«Θρηνούμε τον θάνατο 6 συνανθρώπων μας και η παραβατική συμπεριφορά στους δρόμους συνεχίζεται»: Η Αστυνομία για τα τροχαία

Τον προβληματισμό και την ανησυχία της εκφράζει η Αστυνομία σε ανακοίνωσή που εξέδωσε σχετικά με τα τροχαία δυστυχήματα και την οδηγική συμπεριφορά των Κυπρίων.

Χαρακτηριστικό είναι το σημείο της ανακοίνωσης το οποίο αναφέρεται στα θανατηφόρα τροχαία των τελευταίων ημερών και τις παρατυπίες που συνεχίζουν, παρ’ όλα αυτά, οι οδηγοί να κάνουν.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση

H Αστυνομία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το γεγονός, ότι ενώ τις τελευταίες ημέρες θρηνούμε το θάνατο έξι συνανθρώπων μας σε αντίστοιχες οδικές συγκρούσεις, τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς με την απουσία οδικής συνείδησης, δυστυχώς συνεχίζονται.

Προκαλεί πράγματι μεγάλη απογοήτευση, ότι κατά τους εντεινόμενους ελέγχους στο οδικό δίκτυο, η Αστυνομία εντόπισε τέσσερις ανήλικους τις δύο τελευταίες ημέρες να οδηγούν με τη συνοδεία ή την ανοχή των γονέων τους, χωρίς να κατέχουν άδεια οδήγησης και χωρίς να καλύπτονται από πιστοποιητικό ασφάλειας.

Παράλληλα, παρά το γεγονός, ότι εξαγγέλθηκαν και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα, η Αστυνομία εντόπισε σωρεία από άλλα κραυγαλέα δείγματα μιας λανθάνουσας νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει ριζικά. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 42χρονος στη Λάρνακα οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης βρέθηκε ξαφνικά στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Σήμερα τα ξημερώματα, 24χρονος οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα, έως και 182 χλμ την ώρα αντί του επιτρεπτού ορίου των 100 χλμ την ώρα στον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας – Ριζοελιάς.

Επίσης, τα ξημερώματα σήμερα 22χρονος στην Αγία Νάπα εντοπίστηκε με ποσοστό αλκοόλης 56μg αντί 9μg, και θετικός σε προκαταρκτικό έλεγχο νάρκοτεστ.

Αυτά είναι μερικά από τα δεκάδες περιστατικά που τα μέλη μας καθημερινά έρχονται αντιμέτωπα και αντικατοπτρίζουν την έλλειψη από μερίδα οδηγών, οδικής συνείδησης και σωστής οδηγικής συμπεριφοράς.

Ως Αστυνομία θα συνεχίσουμε τις προληπτικές εκστρατείες, ενημέρωσης και διαφώτισης, αλλά και τους τροχονομικούς ελέγχους και θα εξαντλήσουμε τα όρια αυστηρότητας για τον κάθε παραβάτη, ανεξαρτήτως αν προκαλείται πολλές φορές δυσαρέσκεια, αφού για μας προέχει η ασφάλεια στους δρόμους και η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Είναι πραγματικά τρομακτική και ανυπολόγιστη, η  απώλεια που επιφέρει ο αδόκητος και άδικος χαμός ενός ανθρώπου, συνεπεία οδικής τροχαίας σύγκρουσης. 

Η κάθε θανατηφόρα ή και σοβαρή τροχαία σύγκρουση μας προκαλεί απέραντη θλίψη και προβληματισμό. Ως  Αστυνομία έχουμε πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία.

Στα θέματα της οδικής ασφάλειας, τα μέλη μας καταβάλλουν καθημερινά, συνεχείς, επίμονες και επίπονες, προσπάθειες.

Θα συνεχίσουμε και θα  εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας, για να φέρουμε την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στα θέματα οδικής συνείδησης, η οποία φαίνεται να ευθύνεται στην πλειονότητα των σοβαρών και θανατηφόρων συγκρούσεων.

Παράλληλα η Αστυνομία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένες αψυχολόγητες νοοτροπίες γονέων και για τα λανθασμένα πρότυπα που καλλιεργούνται στην κοινωνία τα οποία δεν είναι δείγμα σοβαρότητας και πολιτισμού. 

Ως  Αστυνομία είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε μηδενική ανοχή γιατί μόνο έτσι τελικά μπορεί να εισακουστούν τα αγωνιώδη μηνύματα μας για υπεύθυνη και αμυντική οδήγηση.