Τι να κάνετε και τι όχι όταν είστε κάπου και το παιδί αρνείται να φύγει την ώρα που πρέπει

Αντιστοίχως, μπορεί να το αντιμετωπίζουμε και ως γονείς. Ο εγγεγραμμένος ψυχολόγος Χάρης Αντωνίου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πόσες φορές σαν παιδιά πηγαίναμε κάπου με τους γονείς μας και δεν θέλαμε να φύγουμε, είτε αυτό ήταν παιδική χαρά ή λούνα παρκ, είτε σπίτι φίλων, στη γιαγιά ή στη θεία.

Αντιστοίχως, μπορεί να το αντιμετωπίζουμε και ως γονείς. Ο εγγεγραμμένος ψυχολόγος Χάρης Αντωνίου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει πολύτιμες συμβουλές προς τους γονείς, για το πώς να καταφέρουν να κάνουν τα παιδιά τους να… ξεκολλήσουν, όταν αρνούνται να φύγουν την ώρα που πρέπει.

Να λέτε στο παιδί περίπου ποια ώρα θα φύγετε από κάπου ώστε να είναι προετοιμασμένο. Για παράδειγμα, πείτε θα σου πω ότι πρέπει να φύγουμε 5 λεπτά νωρίτερα. Έτσι θα έχεις αρκετό χρόνο για να αποχαιρετήσεις τους φίλους σου, να συμμαζέψεις τα παιχνίδια και να ετοιμαστείς να φύγουμε.

Μην αρχίσετε να λέτε περίμενε να πω στο μπαμπά πόσο ανυπάκουος είσαι. Δε θα ευχαριστηθεί καθόλου. Με αυτό το τρόπο το παιδί αρχίζει να φοβάται τους γονείς και μαθαίνει οτι η αγάπη των γονιών γεννιέται υπό όρους.

Παίξτε ένα παιχνίδι. Πείτε θα μετρήσω ως το 10 για να δουμε προλαβαίνεις να φορέσεις το μπουφάν σου. Έτσι το παιδί θα ξεχάσει την αντίσταση του και θα εστιάσει στον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να κάνει αυτό που του ζητάτε. Αν το παιδί δε προλάβει μέχρι να φτάσετε το 10 πείτε λυπάμαι που δε πρόλαβες, θα σε βοηθήσω εγώ να βάλεις το μπουφάν σου και όταν πάμε σπίτι θα εξασκηθούμε σε αυτό το παιχνίδι ώστε να μπορείς να κάνεις αυτό που σου ζητάω όταν θα μετράω ως το 10.

Μην το δωροδοκείτε. Η δωροδοκία μαθαίνει στο παιδί να μην υπακούει μέχρι να του υποσχεθείτε ένα υλικό αντάλλαγμα. Αντίθετα προβάλετε μια θετική συνέπεια. Πείτε αν ετοιμαστείς στην ώρα σου θα μπορέσουμε να ξαναρθούμε.

Διαβάστε επίσης:

Νεαρή ηθοποιός εξηγεί γιατί έγραψε βιβλίο με τίτλο «Χαίρομαι που πέθανε η μαμά μου»

Σταύρος Κωνσταντίνου: «Παλεύαμε 5 χρόνια να κάνουμε παιδί – Νιώθω ήδη χαζομπαμπάς»

Ραγίζει καρδιές το κοριτσάκι που τραγουδά στη μαμά του λίγο πριν πεθάνει (βίντεο)