14χρονος «αναστήθηκε» 45 λεπτά μετά το θάνατό του – Το σπάνιο σύνδρομο του Λαζάρου

Η ιστορία του θα μπορούσε να θυμίζει σενάριο ταινίας, κι όμως είναι πραγματικότητα.

Ο 14χρονος John ήταν νεκρός για 45 λεπτά, μέχρι που η μητέρα του άγγιξε τα πόδια του και εκείνος επανήλθε.

Η απίστευτη ιστορία του

Ο John έπαιζε στην παγωμένη λίμνη Sainte Louise στο Μιζούρι με δύο φίλους του, τον Ιανουάριο του 2015. Ξαφνικά ο πάγος κάτω από τα πόδια τους έσπασε και τα τρία αγόρια βρέθηκαν να βυθίζονται στο παγωμένο νερό της λίμνης. Οι δύο φίλοι του John κατάφεραν να βγουν, αλλά ο 14χρονος βρέθηκε στο βυθό της λίμνης και ήταν κάτω από το νερό για 15 λεπτά.

Οι διασώστες τον μετέφεραν στο νοσοκομείο St. Joseph και προσπαθούσαν, ανεπιτυχώς, να τον επαναφέρουν για σχεδόν 45 λεπτά. Οι προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες και ο έφηβος θεωρήθηκε νεκρός. Η επιστήμη είχε «σηκώσει τα χέρια ψηλά», και οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα πια.

«Περπάτησα ως την άκρη του κρεβατιού, ακούμπησα τα πόδια του και ήταν κρύα και παγωμένα», είπε η μητέρα του.

Ξαφνικά, όσο η μητέρα του έκλαιγε και προσευχόταν πάνω από το σώμα του νεαρού, η καρδιά του ξεκίνησε και πάλι να χτυπά.

Οι γιατροί είπαν στους γονείς του John πως ο νεαρός είχε υποστεί εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη και τα όργανά του είχαν υποστεί βλάβη. Και ακόμα κι αν επιβίωνε θα ήταν σε κωματώδη κατάσταση για το υπόλοιπο της ζωής του.

Κι όμως ο John ξεκίνησε σιγά σιγά να αναρρώνει και 16 μέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο πήρε εξιτήριο αφήνοντας άναυδη την ιατρική κοινότητα και την οικογένειά του. Σήμερα είναι υγιέστατος και δεν έχει καμία ανάμνηση από το ατύχημα. Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση όπου κάποιος που θεωρήθηκε νεκρός «αναστήθηκε».

Το σπάνιο σύνδρομο του Λαζάρου

Αυτές οι περιπτώσεις είναι γνωστές ως το Σύνδρομο του Λαζάρου. Όταν ο σφυγμός ξαφνικά επιστρέφει στο σώμα αρκετή ώρα αφού η καρδιά έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Σύμφωνα με το Medical News Today, το σύνδρομο του Λαζάρου καταγράφηκε πρώτη φορά στην ιατρική βιβλιογραφία το 1982 ενώ έκτοτε έχουν υπάρξει τουλάχιστον 38 καταγεγραμμένες περιπτώσεις.