Κατά τη διάρκεια της κύησης οι ανάγκες σε ιώδιο αυξάνουν. Αυτό το στοιχείο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, αναφέρει ο Θεόδωρος Λιακάκος, Μαιευτήρας, Χειρούργος, Γυναικολόγος – Μαστολόγος. Άρα, μια διατροφή ελλειμματική σε ιώδιο δημιουργεί στη μέλλουσα μητέρα κίνδυνο υποθυρεοειδισμού. Τα συμπτώματα μοιάζουν με τα συμπτώματα της κύησης (εμετοί, αύξηση βάρους, κούραση), στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η πάθηση μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ενδέχεται, ωστόσο, να εμφανιστεί βρογχοκήλη (αύξηση του όγκου του θυρεοειδούς), όμως στο τέλος του πρώτου τριμήνου συνήθως αποκαθίσταται.
Οι κορυφαίες τροφές με ιώδιο
- Τυρί
- Αγελαδινό γάλα
- Αυγά
- Γιαούρτι
- Πολυβιταμίνες με ποσότητα ιωδίου στα συστατικά τους
- Ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι
- Ψάρια του αλμυρού νερού
- Φύκια θαλάσσης
- Οστρακοειδή
- Γάλα σόγιας
- Σάλτσα σόγιας