και σωματικά βοηθά τους εφήβους να δυναμώσουν τα χέρια και τα πόδια, όπως επίσης τους τένοντες και την πλάτη. Σε κάθε αναπνοή φεύγει η ένταση, ρυθμίζεται η κυκλοφορία του αίματος, ενώ χαλαρώνει και το μυαλό, καθώς είναι η στάση που αδειάζει τη σκέψη.

Η Στάση του Λωτού

Γνωστή και ως Padmasana, είναι μία καθιστή στάση. Βοηθά στην ευλυγισία των γλουτών, στην πέψη, μειώνει την ένταση των μυών και χαλαρώνει το μυαλό. Αυτή η στάση είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για την πρακτική, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγεται, αν υπάρχουν προβλήματα στα γόνατα και να προτιμάται ένα απλό οκλαδόν. Καλό είναι βέβαια να προσπαθήσει να την τελειοποιήσει τη στάση, σιγά σιγά, χωρίς να ζορίζεται και να υποφέρει το σώμα. Με υπομονή και αναπνοές.

H στάση του Πολεμιστή


Η Virabhadrasana έχει τέσσερις εκδοχές. Εν προκειμένω θα μιλήσουμε για τη Virabhadrasana 2, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Είναι μία στάση που χαρίζει ενέργιεα, ενώ αποβάλλει το στρες. Δυναμώνει τους μύες των χεριών, των ποδιών, των ώμων και της πλάτης, ενώ βοηθάστην βελτίωση της ισορροπίας και της συγκέντρωσης. Ακόμη, ανοίγει τους πνεύμονες και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Η στάση του Δέντρου


Η Vrkasana στοχεύει στα πόδια και τον πυρήνα, ενώ βοηθά το εφηβάκι να βρει την ισορροπία. Ένας δυνατός κορμός είναι πάντα ένας πολύ καλός παράγοντας υγείας και η γιόγκα είναι η ιδανική άσκηση για αυτό. Η στάση αυτή είναι μία καλή στάση ξεκινήματος και τεστάρει τις ικανότητες του κορμού, προτού μεταβεί στις πιο δύσκολες άσανες (στάσεις). Επίσης, αυτή η άσανα δυναμώνει και τα πόδια.

Namaste!