Τι θα γίνει τελικά με την κάρτα εισόδου και τους φρουρούς ασφαλείας στα σχολεία;

Δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις  αναβάλλεται η υλοποίηση ορισμένων μέτρων για την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία (ειδικότερα αυτό της κάρτας εισόδου-εξόδου), τα οποία αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά την απαγωγή των δύο εντεκάχρονων μαθητών από δημοτικό σχολείο στις Καμάρες, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Χθες, εξέπνευσε το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω των εγκυκλίων που απέστειλε στις σχολικές μονάδες, για εφαρμογή του μέτρου καρτών εισόδου-εξόδου, καθώς και για την αγορά υπηρεσιών φρούρησης των σχολείων για μια ώρα (σ.σ. 7:00-8:00 το πρωί).

Μιλώντας στον REPORTER, και κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο εφαρμόστηκαν ή σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία εφαρμογής των μέτρων, ο πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών Ντίνος Έλληνας, ανέφερε πως όλα θα υλοποιηθούν, αρκεί να γίνονται διαβουλεύσεις και να λαμβάνονται αποφάσεις από κοινού, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους.

Η κάρτα εισόδου-εξόδου

«Για την κάρτα εισόδου γνωρίζετε ότι υπήρξαν αντιδράσεις από τη συντεχνία των δασκάλων, ΠΟΕΔ, και έδωσε εντολή στις διευθύνσεις να μην συνεργαστούν γιατί, όπως τοποθετήθηκαν, αφού δεν υπάρχουν περιφράξεις, ίσως να μην πρέπει να μην εφαρμοστεί το μέτρο είτε ολοκληρωτικά είτε μερικώς στα σχολεία», ανέφερε ο κ. Έλληνας.

«Η ουσία», συνέχισε, «δεν είναι να υπάρξει σύγκρουση και αντιπαράθεση, η ουσία είναι να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη, ώστε να συναποφασίζεται και να συμφωνείται και να μπορεί να έχει και αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα δεν έρχεται όταν γίνεται κάτι με διαφορετικές απόψεις και αντιπαραθέσεις».

«Η κάρτα εισόδου», υπογράμμισε ο Ντίνος Έλληνας, «είναι ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια για ασφάλεια και υγεία στα σχολεία, δεν μπορεί από μόνη της να επιφέρει τη λύση. Το θέμα είναι ότι στο άκουσμα κάποιος ότι πρέπει να έχει κάρτα για να μπει στο σχολικό χώρο θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές μέσα, όποιος πρόκειται να παρανομήσει. Εάν όμως δεν υπάρχουν περιφράξεις γύρω από το σχολείο, αντιλαμβάνεστε ότι ούτε η κάρτα εισόδου μπορεί να σώσει την κατάσταση ούτε τίποτα. Σημασία έχει να περιφρουρήσουμε τα σχολεία μας και να είναι ανοικτά για αυτούς που πρέπει να είναι ανοικτά. Η κάρτα εισόδου με την περίφραξη είναι σίγουρα πιο ολοκληρωμένη».

Πότε θα μπουν στα σχολεία φρουροί ασφαλείας

Όσον αφορά το θέμα της φρούρησης, ο κ. Έλληνας διαβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει να μπαίνει σε τροχία υλοποίησης. Ωστόσο, υπάρχουν κωλύματα και αυτά αφορούν την μια και μόνο ώρα που πρέπει να προσέρχεται ο φρουρός σε σχολεία, αλλά και το γεγονός πως κάποια από αυτά βρίσκονται σε χωριά της επαρχίας με αποτέλεσμα τα χρήματα που δίνονται να μην είναι αρκούν για βενζίνη. Ωστόσο, οι σχολικές μονάδες έχουν επικεντρωθεί στις σχολικές μονάδες μεγάλου κινδύνου.

«Δεν ήταν τόσο εύκολο να εξυπηρετηθούν αμέσως όλες οι σχολικές μονάδες. Επικεντρωθήκαμε αρχικά στις σχολικές μονάδες ισχυρού κινδύνου, στα σχολεία που βρίσκονται στις δημαρχούμενες περιοχές για να μπορούν με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετηθούν όλες σχολικές μονάδες κατά το μέγιστο βαθμό. Αντιλαμβάνεστε πως είναι δύσκολο για μία ώρα ένας φρουρός ασφαλείας, για παράδειγμα στην Τριμίκλινη ή στο Πελένδρι, για να πληρωθεί οκτώ ευρώ και μετά να επιστρέψει πίσω στην πόλη. Με τη βενζίνη την οποία θα χρησιμοποιήσει, ούτε τα οκτώ ευρώ δεν θα πάρει. Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις που δεν μπορεί να είναι εφικτή η περιφρούρηση όπως στην ύπαιθρο και οι απομακρυσμένες περιοχές. Μια ώρα φρούρηση σε τέτοιες περιοχές είναι δύσκολο για κάποιον που δεν μένει εκεί», σημείωσε ο Ντίνος Έλληνας.

Τι θα γίνει τελικά με την περίφραξη των σχολικών χώρων

Προς υλοποίηση βρίσκεται και το μέτρο της περίφραξης των σχολείων. Μέτρο το οποίο θεωρείται ως το σημαντικότερο για την ασφάλεια των σχολικών χώρων, ενώ ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου αρκετές Σχολικές Εφορίες έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες. Λόγω, ωστόσο των χρονοβόρων διαδικασιών, το μέτρο θα καθυστερήσει μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σχολικών Εφοριών «έχουν σταλεί από το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, σε όλες τις σχολικές εφορίες τα χρήματα, ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Έχουν βγει σε προσφορές πολλές σχολικές εφορίες, απ΄εκέι και πέρα οι διαδικασίες είναι πιο χρονοβόρες από τα υπόλοιπα μέτρα, γιατί σ΄αυτή εμπλέκονται ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, η Αρχή Ηλεκτρισμού και γι’ αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο. Πιστεύουμε πως μέχρι τον Αύγουστο θα εφαρμοστεί».

Ο Ντίνος Έλληνας είπε πως «το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε και να υπενθυμίσουμε είναι πως για πρώτη φορά έχουν δοθεί τόσα εκατομμύρια για να βελτιώσουμε τις σχολικές μας μονάδες ασχέτως από το πώς προήλθε και το γεγονός πως φτάσαμε να το κάνουμε αυτό το 2019 και όχι από πιο πριν. Σημασία έχει ότι έχουν ευαισθητοποιηθεί και η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και όλοι όσοι εμπλέκονται».

Σημειώνεται πως για τα θέματα ασφάλεια και υγείας στα σχολεία έχει συσταθεί από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, Ηλία Μαρκάτζιη, νέα Επιτροπή, η οποία θα εξετάζει και θα επιβλέπει μέχρι πού είναι οι διαδικασίες και αναμένεται να έχει συναντήσεις και με τους εμπλεκόμενους(σ.σ. οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς).