Τα τελευταία λόγια αυτής της μαμάς που πέθανε από καρκίνο μπορεί να σώσουν τη δική σου ζωή

Τα τελευταία λόγια αυτής της μαμάς που πέθανε από καρκίνο μπορεί να σώσουν τη δική σου ζωή

Η γνωστή Βρετανίδα δημοσιογράφος Deborah James (Dame Deborah James, για την ακρίβεια, έπειτα από τον σχετικό τίτλο που της είχε απονείμει το Παλάτι για την αδιάκοπη αντικαρκινική ακτιβιστική της δράση), έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιουνίου 2022, έχοντας δώσει τα τελευταία 5 χρόνια σκληρή μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η James ήταν μόλις 40 ετών. Πίσω της άφησε, πέρα από μία σπουδαία καριέρα, και μια οικογένεια που τη λάτρευε. Δύο παιδιά στην εφηβεία και έναν σύζυγο που δεν έφυγαν στιγμή από το πλευρό της. Άφησε, ακόμα, την πλήρη καταγραφή της περιπέτειάς της, από την πρώτη μέρα που έμαθε ότι έχει καρκίνο, μέχρι την τελευταία, στη σελίδα της στο Instagram. Αλλά και μερικά σπουδαία λόγια, τα οποία η ίδια η οικογένειά της μετέφερε μέσω της αναγγελίας θανάτου της:

“Επιλέξτε μια ζωή που να απολαμβάνετε. Πάρτε ρίσκα. Αγαπήστε βαθιά. Μη μετανιώνετε. Πάντα να έχετε μέσα σας μια επαναστατική ελπίδα! Και, τέλος, ελέγχετε τα ‘κακά’ σας -μπορεί να σας σώσουν τη ζωή!”

Τις τελευταίες ημέρες της ζωής της, η James τις πέρασε γαλήνια, στο σπίτι της, καθώς δεν είχε “άλλη επιλογή από το να παραδοθώ στο αναπόφευκτο.”

Η παρουσιάστρια του BBC έδωσε μεγάλο αγώνα για την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, συγκεντρώνοντας μάλιστα και πολλά χρήματα που παρέδιδε διαρκώς σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τον περασμένο μήνα μόνο, συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια λίρες σε λογαριασμό που άνοιξε για να βοηθηθούν άτομα που υποφέρουν από την ίδια ασθένεια και κάνουν πανάκριβες θεραπείες. Η ίδια μοιραζόταν διαρκώς την προσωπική της εμπειρία με τους ακολούθους της στο Instagram, δίνοντας έμπνευση σε πολλούς με το πείσμα της για ζωή!

Στις τελευταίες της αναρτήσεις έγραψε:

“Το μήνυμα που δεν ήθελα ποτέ να γράψω: Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, μα το σώμα μου απλά δεν ανταποκρίνεται. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να μου προσφέρει άλλη φροντίδα, οπότε επιστρέφω στο σπίτι μου, με την υπέροχη οικογένειά μου και τον στόχο να μην πονάω στο διάστημα που θα περάσω μαζί τους.

Κανείς δεν ξέρει πόσος χρόνος μου απομένει, όμως δεν μπορώ πλέον να περπατήσω. Κοιμάμαι τις περισσότερες μέρες και τα περισσότερα πράγματα για τα οποία ανυπομονώ είναι πλέον όνειρα απατηλά.


Ξέρω, ότι δεν υπάρχει πέτρα που δεν έχουμε γυρίσει. Όμως παρόλα τα καινοτόμα φάρμακα στον κόσμο, παρά τις όποιες ‘μαγικές’ θεραπείες, το σώμα μου απλά δεν μπορεί να συνεχίσει.

Κατά τα 5 αυτά χρόνια που γράφω για το πώς περίμενα ότι θα είναι τα τελευταία μου Χριστούγεννα, τα 40α μου γενέθλια, το να βλέπω τα παιδιά μου στο Γυμνάσιο, δεν περίμενα ποτέ ότι θα έγραφα στ’αλήθεια το ‘αντίο’.

Όμως οι τελευταίοι 6 μήνες δεν ήταν καλοί μαζί μου. Είναι τραγικό όλο αυτό που περνάω, όμως είμαι περικυκλωμένη με τόση αγάπη που αν υπάρχει κάτι που μπορεί να με βοηθήσει είναι μόνο αυτό.”

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πρόληψη πάνω απ’όλα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συνηθισμένους στις γυναίκες, με την πρόληψη να αποτελεί τον πιο σίγουρο δρόμο για την αποφυγή του.

Συγκεκριμένα, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, συνιστάται εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης κάθε έτος για γυναίκες 50-75 ετών ή κολονοσκόπηση κάθε 5 έτη.

Στο αν υπάρχει θεραπεία από τον εν λόγω καρκίνο απαντά η παθολόγος – ογκολόγος, Φλώρα Σταυρίδη.

Διαβάστε ακόμα:

Κύπριοι μαθητές μετέτρεψαν «Σκαραβαίο» σε πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο (εικόνες)

Ποια είναι η παιδική χαρά-στολίδι στην Αγλαντζιά;

Σοκ: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ 20χρονη που είχε βγάλει βόλτα το μωρό της