5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά

Γιατί τα ντόνατς έχουν τρύπα στη μέση και τα παράθυρα των αεροπλάνων είναι στρογγυλά; Γιατί οι μπανάνες έχουν κυρτό σχήμα και γιατί οι κουμπαράδες μας είναι γουρουνάκια; Γνωρίζετε, μήπως, γιατί η μόνη πινακίδα σε οχτάγωνο σχήμα είναι το STOP;

Σε αυτές τις απορίες σκοπεύει να απαντήσει το συγκεκριμένο άρθρο μέσα από πληροφορίες που αντλήσαμε από το Brightside.com.

Γιατί τα ντόνατς έχουν μία τρύπα στη μέση

αντικείμενα1

Όχι, δεν είναι για να τα κρατάμε και να τα καταναλώνουμε πιο εύκολα, αλλά για να τηγανίζεται όλη η ζύμη ομοιόμορφα. Υπάρχει, μάλιστα, μια ιστορία η οποία θέλει το πρώτο ντόνατς να φτιάχτηκε από έναν 16χρονο καπετάνιο, ο οποίος έκανε μία τρύπα στο κέντρο ενός ζυμαριού και το τηγάνισε.

Γιατί το STOP είναι οχτάγωνο

αντικείμενα2

Είχατε ποτέ αναρωτηθεί γιατί δεν είναι, ας πούμε, τρίγωνο ή στρογγυλό, όπως τα άλλα σήματα στον δρόμο; Το STOP έχει μοναδικό σχήμα για να μπορεί ο οδηγός να το αναγνωρίζει από μακριά, ακόμα και από το πίσω μέρος του.

Γιατί τα παράθυρα στα αεροπλάνα είναι στρογγυλά

αντικείμενα3

Επειδή κατ’ αυτό τον τρόπο το φορτίο αέρα που περνά από αυτά, στη διάρκεια της πτήσης διαχέεται ομοιόμορφα χωρίς να συσσωρεύεται σε ένα σημείο. Αν ήταν, για παράδειγμα, τετράγωνα η πίεση του αέρα δεν θα μοιραζόταν σωστά και θα οδηγούσε στο σπάσιμο των τζαμιών.

Γιατί έχουμε γουρουνάκια κουμπαράδες

αντικείμενα

Υπάρχουν δύο εκδοχές που απαντούν σε αυτή την απορία. Η πρώτη έχει να κάνει με το γουρουνάκι ως ζώο και η δεύτερη με το γουρουνάκι ως… όνομα (στα αγγλικά).

Εκδοχή 1η: Το γουρούνι ήταν από πάντα σύμβολο αφθονίας και ευημερίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Πριν από τη βιομηχανική επανἀσταση, οι αγροτικές οικογένειες στην Αγγλία, στη Γαλλία ή στη Γερμανία είχαν τη συνήθεια να κρατούν κατά μέρος ένα γουρουνάκι, για να μπορούν να το πουλήσουν σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης. Έτσι οι πρώτοι κουμπαράδες απέκτησαν το σχήμα του γουρουνιού για να συμβολίσουν το προνοητικό πνεύμα εγκράτειας και αποταμίευσης.

Εκδοχή 2η: Πριν ακόμα το τραπεζικό σύστημα υπάρξει όπως το ξέρουμε, οι άνθρωποι συνήθιζαν να φυλάττουν τα χρήματά τους σε πήλινα δοχεία τα οποία ονόμαζαν «pygg», από το είδος πυλού με το οποίο φτιάχνονταν. Με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη του τραπεζικού συστήματος, το «pygg», που θυμίζει πολύ τη λέξη «pig» (γουρούνι) αντί για ένα απλό βάζο που έκρυβαν χρήματα μετατράπηκε στον γνωστό «piggy» κουμπαρά μας.

Γιατί οι μπανάνες έχουν κυρτό σχήμα

αντικείμενο4

Το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων μάς έρχεται σε αυτό το σχήμα, επειδή στη διάρκεια ανάπτυξής του προσπαθεί να φτάσει όλο και πιο έξω από το δέντρο του και να τραβήξει όσο περισσότερο ήλιο μπορει.