5 πράγματα που κάνουν καλύτερα οι μπαμπάδες στην ανατροφή των παιδιών

Όσο και αν οι μαμάδες πιστεύουν ότι κάνουν πάντα το σωστό στην ανατροφή των παιδιών, σε ορισμένα πράγματα οι μπαμπάδες επιλέγουν καλύτερες λύσεις.

Τουλάχιστον, λειτουργούν διαφορετικά από τις μαμάδες και το αποτέλεσμα αποδεικνύεται πολύ πιο λειτουργικό για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, αυτό δε σημαίνει ότι ο ένας γονιός είναι καλύτερος από τον άλλο, αλλά ότι οι μπαμπάδες λειτουργούν διαφορετικά. Και πολλές φορές αυτό είναι πιο αποτελεσματικό.

Τελικά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το θέμα δεν είναι ο ένας γιονιός να μιμηθεί τον άλλο, αλλά τελικά να συνεργαστούν για να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδια ισορροπημένα.

Ιδού μερικές περιπτώσεις που οι μπαμπάδες μπορεί να λειτουργήσουν πιο ευεργετικά

1️. Αφήνουν τα παιδιά να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και ρίσκα

2️. Εμπιστεύονται την διαίσθηση τους

3️. Οι μπαμπάδες δεν προσκολλώνται στις λεπτομέρειες. Π.χ. οι μπαμπάδες δεν «κολλάνε» στους χρωματικούς συνδυασμούς των ρούχων που φοράνε τα παιδιά, αλλά απλά ενδιαφέρονται να είναι ντυμένα κατάλληλα, πρακτικά σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και την ελεύθερη βούληση του.

4️. Καταλαβαίνουν καλύτερα τα παιδιά, γιατί είναι και εκείνοι «παιδιά»

5️. Οι μπαμπάδες περιμένουν πριν επέμβουν

Ετσι λοιπόν βλέπουμε ότι ενώ οι μητέρες λατρεύουν τα παιδιά τους και νομίζουν ότι τα ξέρουν «όλα», έχουν να διδαχθούν πολλά και από τη μέθοδο διαπαιδαγώγησης των μπαμπάδων και πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην άποψή τους και να τους εμπιστευθούν.

Άλλωστε η καλύτερη διαπαιδαγώγηση είναι αυτή που και οι δύο γονείς με το δικό τους μοναδικό τρόπο συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των παιδιών και ο καθένας σέβεται αυτό που «φέρνει» ο άλλος.

Μάριος Ανδρέου – Παιδίατρος

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχουν μπαμπάδες που αλίμονο αν κάνουν «γυναικείες δουλειές», και άλλοι που λερώνονται με κακά

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος των ανδρών από τη στιγμή που θα γίνουν μπαμπάδες;