Το πώς συμπεριφερόμαστε στους ψυχικά ασθενείς είναι δείγμα πολιτισμού

Η Επιτροπή Εποπτείας Ψυχικά Ασθενών θεωρεί ότι ο τρόπος, που αντιμετωπίζεται η ψυχική νόσος, αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού μας και οι άνθρωποι καλούνται τις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, να τις προσαρμόσουν στη δική τους κουλτούρα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ψυχικά ασθενών συνανθρώπων τους.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Επιτροπή Εποπτείας Ψυχικά Ασθενών αναφέρει ότι οι ψυχικά νοσούντες συνάνθρωποί μας, συνεχίζουν εδώ και χρόνια να βιώνουν την απόρριψη και τον παραγκωνισμό, για να σημειώσει ότι «από αρχαιοτάτων χρόνων, ο ψυχικά ασθενής, είχε ξεχωριστή θέση στην κοινωνία που ζούσε και η αντιμετώπιση που είχε, ήταν ανάλογη με τον πολιτισμό και την κουλτούρα».

«Στη σημερινή εποχή, παρόλο που υπάρχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση απέναντι στη ψυχική νόσο, δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το στίγμα  που βιώνει ο ψυχικά πάσχοντας.

Ως κοινωνία, καλούμαστε να αποδείξουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας προς τον συνάνθρωπό μας, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τις δικές του δυσκολίες, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο», είπε.

Όπως προσθέτει «το λιγότερο που θα μπορούσαμε να του προσφέρουμε, είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για εύκολη πρόσβαση του σε κατάλληλες θεραπευτικές δομές, στις οποίες θα τυγχάνει αξιοπρεπούς περίθαλψης», για να σημειώσει πως «εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, οι συνθήκες διαβίωσης στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και σε στέγες, που αποδεικνύουν την έλλειψη κατάλληλων κτηριακών δομών και  θεραπευτικών προγραμμάτων».
 
Επισημαίνει ακόμα ότι «για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς, έμπρακτα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία θα έχει ως στόχο την δημιουργία καταλληλότερων δομών και θεραπευτικών προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες θεραπευτικές ανάγκες», σημειώνοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγιναν αρκετές μεταρρυθμίσεις με θετικό αποτέλεσμα».