Σίγουρα δεν θα αφήνατε το μωρό σας να κάνει κούνια χωρίς την προστατευτική μπάρα μπροστά του. Όπως σίγουρα δεν θα οδηγούσατε χωρίς να φορέσετε στο παιδί σας ζώνη ή να το δέσετε στο ειδικό καθισματάκι.
Πόσες φορές, όμως, έχετε διασχίσει το δρόμο τραβώντας το βιαστικά από το χέρι; Και πόσες φορές έχετε ανέβει σε μια κυλιόμενη σκάλα χωρίς να προσέξετε τα βήματα του μικρού σας; Οι κίνδυνοι για ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι χιλιάδες, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε έναν τεράστιο και χαώδη χώρο, όπως τα μαγαζιά και τα malls!
Η ασφάλεια για εμάς στο infokids.cy είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και για αυτό συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 5 πιο καίρια σημεία που πρέπει να προσέξετε όταν βγείτε για ψώνια με τα παιδιά σας.
- Βιτρίνες και ράφια μαγαζιών: Η τελευταία μόδα θέλει τα μαγαζιά να έχουν ανοιχτές βιτρίνες. Να μην μεσολαβεί τίποτα ανάμεσα στον πελάτη και το προϊόν. Έτσι όλα τοποθετούνται σε σταντς και ράφια στα οποία οι διερχόμενοι έχουν άμεση πρόσβαση. Η συγκεκριμένη “πολιτική”, όμως, είναι πολύ επικίνδυνη για τα παιδιά, αφού δεν τους είναι εύκολο να αντιληφθούν το μέγεθος του αντικειμένου που με τόση αθωότητα πάνε να αγγίξουν. Και έτσι μπορεί εύκολα να βρεθούν κάτω από χιλιάδες πράγματα, όπως ρούχα, γυαλιά ηλίου ή ακόμα χειρότερα ξύλα! Πρόσφατα βρέθηκα με τα ανήψια μου σε ένα κατάστημα οπτικών. Για μια στιγμή η πιο μικρή διέφυγε της προσοχής μου και ακούμπησε ένα σταντ με γυαλιά, το οποίο μάλιστα φαινόταν να είναι γερά στηριγμένο στον τοίχο. Όταν τα γυαλιά και η ολόκληρη η κατασκευή βρέθηκαν στο κεφάλι της μικρής, καταλάβαμε ότι δεν ήταν. Οπότε σε κάθε περίπτωση δεν αφήνουμε τα μικρά να τριγυρίζουν ανέμελα μέσα στα μαγαζιά. Ειδικά αν αυτά είναι γεμάτα περίτεχνες κατασκευές…
- Κυλιόμενες σκάλες: Μερικά παιδιά τις αντιμετωπίζουν ως παιχνίδι και άλλα με φόβο. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει το δικό σας μην το αφήσετε να ανεβοκατεβαίνει μόνο τις κυλιόμενες. Κρατήστε του το χέρι για να μπορείτε να το καθοδηγείτε, βεβαιωθείτε ότι κοιτά μπροστά και τα χέρια του δεν αγγίζουν κανένα σημείο που μπορεί να το τραυματίσει. Επίσης, τσεκάρετε τα κορδόνια του. Πρέπει να είναι δεμένα για να μην πιαστούν ανάμεσα στα σκαλιά και τραβήξουν το παιδί προς τα πίσω…
- Ανελκυστήρες: Πολλά παιδιά τραυματίζονται όταν τα χεράκια τους πιάνονται ανάμεσα στις πόρτες των ασανσέρ. Οι αισθητήρες των ανελκυστήρων αντιλαμάβονται την κίνηση, αλλά τα δαχτυλάκια των παιδιών μπορεί να είναι τόσο μικρά που να περάσουν απαρατήρητα. Επίσης, προσέξτε το κενό μεταξύ της βάσης του ασανσέρ και του πατώματος. Υπάρχει περίπτωση το πόδι του μικρού σας να κολλήσει εκεί. Προσπαθήστε να μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας να ακουμπούν τις πόρτες των ασανσέρ και να βγαίνετε από αυτά χωρίς να τρέχετε! Επίσης, μην σταματάτε τις πόρτες με τα χέρια ή τα πόδια σας. Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα για το παιδί σας.
- Καροτσάκια: Συνηθίζετε να βάζετε το παιδι σας στο καροτσάκι του σούπερ μάρκετ; Είναι μια εύκολη λύση, αλλά επικίνδυνη. Το κέντρο βάρους του καροτσιού αλλάζει πολύ συχνά, λόγω της μετακίνησης των προϊόντων, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά μετά από κάποια απότομη κίνηση να τραυματίζονται στον αυχένα ή την πλάτη. Επίσης, επειδή ακριβώς το καροτσάκι δεν είναι αρκετά σταθερό μπορεί εύκολα να αναποδογυρίσει. Οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να κρατάτε το παιδί δίπλα στο καρότσι ή να το μετακινείτε με τα ειδικά σχεδιασμένα καρότσια – αμαξάκια.
- Περιπλανόμενο παιδί: Τα πολυκαταστήματα είναι ένα πρόσφορο έδαφος για να χαθεί ένα παιδί. Τι μπορείτε να κάνετε αν σας συμβεί κάτι τέτοιο ή βρείτε ένα παιδί να περιπλανιέται μόνο του στο εμπορικό; Αρχικά, κρατήστε το παιδί απασχολημένο. Με βιβλία, κουβέντα, παιχνίδι. Αν βαρεθεί είναι σίγουρο πως θα αρχίσει να ψάχνει τρόπους να διασκεδάσει. Έπειτα, δώστε του τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας. Γράψτε το σε ένα χαρτί και εξηγήστε του για ποιον λόγο του το δίνετε. Αν πρόκειται για πολύ μικρό παιδί τότε τοποθετήστε το στην τσέπη των ρούχων του. Προετοιμάστε το παιδί σας πριν τη βόλτα και για αυτό το ενδεχόμενο. Είναι καλό να ξέρει τι πρέπει να κάνει αν τύχει και σας χάσει. Τέλος, μην πανικοβληθείτε (όσο μπορείτε). Αν καταλάβετε ότι το παιδί σας λείπει από δίπλα σας επικοινωνήστε αμέσως με τους υπεύθυνους του καταστήματος και εκείνοι θα σας ενημερώσουν για το τι πρέπει να γίνει μετά.