Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 εύκολες, γρήγορες, νόστιμες και υγιεινές συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη, τα οποία θα λατρέψουν οι μικροί… γλυκατζίδες σας.
Τα παιδιά αγαπούν κάθε τι γλυκό και αν προσπαθείτε να μειώσετε και εσείς τη ζάχαρη στη διατροφή τους, δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω συνταγές, καθώς περιέχουν κυρίως μέλι και όχι ζάχαρη.
Στρούντελ Μήλου
Υλικά
για το φύλλο
300γρ αλεύρι ολικής άλεσης,
μισό ποτήρι παρθένο ελαιόλαδο,
αλάτι,
30 γρ. χυμός μήλου συμπυκνωμένος
για τη γέμιση:
1,2 κιλά μήλα
50γρ σταφίδες ή αποξηραμένα σύκα ή βερίκοκα,
50γρ κουκουνάρι ή καρύδια, αμύγδαλα,
χυμός 1 λεμονιού,
φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού.
κανέλα
γαρύφαλλο ή/και πιπερόριζα
γλυκάνισο
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά της ζύμης με ένα πιρούνι και με γρήγορες κινήσεις σχηματίστε ένα ζυμάρι. Μόνο στο τέλος πλάστε με τα χέρια για πολύ λίγο για να μην μεταφέρετε ζέστη στη ζύμη. Αφήστε στο ψυγείο για 30′. Πλύνετε τη σταφίδα, ξεφλουδίστε τα μήλα, και κόψτε τα σε μικρά και λεπτά κομματάκια. Σε ένα μεγάλο δοχείο, βάλτε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια μεταφέρετε σε ένα βαθύ τηγάνι και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά. Απλώστε το φύλλο με τον πλάστη, βάλτε τη γέμιση και τυλίξτε σε ρολό ή ατομικές μεριδούλες. Ψήστε στους 200°C για 40 περίπου λεπτά.
Μπισκότα με μέλι, αμύγδαλα και ελαιόλαδο
Υλικά:
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
αλάτι
115γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
115γρ
ελαιόλαδο
μέλι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αλέθουμε τα αμύγδαλα με ένα μπλέντερ. Αλέθουμε και τις νιφάδες βρώμης. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τα αμύγδαλα και τις νιφάδες βρώμης. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε πρώτα το ελαιόλαδο και μετά το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα απλώνουμε στο αντικολλητικό χαρτί.Ψήνουμε τα μπισκότα μας για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Διατηρούνται αεροστεγώς κλεισμένα για αρκετές μέρες.
Pancakes από βρώμη με μέλι και μπανάνα
Υλικά :
½ φλιτζάνι βρώμη
½ κουταλιά του γλυκού baking powder
½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
¼ της κουταλιάς του γλυκού αλάτι
2 ασπράδια αυγού
½ φλιτζάνι γάλα με 1,5% λιπαρά
1 μπανάνα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Βάζετε τη βρώμη, την κανέλα και το αλάτι στο multi και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα σύρμα τα ασπράδια, το baking powder και το γάλα. Προσθέτετε την αλεσμένη βρώμη στο μείγμα με το γάλα και ανακατεύετε. Μετά το ψήσιμο σερβίρετε με λίγο μέλι και φέτες μπανάνας.
Κέικ αχλαδιού
Υλικά
4 αχλάδια
450γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
5 ασπράδια
200ml. ελαιόλαδο
450γρ. μέλι
Εκτέλεση:
Κόβετε τα αχλάδια σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ καλά τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το μέλι και συνεχίζετε να χτυπάτε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα με τα ασπράδια στο μπολ με το αλεύρι. Προσθέτετε τα αχλάδια και τα ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε το μείγμα σε φόρμα για κέικ που έχετε λαδώσει και αλευρώσει. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 50-55 λεπτά.
Ζελέ με γάλα και φρούτα
Υλικά:
1 φακελάκι ζελέ χωρίς ζάχαρη με άρωμα φράουλας
1 φλιτζ τσαγιού ζεστό άπαχο γάλα
1 φλιτζ τσαγιού κρύο άπαχο γάλα
2 κουτ σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μήλο
2 κουτ σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο αχλάδι
2 κουτ σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια μπανάνα
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε το ζεστό άπαχο γάλα και διαλύετε μέσα το ζελέ με το άρωμα φράουλας. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε μέσα το κρύο άπαχο γάλα. Εάν το γάλα δείχνει να κόβει και να κάνει μικρά γρομπαλάκια βάλτε το μείγμα στο μίξερ και χτυπήστε το μέχρι να γίνει ομοιογενές. Μοιράστε τα ψιλοκομμένα φρούτα σε 4 μπολάκια. Περιχύστε τα με το μείγμα ζελέ και γάλακτος. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά εκτός ψυγείου για περίπου ¾ της ώρας και κατόπιν βάλτε τα στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξουν καλά. Τα ξεφορμάρετε και τα σερβίρετε στα πιάτα.