Το σιρόπι για τον βήχα που σκοτώνει παιδιά: Στα 89 συνολικά τα θύματα – Τι ψάχνουν οι αρχές

Το σιρόπι για τον βήχα που σκοτώνει παιδιά: Στα 89 συνολικά τα θύματα - Τι ψάχνουν οι αρχές

Μετά τον θάνατο των 69 παιδιών στην Γκάμπια, οι αρχές της Ινδονησίας θα ερευνήσουν περιστατικά σοβαρών νεφρικών βλαβών που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 20 παιδιών στην πρωτεύουσα Τζακάρτα φέτος, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές σήμερα.

Η έρευνα ξεκίνησε την ώρα που οι αρχές στη Γκάμπια επεσήμαναν ότι σχεδόν 70 παιδιά πέθαναν από οξεία νεφρική ανεπάρκεια αφού κατανάλωσαν σιρόπι για τον βήχα και την καταρροή, το οποίο παράγει η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Maiden.

Η Ινδονησία θα συντονίσει την έρευνά της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδονησίας (BPOM) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα σιρόπια αυτά δεν εισάγονται στη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι επικοινωνεί με ειδικούς του ΠΟΥ οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση της Γκάμπιας και έχει συστήσει ομάδα μαζί με την παιδιατρική ένωση της Ινδονησίας (IDAI) και ένα νοσοκομείο της Τζακάρτας προκειμένου να εξετάσουν την αιτία των θανάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 40 παιδιά σε όλη τη χώρα εμφάνισαν σοβαρές νεφρικές βλάβες, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πότε αναφέρθηκε το πρώτο περιστατικό.

Τι ψάχνει η Ρυθμιστική Αρχή της Ινδίας

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του κρατιδίου της Μαχαράστρα στην Ινδία ζήτησε σήμερα να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα φαρμακευτικά σιρόπια, κυρίως για τον εντοπισμό του ποσοστού διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, μετά το θάνατο δεκάδων παιδιών.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μία μέρα αφού οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν την παραγωγή στη φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals, αφού έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκάλυψε ότι το φάρμακο αυτό ενδέχεται να συνδέεται με τον θάνατο δεκάδων παιδιών στη Γκάμπια.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden για τον βήχα και την καταρροή, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Διαβάστε επίσης:

Συγκίνηση: Αυτό ήταν το τελευταίο έργο του μικρού Λάμπρου πριν φύγει από τη ζωή (εικόνα)

Χαμός στο Μακάρειο: Στάση εργασίας μετά τη διαθεσιμότητα 2 ιατρών για τον θάνατο της 15χρονης Ιωάννας

Θρίλερ με τον σκελετό νεαρού κοριτσιού – Βρέθηκε στον κήπο παιδόφιλου