Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν τις θύμησες

«Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν τις θύμησες. Eίναι στιγμές που πάλι φέρνουν στο προσκήνιο μνήμες, θύμησες τις οποίες τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν».

Σε δηλώσεις της  η Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, μετά το πέρας του επίσημου μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνισαμένων και πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου προισταμένου του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Τυχικού, ανέφερε πως «Για αυτό και εμείς το δεν ξεχνώ αγωνίζομαι, το έχουμε μετατρέψει, σε γνωρίζω, δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι έτσι ώστε τα παιδιά όλων των ηλικιών, να γνωρίσουν τα κατεχόμενα εδάφη μας μέσα από συζητήσεις στην τάξη εικόνες θύμησες των παλαιότερων».

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του Α Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Ανδρέας Ιωσήφ. Ο κ. Ιωσήφ ανέφερε πως η θυσία της Κύπρου συνεχίζεται, η πληγή είναι ακόμα αιμορραγούσα και ποιούσα.

Ευθύνη όλων

Ευθύνη όλων, Ελλάδας και Κύπρου, πολιτικής ηγεσίας, στρατού και λαού είναι να διδαχθεί πλέον από τον όλεθρο, προσθέτοντας πως ο εχθρός είναι εντός των πυλών και ο αγώνας άνισος. Εποικισμός των κατεχομένων, ανέφερε, δημογραφική αλλοίωση, επικίνδυνη δημογραφική αλλοίωση στις ελεύθερες περιοχές, εργαλειοποίηση της Αμμοχώστου, προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αναγνώριση δύο κρατών.
Όλα αυτά συνέχισε, δεν διευκολύνουν τις προσπάθειες μας. Ο αγώνας είναι μακρύς και επίπονος. Όμως ας μην απελπιζόμαστε, συμπλήρωσε.

«Είμαστε μια χούφτα χώμα κι όμως μέσα εκεί υπάρχουν οι σπόροι, αρκεί να τους φροντίσουμε και θα δώσουν καρπούς».
Μπορεί να έγιναν λάθη σημείωσε ωστόσο τόνισε, έντιμη και εύκολη λύση δεν υπήρξε ποτέ. Επεσήμανε πως ενωμένοι κάτω από την εκάστοτε ηγεσία μας πρέπει να αντέξουμε, να μην λιγοψυχούμε με πίστη στο δίκιο μας.
Αναγκαία οφειλή σήμερα είναι η μνημόνευση όλων αυτών που με τη ζωή τους ή με κίνδυνο της ζωής τους στήριξαν την Δημοκρατία, στήριξαν την νομιμότητα είπε ο κ. Ιωσήφ.

Πρόσθεσε τέλος πως «49 χρόνια μισό σχεδόν αιώνα καταδικάζουμε το δίδυμο της προδοσίας του πραξικοπήματος και της εισβολής και δηλώνουμε απερίφραστα ότι τα όποια τετελεσμένα δεν τα αποδεχόμαστε και δεσμευόμαστε στον αγώνα και δικαίωση. Αιωνία ας είναι η μνήμη των πεσόντων ηρώων υπερασπιστών της Δημοκρατίας.»